Ово је најузбудљивији град у Европи

Љубитељима историје и културе има да понуди доста тога, али ће га волети и они који су жељни узбудљивог и аутентичног провода.

Путовања 28.05.2019 | 09:47
Ово је најузбудљивији град у Европи
Потреба човека за кретањем постоји одувек, само што је некада то било због неопходности да се пронађе идеално место за живот, а данас је разлог жеља за упознавањем нових култура и пре свега за истраживањем и уживањем. Једна од дестинација коју радо бирају они који воле урбане просторе свакако је Амстердам. Иако кажу да и Београд има свој Амстердам, онај у северозападном делу Краљевине Холандије изазива велику пажњу. 

Локална крафт пива у ветрењачама 

Једно од аутентичних искустава које можете да доживите само у овом граду јесте посета крафт пиварама, малим, занатским пиварама, које се налазе у старим ветрењачама. Холанђани су познати као пивопије, те будите сигурни да вас дегустација овог напитка никако неће разочарати. Најпознатија је Де Гојер (Де Гооyер), која крије своју личну мини-пивару. Она се налази на Источним острвима и поседује велику терасу са које се пружа поглед од ког застаје дах.

Спектакуларна мрежа од чак 1.500 канала 

Још једна од активности коју никако не смете да пропустите када сте у посети Амстердаму јесте обилазак његових канала. Сам град налази се на мрежи од 150 канала и због тога га с разлогом зову “Венецијом севера”. Сваки од њих шаље неку другу енергију, а посебно је занимљиво током пловидбе посматрати непревазиђени залазак сунца. Канали датирају из 17. века и интересантно је да су толико драгоцени да се налазе под заштитом Унеска. 

Међутим, осим што на чамцу можете истражити сваки ћошак Амстердама, њиме можете стићи и до Норда. Иза Цетнралне станице налази се лука (на холандском – Хавен ван Амстердам, односно на енглеском Порт оф Амстердам), одакле крећу организоване туре бродићима, на којим ћете открити све лепоте Норда.

Плутајућа пијаца и у њој - лале 

Цвеће по ком је ова земља најпознатија свакако су лале, или тулипани, како их још називамо. Да ли знате да у Амстердаму постоји плутајућа пијаца на којој се оне продају? Блоеменмаркт налази се уз реку Сингел и ту можете купити свеже и тек убране лале у свим бојама и величинама. 

За оне праве љубитеље овог цвећа, ту је и Музеј лала у Амстердаму, који ће их научити о свему што их је икада о њима занимало. За туристе је најинтересатнија куповина садница лала, које могу засадити у свом дому и на тај начин заувек сачувати део Амстердама.
 
Раскошни светлуцави мостови 

С обзиром на то да већи део Амстердама лежи на воденим каналима, сасвим је логично да у њему постоји и велики број мостова. Иако изгледају лепо дању, мора се признати да им ноћу светлеће лампице којима су украшени дају посебан шарм. 

Најпознатији мост свакако је Магере Бруг, који странци често називају Скинy Бридге. На њему се често окупљају фотографи и млади парови, јер је један од најлепших и одише духом романтике.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ре

28.05.2019 08:07

Амстердам - педерски рај.

ОДГОВОРИТЕ