Koliko zarađuju poslanici u EU?

Evropski parlament broji 751 poslanika iz 28 zemalja članica Evropske unije. Evroparamentarci su sebi izglasali cijeli niz privilegija.

Svijet 27.05.2019 | 10:07
Koliko zarađuju poslanici u EU?
Na prvom mjestu, zarađujuj puno: mjesečna plata je veća od 8000 evra (bruto iznos koji se kreće oko 8 484 evra), te dodatak za troškove veći od 4000 evra. Na toj listi troškova na prvom su mjestu troškovi dnevnica, 320 evra, kako pišu mediji, kojima se pokrivaju troškovi smještaja u Briseluili Strazburu, zavisno o mjestu održavanja sjednica, te troškovi prevoza. 

Uz plaću, i dnevnice, veliku stavku u njihovim troškovima čine i troškovi rada kancelarija, onih u Briselu te onih u matičnim državama, koji se kreće od oko 4400 evra mjesečno. U taj su iznos uključeni troškovi potrebnih uređaja, mobitela, troškova režija, reprezentacije i asistenta. 



Većinom poslanici imaju po dva asistenta u evropskim kancelarijama, i četiri u onim lokalnim. Na njihove plate odlazi oko 21.000 evra mjesečno. Taj iznos asistentima direktno uplaćuje evropska administracija. 

Većinom će imati pomoć i stažista, pripravnika, najčešće studenata završnih godina fakulteta, koji će tako dobiti priliku upoznati rad EU, parlamenta i poslanika kroz praksu koja traje oko dva mjeseca.

U januaru 2018. za Evropski parlament i političke grupe ukupno je radilo 7698 ljudi, većina njih radi u zgradi parlamenta u Briselu, te Luksemburgu. U glavnom sjedištu parlamenta, u francuskom gradu Strazburu, zaposlene su samo 292 osobe.  



Prema podacima Transparency Internationala 60 posto parlamentaraca uz posao u evropskom parlamentu bavi se i nekim drugim poslovima, a 31 posto njih imaju plaćene dodatne poslove.  

Svi oni na početku svog mandata u Evropskom parlamentu moraju prijaviti ostale prihode, s tim da nije riječ o klasičnoj prijavi imovinske kartice kao u slučaju poslanika u našem parlamentu, već je riječ o okvirnim iznosima. Tako mogu označiti pripadaju li grupi onih koji od drugih poslova zarađuju od 0 do 499 evra, 3000 do 15.000 evra i više od 15.000 evra.

Njihovi podaci iz 2018. godine pokazuju da su parlamentarci u prethodnom mandatu u poslovima 'sa strane' zaradili od 18 do 41 milion evra. 

(SB)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

veliko postenje

27.05.2019 08:55

Onise bore za svoje stolice i dobre plate a nista nerade

ODGOVORITE
Name

sarajlija

27.05.2019 09:09

A ti bi se kao borio za druge

Name

Ministar

27.05.2019 09:23

Plate poslanika nisu problem. Ni u eu ni kod nas. To je zanemariva cifra u budzetu. Problem je sto ti isti poslanici ne da ne doprinose drzavi vec rade na stetu drzave. Umjesto da poboljsaju drzavu oni gledaju sta ce pokrasti. Platu od 4000 evra u briselu zaradi dosta zanimanja ali tiljudi platu zarade ovi poslanici uglavnom malo sta doprinesu a mnogo stete naprave.

Name

Re Ministar

27.05.2019 16:56

Nerazume naša sirotinja da to i nije nesto velika plata. Ja bih to objasnio ovako. Dok sam radio sa našim nazovi privrednicima (lopovima) mislio sam da živim ali samo mislio. Tek kada sam počeo raditi za Dance shvatio sam da sam se ja ustvari patio. Sada to sigurno znam. I shvatam da našem čovjeku NEMOZES objasniti dok nedozivi da je Ustav i Zakon iznad Covica. izetbegovica, Dodika,TEGELTIJA itd. Dok država i porez sa oštrim mjerama korupcije nebude podržana nema tu života za običnog čovjeka. Tu samo žive kriminalci