ЕК објављује мишљење о БиХ

Током обраћања, министар Црнадак је изразио очекивање да ће БиХ ове године добити званичан статус кандидата, те да ће мишљење Европске комисије, које ће бити објављено сутра, бити јасан путоказ шта се мора без одлагања урадити у области реформи и јачања институција.

Босна и Херцеговина 28.05.2019 | 19:17
ЕК објављује мишљење о БиХ
Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак учествовао је данас на састанку министара иностраних послова Вишеградске групе (В4) и Западног Балкана (WБ6), који је у оквиру предсједавања Словачке Републике Вишеградском групом одржан у Братислави.

Главна тема састанка министара иностраних послова В4 + WБ6 била је шта урадити у региону у наредном периоду на убрзању реформи и процеса проширења, те како Европска унија и Вишеградска група у томе могу да помогну.

Током обраћања, министар Црнадак је изразио очекивање да ће БиХ ове године добити званичан статус кандидата, те да ће мишљење Европске комисије, које ће бити објављено сутра, бити јасан путоказ шта се мора без одлагања урадити у области реформи и јачања институција.

Црнадак је изразио наду да ће три политичке партије које су започеле разговоре око формирања власти ускоро завршити процес, те да ће власт на нивоу ФБиХ и на нивоу БиХ бити формирана у најкраћем могућем року.

Говорећи о могућем утицају Европске уније, Црнадак је рекао да се у БиХ мора више инсистирати на стандардима и критеријумима, како би се ојачале институције и вратило повјерење грађана.

Посебно је позвао на измјене Изборног закона како би били створени услови за поштене изборе. Министар је подсјетио да је Извјештај Канцеларије ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР) потврдио да грађани на протеклим општим изборима у БиХ нису могли да искажу вољу на демократски начин, с обзиром на то да је регистрован велики број притисака, уцјена и застрашивања.

Црнадак је затражио подршку и да се јавни РТВ сервиси ослободе доминације појединих политичара и странака, подсјећајући да је и то наведено као значајан недостатак у ОДИХР-овом извјештају.
Такође, министри су размијенили мишљења о управо одржаним европским изборима и постизборним разговорима који ће се водити око кључних позиција у ЕУ у наредних пет година.



Прије почетка састанка министара иностраних послова Вишеградске групе и Западног Балкана у Братислави, министар Црнадак се састао са министрима иностраних послова Словачке Мирославом Лајчаком и Чешке Томашом Петричеком. Чешки министар је потврдио да ће на позив министра Црнадка 11. јуна посјетити БиХ.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ре

28.05.2019 17:55

Само напред сто пре у ЕУ то пре долази крај бахатам политичарима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тетак

28.05.2019 18:20

Министар у техничком мандату,онакво слуцајно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад

28.05.2019 18:35

Ови наси политицари све раде да не удјемо у Европу,а и неце имати ко,дјеца ионако одосе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

28.05.2019 20:29

Бас це исти потрести иког од ових насих главесина. Они се не пале на Европу, јер би то несумњиво био њихов крај, а народ се исто не пали на Европу, због двоструких стандарада и нејасних правила. У сваком слуцају, било би добро помести ове лопове са сцене и дати неке јасне сигнале, ако им је стало до просирења Европе на Балкан, а није. ЕУ је иста као наси катастрофални политицари. Само сарају етер разним слатким прицама, а ситуација све гора и гора, за оне који су јос увијек овдје, упркос свим недацама. Потребна је врло јасна перспектива, а не празне прице, то је кљуцна поента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фх

28.05.2019 23:31

САМО У ЕУ НЕМА СЕ СТА ЦЕКАТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Награда

30.05.2019 06:00

Вјероватно је истина, а сто је рекао високи босански официр) да је МАП потписан 5.децембра 2018.године. И ово је сада награда ЕУ за испуњење јос једног услова за учазак БиХ у НАТО. Закљуцак је настао на основу логицког слиједа догадјаја, који се догадјају.

ОДГОВОРИТЕ