Колико зарађују посланици у ЕУ?

Европски парламент броји 751 посланика из 28 земаља чланица Европске уније. Европараментарци су себи изгласали цијели низ привилегија.

Свијет 27.05.2019 | 10:07
Колико зарађују посланици у ЕУ?
На првом мјесту, зарађујуј пуно: мјесечна плата је већа од 8000 евра (бруто износ који се креће око 8 484 евра), те додатак за трошкове већи од 4000 евра. На тој листи трошкова на првом су мјесту трошкови дневница, 320 евра, како пишу медији, којима се покривају трошкови смјештаја у Бриселуили Стразбуру, зависно о мјесту одржавања сједница, те трошкови превоза. 

Уз плаћу, и дневнице, велику ставку у њиховим трошковима чине и трошкови рада канцеларија, оних у Бриселу те оних у матичним државама, који се креће од око 4400 евра мјесечно. У тај су износ укључени трошкови потребних уређаја, мобитела, трошкова режија, репрезентације и асистента. 



Већином посланици имају по два асистента у европским канцеларијама, и четири у оним локалним. На њихове плате одлази око 21.000 евра мјесечно. Тај износ асистентима директно уплаћује европска администрација. 

Већином ће имати помоћ и стажиста, приправника, најчешће студената завршних година факултета, који ће тако добити прилику упознати рад ЕУ, парламента и посланика кроз праксу која траје око два мјесеца.

У јануару 2018. за Европски парламент и политичке групе укупно је радило 7698 људи, већина њих ради у згради парламента у Бриселу, те Луксембургу. У главном сједишту парламента, у француском граду Стразбуру, запослене су само 292 особе.  



Према подацима Транспаренцy Интернатионала 60 посто парламентараца уз посао у европском парламенту бави се и неким другим пословима, а 31 посто њих имају плаћене додатне послове.  

Сви они на почетку свог мандата у Европском парламенту морају пријавити остале приходе, с тим да није ријеч о класичној пријави имовинске картице као у случају посланика у нашем парламенту, већ је ријеч о оквирним износима. Тако могу означити припадају ли групи оних који од других послова зарађују од 0 до 499 евра, 3000 до 15.000 евра и више од 15.000 евра.

Њихови подаци из 2018. године показују да су парламентарци у претходном мандату у пословима 'са стране' зарадили од 18 до 41 милион евра. 

(СБ)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

велико постење

27.05.2019 08:55

Онисе боре за своје столице и добре плате а ниста нераде

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

27.05.2019 09:09

А ти би се као борио за друге

Name

Министар

27.05.2019 09:23

Плате посланика нису проблем. Ни у еу ни код нас. То је занемарива цифра у будзету. Проблем је сто ти исти посланици не да не доприносе дрзави вец раде на стету дрзаве. Умјесто да побољсају дрзаву они гледају ста це покрасти. Плату од 4000 евра у бриселу заради доста занимања али тиљуди плату зараде ови посланици углавном мало ста допринесу а много стете направе.

Name

Ре Министар

27.05.2019 16:56

Неразуме наша сиротиња да то и није несто велика плата. Ја бих то објаснио овако. Док сам радио са нашим назови привредницима (лоповима) мислио сам да живим али само мислио. Тек када сам почео радити за Данце схватио сам да сам се ја уствари патио. Сада то сигурно знам. И схватам да нашем човјеку НЕМОЗЕС објаснити док недозиви да је Устав и Закон изнад Цовица. изетбеговица, Додика,ТЕГЕЛТИЈА итд. Док држава и порез са оштрим мјерама корупције небуде подржана нема ту живота за обичног човјека. Ту само живе криминалци