LE - finale: Pehar stiže u London, ali - u koji kraj?

Gradski rivali Arsenal i Čelsi od 21. 00 u Bakuu igraju za trofej Lige Evrope.  Finale posle kojeg više ništa neće biti isto. . .  Plavi i Tobdžije u Bakuu odlučuju o drugom po važnosti trofeju u evropskom klupskom fudbalu.

Fudbal 29.05.2019 | 16:22
LE - finale: Pehar stiže u London, ali - u koji kraj?
Hoće li se trofej Lige šampiona slaviti u severnom ili centralnom delu Londona? 

Saznaćemo posle večerašnjeg duela gradskih rivala Čelsija i Arsenala, koji se od 21.00 igra u Bakuu, uz prenos na TV Arena Sport.

Pehar drugog po snazi evropskog takmičenja predstavljao bi spas sezone i za jedne i za druge, s tim da bi Arsenalu doneo i plasman u Ligu šampiona, jer "tobdžije" to nisu uspele preko Premijer lige, za razliku od "plavaca".

Dobra stvar za Arsenal e što na klupi ima čoveka koji zna kako se podiže pehar Lige Evrope - Unaja Emerija, trostrukog pobednika sa Seviljom, dok na drugoj strani Mauricio Sari nema trofej u 29-godišnjoj trenerskoj karijeri.

Uz to, Italijan je pred rastankom sa "plavcima" i već se uveliko priča o njegovom povratku u domovinu, u Juventus.

"Želim da mislim samo o finalu. Ugovor sa Čelsijem me vezuje još dve godine i sad nije momenat da se priča o bilo čemu drugom. Želimo da osvojimo trofej", rekao je Sari uoči utakmice u Azerbejdžanu.

Da nije baš idealna atmosfera u Čelsiju pokazuje i sukob saigrača Davida Luiza i Gonzala Iguaina na poslednjem treningu.

Specijalista za Ligu Evrope, Baskijac Emeri, optimista je pred meč na Olimpijskom stadionu u Bakuu.

"Verujem u tim, možemo da uzmemo pehar i vratimo se u Ligu šampiona. Šanse su iste kao kada smo krenuli, biće jako teško. Ispred nas je veliki izazov i odgovornost", istakao je Emeri.

Podsetimo, zbog političkih odnosa Jermenije i Azerbejdžana, vezista Arsenala Henrih Mhitarijan nije doputovao sa saigračima u Baku, a zbog povreda su van tima Aron Ramzi i Ektor Beljerin. 

Čelsi je oslabljen za povređene N'Goloa Kantea i Rubena Loftus-Čika.

Čitava sezona je stala u samo jednu utakmicu. Njena važnost je ogromna za Arsenal i Čelsi, svakom iz svojih razloga. Za Tobdžije je bitka na sve ili ništa, bitka koja odlučuje o plasmanu u Ligu šampiona, dok bi u Čelsiju mogla da odlučuje na utrašnje stvari u svlačionici, pre svega na status Mauricija Sarija.

Unaj Emeri je pred početak svoje prve sezone naglasio da je primarni cilj Arsenala plasman među četiri najbolje ekipa u Premijer ligi. Taj cilj nije ispunjen, ali se došlo do mogućnosti da se do njega ipak dođe okolnim putem. Pobeda bi donela evropski trofej i nadmašila isplanirana očekivanja pred početak sezone.

"Naša mogućnost je da osvojimo trofej i igramo Ligu šampiona. Sada mogu da kažem isto što sam rekao i na početku sezone. Biće teško. Možemo da budemo srećni zbog izazova koji je pred nama, a onda sa velikom odgovornošću da probamo da to i ostvarimo", poručio je Emeri.

Sa druge strane, ako trofej ode na drugu stranu, čitava sezona i učinak španskog stratega bi mogli da budu predmet rasprave. Poraz bi učinio da klub za Emirata i treću godinu uzastopno ostane bez plasmana u elitno klupsko takmičenje. To bi bila najduža pauza Tobdžija još od sezone 1997/1998.

SARI I RAMADANI POSLE FINALA SA GRANOVSKAJOM

Mauricio Sari je tokom čitave sezone ulazio u neprijatne situacije, svaki put mimo svoje volje, ali je na kraju ostvaraio možda i više nego što su mnogi predviđali tamo pred kraj prošle godine. Čelsi nema opterećenje zvano Liga šampiona, pošto je taj cilj već ostvaren, ali je motivacija zbog mogućnosti da se osvoji veliki evropski trofej izuzetno velika.

Italijan ima unutrašnje probleme u svlačionici. Eden Azar je glavom već u Real Madridu, a nije razjašnjena ni njegova budućnost. Nekako su ga svi i mimo njegove volje preselili u Juventus. Želeo je pre finala da odradi razgovore sa čelnicima kluba, ali će taj sastanak sa direktorkom Granovskajom i njegovim menadžerom Falijem Ramadanijem biti odrađen nakon finalne utakmice.

Sari se trenerskim poslom bavi 29 godina, vodio je 19 različitih klubova, ali nije uspeo da osvoji nijedan trofej. Prvi za koji se borio ove sezone je izgubio i to u nesrećnom finalu Liga kupa od Mančester Sitija. Čelnici Juventusa čekaju finale pada da krenu u konačni napad na iskusnog Napolitanca.

"Želim da razmišljam samo o finalu. Imam ugovor na još dve godine, sada nije trenutak da razgovaramo o tome. Naše želje su da slavimo u finalu, imam 22 divna čoveka i igrača u svojim redovima. Zaista sam srećan, moram to uzeti u obzir kada je u pitanju budućnost. Moram da uzmem u obzir da volim engleski fudbal i Premijer ligu", rekao je Sari.

OPROŠTAJ EDENA AZARA

Eden Azar tokom ove sezone nije krio da je Mauricio Sari jedan od najboljih trenera sa kojim je radio u svojoj karijeri. Isticao je da imaju iste poglede na fudbal, što je na kraju rezultiralo i tim da ima jednu od najuspešnijih sezona u klubu od svog dolaska.

Ali, vreme za rastanak se primaklo i Belgijanac neće propustiti priliku da ovog leta potpiše za Real Madrid. Bolji trenutak za oproštaj od onog sa osvajanjem evropskog trofeja neće biti.

"U pitanju je evropsko takmičenje koje je važno za mene, klub, menadžere, navijače. Samo želim da osvojim trofej. Nije bitno da li ću postići gol ili ne. Ako to bude moja poslednja utakmica nadam se da ću se oprostiti sa trofejom u rukama", rekao je Azar.

Belgijanac je u redove Plavaca stigao 2012. godine za obeštećenje od 35.000.000 evra, a u proteklih sedam godina osvojio je dve šampionske titule, jedan FA kup, jedan Liga kup i Ligu Evrope u sezoni 2012/2013.

EMERI KRIJE ADUTE, SARIJEV PROBLEM - KANTE

Unaj Emeri uoči finala nije želeo da otkriva svoje adute. Jedna dilema se tiče formacije u kojoj će zaigrati Tobdžije. U ovom trenutku nije poznato da li je će Arsenal zaigrati sa četvoricom defanzivaca ili sa formacijom 3-5-2 pokušati da izvrši pritisak preko krilnih pozicija.

Sa druge strane, dileme kod Sarija nikada ne postoje, jer je on od prvog do poslednjeg trentka veran svom sistemu igre. Tobdžije su pokušale da nadmudre protivnika tako što su još u subotu stigle u Bakuu, a Čelsi tek u utorak. Utakmica se igra u 23 časa po lokalnom vremenu, pa u Arsenalu veruju da su se bolje adaptirali od protivnika.

Unaj Emeri očigledno ima dilemu kada je u pitanju čuvar mreže, odnosno da li će na gol na oproštaju od karijere staviti Petera Čeha, dok su sa druge strane Sarijevi problemi prouzrokovani povredom Ngoloa Kantea.

Češki čuvar mreže započeo svih dosadašnjih osam mečeva u Ligi Evrope, ali se u međuvremenu dogovorio sa Čelsijem o direkturskoj ulozi u budućnosti. U Premijer ligi je prednost imao Bernd Leno.

"Čeha izuzetno poštujem. On je neverovatan, prvo kao osoba, a onda kao profesionalni golman. On zaslužuje poverenje, njegova karijera nam pokazuje da je džentelmen. Može da počne ili ne, ja ću odlučiti o tome. Zbog čega ne bismo verovali u njega?", pitao je Emeri.

Šanse da se Kante nađe na terenu su 50:50 zbog povrede kolena koja još uvek nije u potpunosti sanirana. Plavci ne računaju na Ridigera, pa će Kristijansen u startnu postavu, a Sari ne računa na LoftusČika i Hadsona Odoija. Ukoliko Kante ne bude igrao na teren će na njegovo mesto Barkli ili Kovačić.Arsenalove planove pokvarila je zabrana ulaska u Azerbejdžan za Henrika Mhitarijana, pa je Emeri morao da promeni planove oko sastavljanja ekipe za ovaj meč.

Pravdu na utakmici deliće kontroverzni Italijan Đanluka Roki, koji uživa veliko poverenje kod Pjerluiđija Koline, uprkos brojnim kontroverzama koje su ga pratile poslednjih godina u Seriji A.

ČELSI - ARSENAL (21.00)

Olimpijski stadion u Bakuu
Kapacitet: 68.700
Sudija: Đanluka Roki (Italija)

ČELSI (4-3-3): Kepa - Aspilikueta, Kristensen, Luiz, Emerson - Barkli, Žoržinjo, Kovačić - Vilijan, Žiru, Azar.

ARSENAL (3-5-2): Leno - Sokratis, Koščielni, Monreal - Mejtland Najls, Topreira, Ozl, Džaka, Kolašinac - Lakazet, Obamejan.

Izvor: mondo.rs/Tanjug/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar