Ovo je najuzbudljiviji grad u Evropi

Ljubiteljima istorije i kulture ima da ponudi dosta toga, ali će ga voleti i oni koji su željni uzbudljivog i autentičnog provoda.

Putovanja 28.05.2019 | 09:47
Ovo je najuzbudljiviji grad u Evropi
Potreba čoveka za kretanjem postoji oduvek, samo što je nekada to bilo zbog neophodnosti da se pronađe idealno mesto za život, a danas je razlog želja za upoznavanjem novih kultura i pre svega za istraživanjem i uživanjem. Jedna od destinacija koju rado biraju oni koji vole urbane prostore svakako je Amsterdam. Iako kažu da i Beograd ima svoj Amsterdam, onaj u severozapadnom delu Kraljevine Holandije izaziva veliku pažnju. 

Lokalna kraft piva u vetrenjačama 

Jedno od autentičnih iskustava koje možete da doživite samo u ovom gradu jeste poseta kraft pivarama, malim, zanatskim pivarama, koje se nalaze u starim vetrenjačama. Holanđani su poznati kao pivopije, te budite sigurni da vas degustacija ovog napitka nikako neće razočarati. Najpoznatija je De Gojer (De Gooyer), koja krije svoju ličnu mini-pivaru. Ona se nalazi na Istočnim ostrvima i poseduje veliku terasu sa koje se pruža pogled od kog zastaje dah.

Spektakularna mreža od čak 1.500 kanala 

Još jedna od aktivnosti koju nikako ne smete da propustite kada ste u poseti Amsterdamu jeste obilazak njegovih kanala. Sam grad nalazi se na mreži od 150 kanala i zbog toga ga s razlogom zovu “Venecijom severa”. Svaki od njih šalje neku drugu energiju, a posebno je zanimljivo tokom plovidbe posmatrati neprevaziđeni zalazak sunca. Kanali datiraju iz 17. veka i interesantno je da su toliko dragoceni da se nalaze pod zaštitom Uneska. 

Međutim, osim što na čamcu možete istražiti svaki ćošak Amsterdama, njime možete stići i do Norda. Iza Cetnralne stanice nalazi se luka (na holandskom – Haven van Amsterdam, odnosno na engleskom Port of Amsterdam), odakle kreću organizovane ture brodićima, na kojim ćete otkriti sve lepote Norda.

Plutajuća pijaca i u njoj - lale 

Cveće po kom je ova zemlja najpoznatija svakako su lale, ili tulipani, kako ih još nazivamo. Da li znate da u Amsterdamu postoji plutajuća pijaca na kojoj se one prodaju? Bloemenmarkt nalazi se uz reku Singel i tu možete kupiti sveže i tek ubrane lale u svim bojama i veličinama. 

Za one prave ljubitelje ovog cveća, tu je i Muzej lala u Amsterdamu, koji će ih naučiti o svemu što ih je ikada o njima zanimalo. Za turiste je najinteresatnija kupovina sadnica lala, koje mogu zasaditi u svom domu i na taj način zauvek sačuvati deo Amsterdama.
 
Raskošni svetlucavi mostovi 

S obzirom na to da veći deo Amsterdama leži na vodenim kanalima, sasvim je logično da u njemu postoji i veliki broj mostova. Iako izgledaju lepo danju, mora se priznati da im noću svetleće lampice kojima su ukrašeni daju poseban šarm. 

Najpoznatiji most svakako je Magere Brug, koji stranci često nazivaju Skiny Bridge. Na njemu se često okupljaju fotografi i mladi parovi, jer je jedan od najlepših i odiše duhom romantike.

B 92
foto:internet

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

re

28.05.2019 10:07

Amsterdam - pederski raj.

ODGOVORITE