Контрамјере БиХ пуцањ у празно

Било какве контрамјере према Косову у области трговине својеврсни су пуцањ у празно, сматрају економисти и привредници у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.05.2019 | 08:40
Контрамјере БиХ пуцањ у празно
Ако би до тога и дошло, ефекат би био занемарив с обзиром на то да је увоз са Косова у БиХ миноран, што показују и званични подаци.

Наиме, за четири мјесеца 2019. године он је износио 3,25 милиона марака, од чега највише сирове коже те производа од гвожђа и челика. Овим темпом неће се изједначити с прошлогодишњим, који је износио 16,45 милиона КМ, а све и да хоће, према оцјени многих, у питању су мали износи.

Немања Васић, предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ, каже за "Независне" како контрамјере у трговини неће имати никаквог ефекта.

"Можда мјере треба тражити у области саобраћаја, виза или слично", каже Васић.

Према његовим ријечима, кључ лежи у ЦЕФТА споразуму о слободној трговини, који је потребно под хитно редефинисати и уклонити недостатке.

"Споразум је мањкав у смислу недостатка санкција и колективне одговорности. Да нешто тако постоји, онда би све државе чланице требало да уведу контрамјере према Косову, а не да профитирају и да се томе радују. Озбиљни споразуми не смију бити тако рањиви", оцијенио је Васић.

Адмир Чавалић, економски аналитичар, оцјењује како било каква реакција са БиХ стране нема смисла. Сматра како Косово врло вјероватно неће испоштовати задани рок.

"Не увозимо ни десет одсто онога што извеземо на Косово, што значи да је наша вањскотрговинска размјена прије санкција била врло позитивна. Не видим разлог да се уводе било какве контрамјере јер њима нећемо добити ништа. Ово није економско питање, већ политичко, и економске мјере неће дати резултате, осим што ће оштетити домаће привреднике који добијају неке производе, сировине и репроматеријале са Косова", каже Чавалић и додаје како ни Европска унија на такву реакцију не би гледала благонаклоно.

Подсјећамо, у понедјељак су се у Сарајеву састали Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа, и Расим Љајић, министар трговине, туризма и телекомуникација Србије, а разговарали су о даљим корацима по питању такси које за робу из двије државе и даље примјењују приштинске власти.

Како је саопштено након састанка, уколико таксе не буду укинуте до самита лидера западног Балкана у Паризу 1. јула, двије земље ће размотрити увођење различитих модела контрамјера, свјесне да то није најбоља, али свакако јесте изнуђена мјера.

Босна и Херцеговина је испоручила 27 милиона евра робе мање на Косово него у истом периоду прошле године, што је пад од 97 одсто.

У прва четири мјесеца ове године пласирано је робе у вриједности од свега 500.000 евра.

Од 21. новембра, када су таксе уведене, до 21. маја, Србија је на Косово испоручила за 189,5 милиона евра мање робе у односу на исти период прошле године, што представља пад од чак 80 одсто.

(Независне новине)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Боле

29.05.2019 07:28

Немојте им уводити контрамјере. Уведите им олакшице. Ко је овдје будала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

29.05.2019 07:58

Ти си будала.Какве су то дрзаве БиХ и Србија када им једно Косово ствара толике проблеме.

Name

РеНострадамус

29.05.2019 11:43

Наплатити им скупо струју и Воду за не Српско становноство 100% скупља струја , а кад по дзепу пукнес сви се цесу, као и нама сто струја поскупи од кад Цава овлада Електрокрајином.

Name

Ре

29.05.2019 18:23

Глупо је уводити контрамјере које немају никаквог ефекта зато сто са Косова нити Србија нити БиХ ништа не увози. Дакле само ми узимамо паре од Косова а не и они од нас. Јос глупље је сто БиХ учествује на своју штету због препуцавања Србије и Косова

Name

ђоко

29.05.2019 19:36

обавезно санкције требало давно котра мјере

Name

економиста

29.05.2019 09:55

Треба потпуно обуставити трговинску размјену!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.05.2019 21:57

И ја мислим тако, али прије тога наци замјену.