Недјеља кад је отишао Де Роси...

Неће бити церемоније као на Франческовом опроштају, неће бити ни председника Палоте, ни припремљеног говора испод јужне трибине. Де Роси ће направити почасни круг по завршетку утакмице заједно са своја три малишана и супругом Саром и није искључено да на крају каже пар речи, из главе, како буде инспирисан.

Фудбал 26.05.2019 | 14:00
Недјеља кад је отишао Де Роси...
Последња утакмица Данијелеа Де Росија у дресу Роме ће се претворити у велики протест против власника Роме Џејмса Палоте, његовог саветника Франка Балдинија и опуномоћених заступника у Риму, Гвида Фјенге и Маура Балдисонија. Сестре Џејмса Палоте које држе ресторан у Бостону, у којем често обедује власник Роме, су већ осетиле шта значи страст навијача Роме. Оне су морале да затворе или блокирају све профиле на друштвеним мрежама и специјализованим сајтовима пошто су били преплављени негативни рецензијама и увредама. Када су Американци преузели Рому њихова прокламована амбиција је била да Рома постане светски бренд, у недељу вече ризикују да стекну планетарну видљивост из сасвим супротних разлога.

Интересантно је да је Палота само пар недеља раније позвао навијаче Роме да дигну глас и изврше притисак на градску власт у Риму да убрза процедуру за давање дозвола за изградњу стадиона. Тифози су се оглушили о позив власника Роме, али су се мобилисали, буквално од Рима до Ванкувера и од Рима до Сиднеја, како би показали своје негодовање због одлуке Палоте да не продужи уговор капитену Де Росију и начина на који води клуб. 

Транспарентни против Палоте и Балдинија и подршке Де Росију су се појавили у Паризу, Дизелдорфу, Берлину, Копенхагену, Лондону, Бостону, Њујорку, Торонту, Солуну, Мелбурну, Сиднеју и у још неколико десетина мањих градова. Навијачи највећих ривала Роме, од Лација до Јувентуса, и других европских клубова, попут Реал Мадрида, су посветили транспаренте са поздравима капитену Ђалоросих док су се Ромини, широм света, засули тешким квалификацијама двојац Палота - Балдини који са даљине ведри и облачи Ромом.

Римљани су познати по духовитости и аутоиронији. Када је кружила прича да би Кампош могао да постане спортски директор Роме, на друштвеним мрежема и у локалним медијима су се збијале шале да ће Рома постати “трокефални аватар”: председник живи између Мајамија и Бостона, главни саветник Балдини на линији Лондон - Кејптаун, а спортски директор у Монте Карлу (Кампош има своју централу у Монаку одакле се не помера без обзира где ради).

На опроштају најзначајнијег играча кога је Рома имала, после Франческа Тотија, у овом веку, неће бити присутан ниједан високи званичник клуба, не рачунајући самог Тотија и спортског директора Масару који је такође на излазним вратима. Председник Џејмс Палота није био у Риму већ више од годину дана. У римској чаршији су уверени да Палота не сме да дође у Вечни град јер се боји да би могао да буде ухапшен у оквиру истраге о случајевима корупције и злоупотребе положаја везаним за изградњу стадиона и бизнис парка у италијанској престоници. Овде треба прецизирати да се не ради о стадиону Роме. Реч је о арени која ће бити у власништву Џејмса Палоте као и да стадион представља само петину читавог пројекта који обухвата изградњу тзв. бизнис парка, све са два небодера и пратећим објектима.

Адио Де Росија од Ђалоросих на утакмици против Парме ће бити слика и прилика односа који су се креирали у Роми у последњих пар година. С једне стране навијачи и град који живе за свој клуб, често претерујући и у добру и у злу, с друге стране, власник клуба Џејмс Палота и његови чиновници у Риму који управјлају са Ромом као да је у питању предузеће које се игра спекулација на фудбалској берзи, а не фудбалски клуб са вековном историјом. Навијачи Роме су зато увели термин “предузеће” како би раздвојили јасно део клуба који представљају Палотини људи и тим за који навијају.

Између Џејмса Палоте и Роме није никада креснула варница. И поред тога што има италијанске корене - штавише његови су пореклом из Сабине која се налази тик уз Вечни град и двојица од седам римских краљева су били Сабини - Палота се није потрудио да научи ни пар речи на италијанском за ових осам година, баш као што је много чешће у том периоду био у Лондону него у Риму.

Све то само на први поглед изгледа неуобичајено. У Риму су се навикли на председнике као Франко Сенсии Дино Виола који су толико волели Рому да су чак и добар део свог богатства жртвовали како би Ђалороси освојили дуги и трећи скудето. Палота има фирму која се се бави финансијским консалтингом, у свом портфолиу управља са преко 10 милијарди долара што значи да Рома представља тек пар процената вредности с којом он барата. Не треба заборавити да је Палота из свог џепа платио само 10.000.000 евра за куповину Роме и да је дајући у залог бренд Роме подигао кредит од преко 200.000.000 евра за финансирање пословања клуба.

Ситуација је била пондошљива док је Рома остваривала релативно добре резултате у Серији А, укључујући и прошлогодишњи домет у Лиги шампиона. Палота је био довољно лукав и да пронађе друге кривце за проблеме Ђалоросих: некада су то били тренери као Земан и Спалети, некада спортски директори Сабатини и Монћи, некада фудбалери као Освалдо или Бенатија.

После “одајвљивања” Де Росија путем друштвених мрежа, конференција за новинаре је одржана на изричити захтев капитена Роме, на видело је изашло да је за третман Тотија био одговоран Џејмс Палота, а не Лучано Спалети који је само извршавао оно што је клуб од њега тражио.

Потез председника Роме да не продужи уговор Де Росију је кап која је прелила чашу, не само код навијача Роме који су позиционирани на јужној трибини већ у читавом свету Ђалоросих. Продаје најбољих играча из године у годину које су практично аутофинансирале Рому произвеле су крајње негативан набој према Палоти. Након милионских трансфера  Маркињоса, Ламеле, Пјанића, Салаха, Бенатије, Рудигера, Ромањолија, Паредеса, Емересона Палмијерија, продаја Алисона, Најнголана и Стротмана прошлог лета представљала је прелазак црвене линије у очима навијача Роме.

Оно што је било јасно посматрачима са стране већ дуже времена, постало је кристално видљиво и навијачима Роме: Палотин примарни циљ је да изгради стадиони и бизнис парк и оствари максималан профит од продаје Роме која ће много више вредети када с њом као мираз буде ишао стадион. До тада, Рома му служи само за класичан “трејдинг” који обезбеђује да он не мора да потроши ниједан евро на Рому.

Чак ни лукаво пуштање у  етар информације да ће Франческо Тоти постати технички директор Роме са великим овлашћењима нису успели да умире Ромину рају која у Палоти види опортунисту с намером да “покупи кајмак” и нестане с радара.

Карте за меч са Пармом су распродате још пре седам дана. Није случајно да је Олимпико, не рачунајући утакмице Лиге шампиона против Барселоне и Ливерпула у Лиги шампиона, био само два пута распродат од како су дошли Американци: на опроштајном мечу Тотија и сутра на Де Росијевом адију. Чак ће Де Роси имати више навијача пошто ће група Парминих навијача бити много мања од тифоза Ђенове која је била последњи противник Тотијеве Роме.

Де Росијев опроштај биће различит од Тотијевог. Неће бити церемоније као на Франческовом опроштају, неће бити, као што смо рекли, ни председника Палоте, неће бити ни припремљеног говора испод јужне трибине. Де Роси ће направити почасни круг по завршетку утакмице заједно са своја три малишана и супругом Саром и није искључено да на крају каже пар речи, из главе, како буде инспирисан.

Навијачи се предано припремају за велики опроштај и обећавају да ће поздрав Олимпика бити још величанственији него што је био Тотијев, односно да ће се Франческова последња утакмица памтити по сузама и емоцијама а да ће Де Росијев бити величанственији “ратнички” , онакав какав је Данијеле био на терену. Нема никаквих двојби да ће навијачки адио Де Росију бити додатно набијен, више или мање скривеним алузијама,  јер ће бити у контрасту са протестом против Палоте и његових намесника у Риму. Навијачи Роме желе да искористе велику медијску планетарну пажњу коју привлачи последњи меч Де Росија како би целом свету показали шта мисле о Палоти и његовом начину управљања клубом.

Са Де Росијем одлази последњи део Сенсијеве Роме. Када је Тоти окачио копачке о клин, остао је “цапитан футуро”, како су Де Росија звали годинама, одајући му признање упркос Тотијевој сенци. Иза Де Росија се затварају врата. Флоренци нема харизму ни квалитете својих претходника, није довољно бити рођен у Риму и стасати у Роми, да би био “народни капитен”. Уз то, Флоренци је већ две године на ратној нози са јужном трибином којој се није свидео начин на који је будући капитен Роме водио преговоре о повећању плате и продужетку уговора. Други Римљанин, Лоренцо Пелегрини, има толико ниску раскидну клаузулу ( 30.000.000 евра) да је тешко замислити да би могао да остане у Тригорији овог лета.

У понедељак је нови дан. Де Роси ће већ око 15 часова бити са својом породицом у авиону за Малдиве, а затим ће водити децу у Дизниленд. Тек по повратку с одмора, тако је барем ставио до знања сам Де Роси, ће одлучити шта даље. На столу је неколико опција. Његов бивши клупски друг Бурдисо га зове у Буенос Ајрес да обуче дрес Боке. ФК Лос Анђелес игра на карту глумачке каријере Де Росијеве супруге СареФелбербаум и што је тренер тима Боб Брадли, отац његовог пријатеља Мајкла Брадлија с којим је играо у Роми. На крају не треба искључити ни опцију да Де Роси заврши своју каријеру и крене већ у октобру на курс за тренера у Коверчану.

Де Роси напушта Рому, али не и фудбал, само мења позицију и већ су многи спремни да се опкладе да ће као тренер освојити све оно што му је измицало годинама као играчу, од скудета (девет пута је завршио са Ромом на другом месту првенство) до Лиге шампиона.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар