РГ: Дуедесима или Новак слем ИИ?

Рафаел Надал је виђен за рекордну 12. титулу на Ролан Гаросу, док ће Србин покушати да други пут у каријери веже четири гренд слем титуле.  Топ фаворити се знају, али ко вреба из сенке? Већина стручњака сложна у оцени да највеће шансе у Паризу имају двојица првопласираних на АТП листи, али типују и ко би могао да изненади. . .

Тенис 26.05.2019 | 13:03
РГ: Дуедесима или Новак слем ИИ?
Само седам победа до исписивања нове, златне странице белог спорта. Толико је потребно Рафаелу Надалуда освоји рекордну 12. титулу на Ролан Гаросу, а Новаку Ђоковићу да други пут у каријери узме заредом четири гренд слем титуле, као што је већ учинио 2016. и да други пут у каријери подигне престижни "Куп мускетара". Последњи пут без крова (организатори се куну) пред нама је 118. издање Ролан Гароса које ће обележити и повратак Роџера Федерера након четири године.

Кише које нас већ, чини се, недељама заливају нису заобишле ни остатак Европе, тако да је ситуација прилично депресивна. Утицај падавина на тенис смо видели на мастерсу у Риму када је, због недостатка покривеног терена, један читав дан прецртан, да би следећег већина учесника играла по два меча!

Да ли нам следи исто и на предстојећем Ролан Гаросу остаје да се види, али су организатори обећали да ће заштита од кише, барем на главном стадиону Филип Шатрије, бити завршена у наредних годину дана. Било како било, пред нама је 118. издање другог гренд слема сезоне у којем се очекује, бар по квотама, да Рафаел Надал по 12. пут подигне Куп мускетара.

Колико је Шпанац озбиљан показао је недавно на мастерсу у Риму, када је почистио конкуренцију до финала у којем га је сачекао превише уморни Новак Ђоковић. Сличан сценарио сви љубитељи и познаваоци белог спорта очекују и за две седмице у Паризу, пошто, како сада ствари стоје, тешко да ће неко успети да се угура у овај „дуопол“. То не треба очекивати чак ни од Роџера Федера чији повратак на Ролан Гарос након четири године одсуства додатно подиже температуру у Граду светлости.

Овог пута, дакле, Новак ће бити у улози аутсајдера у односу на Надала, иако је 1. на АТП листи, и јури четврти узастопни гренд слем (актуелни је освајач Вимблдона, УС опена и Аустралијан опена), и ако успе да га освоји, биће то други пут у његовој каријери да је направио тако нешто, после 2016. године. Било би то заиста невероватно достигнуће, с обзиром на то да је једини тенисер којем је то успело у опен ери. Дакле, тако нешто нису урадили ни Сампрас, ни Агаси, ни Федерер, ни Надал... А ако му то пође за руком, приче о најбољем свих времена поново ће постати актуелне, али овај пут уместо Федекса главна тема ће бити Ноле. Занимљиво је да је пре само годину дана Србин био тек 20. носилац на Ролан Гаросу, а онда је кренуо по оно што му припада.

Осим њега, Надала и евентуално Федерера, неће још много тенисера имати прилику да се истакне, али није да су им шансе непостојеће. Тако се много очекује од прошлогодишњег финалисте Аустријанца Доминика Тима, те Стефаноса Циципаса. Остатак каравана заиста има мале шансе за велики тријумф и било би велико чудо да се тако нешто догоди. Као потенцијалне „бомбе“ у жребу, ту су Италијан Фабио Фоњини који у последње време игра заиста невероватно, те је и освојио мастерс у Монте Кралу савладавши у борби за титулу нашег Душана Лајовића, али и фрустрирани Александар Зверев који игра слабо у последње време притиснут проблемима око организације што свог спортског живота, што самог имена, то јест бренда, пошто је упао у правни вакуум након што је отпустио дугогодишњег менаџера.

Наравно, од наших асова, осим Дуција ту је и Ласло Ђере који је способан за велика дела и делује да је дошло време да се и Европи прикаже у најбољем светлу. Српски тенис ће у главном жребу представљати још Филип Крајиновић и Миомир Кецмановић, те Јанко Типсаревић, захваљујући заштићеном ренкингу. У квалификацијама су се, нажалост неуспешно борили Виктор Троицки, Пеђа Крстин и Никола Милојевић.

Са женске стране жреба потпуна еклектика, за разлику од мушке где се унапред зна ко је ко и шта је шта. Након што је Серена Вилијамс родила ћерку, настао је хаос, те се сада из турнира у турнир мењају победнице и делује да ће и Париз освојити „нека друга“. Прошле године то је пошло за руком Симони Халеп, те она и сада представља велику фавориткињу, али осим ње могли бисмо да побројимо још десетак имена способних да освоје Куп Сузан Леглен.

Зато треба обратити пажњу на Кристину Плишкову која недавно почела да ради с легендарном Кончитом Мартинез и већ су освојиле Рим. Висока Чехиња није рођена за игру на шљаци, али јој је дошло време, што би се рекло сазрела је за велика дела. О првој играчици света Наоми Осаки не треба ни размишљати, јер ем лоше игра на шљаци, ем је генерално у великом паду те би чак могла да доживи бламажу у Паризу. Чудо би пак могла да направи Американка Слоун Стивенс, шампионка УС опена из 2017.

Од српских тенисерки имамо две представнице у главном жребу, а то су Александра Крунић и Ивана Јоровић, пошто је Олга Даниловић заустављена у квалификацијама.

Занимљиво је да је Ролан Гарос остао једини гренд слем који није увео правило тај-брејка у одлучујућем сету (трећи за жене, пети за мушкарце), тако да и овај пут можемо да очекујемо и понеки маратонски сусрет.

О ШЉАЦИ

Подлога у Паризу умногоме одређује фаворите и јунаке, што најбоље илуструје невероватних 11 Надалових титула. Дакле, за њу је неопходна велика физичка снага, али пре свега издржљивост да се за сваки поен добрано трчи и проклизава. А таквих је мајстора мало, тако да је листа фаворита веома кратка. Поред тога, на шљаци су чести брејкови, то јест одузимање сервис гемова противнику, превасходно због каратеристике подлоге да лоптица нагло успорава при додиру с њом и често има неочекиване одскоке. Зато су паклени спинови Рафаела Надала најубитачнији управо на шљаци.

Ролан Гарос је почео данас у Паризу, а као јасне фаворите за освајање пехара стручњаци истичу два кандидата - Новака Ђоковића и Рафела Надала.

Најбољи тенисер света показао је снагу на шљаци освајањем титуле на мастерсу у Мадриду и борбом у финалу у Риму, где је тријумфовао Надал.

Ђоковић жарко жели пехар у Паризу, други пут у каријери, како би постигао нешто што никада нико није пре њега - да веже сва четири гренд слема други пут. Актуелни је шампион Вимблдона, УС Опена и Аустралијан Опена и пехар у Паризу био би круна великог успеха.

На другој страни Надал после лоших резултата у 2019. и само једног пехара на њему омиљеној подлози жели да одбрани трофеј Ролан Гароса, освоји рекордни 12. у Паризу и потврди да и даље јесте "краљ шљаке".

Џим Куријер малу предност даје Ђоковићу јер истиче "да ако је Новак у правом 'моду' може да победи на свакој подлози".

"Могао би да веже други пут у каријери сва четири гренд слема и не сумњам да је способан да нешто тако уради", навео је освајач четири гренд слема и бивши број један.

Добро упућени сложни су да су први и други тенисер света топ фаворити ове сезоне у Булоњској шуми, али ко су момци који вребају из сенке?

Куријер каже да би то могао да буде Доминик Тим.

"Он последњих година игра веома добро на шљаци", навео је Американац, који је два пута у каријери тријумфовао на Ролан Гаросу.

Тим је и ове године показао да му шљака прија када је подигао пехар у Барселони.

Њега као пријатајеног фаворита види и Грег Руседски, некада најбољи британски тенисер.

"Ђоковић и Надал су фаворити број један и два, а онда је иза њих Тим", рекао је Руседски.

"Ту је и Стефанос Циципас, који је ове године освојио Есторил, али не би требало отписати ни Фоњинија. Он је џокер ове сезоне, који може да изненади. За њега не би било изненађење да брзо испадне, али ни да дође до полуфинала. Све зависи како се прилагоди жребу", поручио је Руседски.

Рекао је да у Паризу увек треба рачунати и на домаћег такмичара.

"Нада Француза мора да буде неко ко је доследан. Ове године то је можда Гаел Монфис, иако уз њега никако не можете пришити ту реч", искрен је бивши светски број четири.

Матс Виландер, који је недавно био гост Београда, навео је ко би могао да изненади у Паризу ове сезоне.

"Треба бити опрезан! Пре свих са Стефаносом Циципасом. Тај момак се не плаши никога. Нема страх од Надала, Федерера, Новака. Мислим да би га требало држати на оку, посебно Новак, поготово у тој ранијој фази, и то много више сада, него раније. Он је почео да губи мечеве у последње време, и када ти млади момци виде то, без обзира да ли је то у Мајамију, Монте Карлу, било ком турниру, они знају да га је могуће савладати... Тако да мислим да нас ове сезоне очекују дуге две недеље у Паризу", рекао је Виландер. 

НАГРАДНИ ФОНД

(у еврима)

1. КОЛО         46.000
2. КОЛО         87.000
3. КОЛО         143.000
4. КОЛО         243.000
1/4ФИНАЛЕ     415.000
1/2ФИНАЛЕ      590.000
ФИНАЛЕ           1.180.000
ТИТУЛА           2.300.000

БРОЈКЕ

0 шампиона је изгубило у првом колу
7 доктора дежура свакога дана уз чак 11 болничарки
11 титула је освојио Рафа Надал
20 различитих оброка се припрема дневно у ресторанима
175 центиметара је максимална висина сакупљача лоптица
250 сакупљача лоптица је изабрано међу 2.500 кандидата
7.000 паркинг места постоји у оквиру самог комплекса
60.000+ лоптица марке „баболат“ ће бити искоришћено
42.661.000 евра је укупан наградни фонд Ролан Гароса

ШАМПИОНИ ОД 2000.

2000.  КЕРТЕН (Бразил)
2001.  КЕРТЕН (Бразил)
2002.  КОСТА (Шпанија)
2003.  ФЕРЕРО (Шпанија)
2004.  ГАУДИО (Аргентина)
2005.  НАДАЛ (Шпанија)
2006.  НАДАЛ (Шпанија)
2007.  НАДАЛ (Шпанија)
2008.  НАДАЛ (Шпанија)
2009.  ФЕДЕРЕР (Швајцарска)
2010.  НАДАЛ (Шпанија)
2011.  НАДАЛ (Шпанија)
2012.  НАДАЛ (Шпанија)
2013.  НАДАЛ (Шпанија)
2014.  НАДАЛ (Шпанија)
2015.  ВАВРИНКА (Швајцарска)
2016.  ЂОКОВИЋ (Србија)
2017.  НАДАЛ (Шпанија)
2018.  НАДАЛ (Шпанија)

ШАМПИОНКЕ ОД 2000.

2000.  ПИРС (Француска)
2001.  КАПРИЈАТИ (САД)
2002.  С. ВИЛИЈАМС (САД)
2003.  ЕНАН (Белгија)
2004.  МИСКИНА (Русија)
2005.  ЕНАН (Белгија)
2006.  ЕНАН (Белгија)
2007.  ЕНАН (Белгија)
2008.  ИВАНОВИЋ (Србија)
2009.  КУЗЊЕЦОВА (Русија)
2010.  СКЈАВОНЕ (Италија)
2011.  НА ЛИ (Кина)
2012.  ШАРАПОВА (Русија)
2013.  С. ВИЛИЈАМС (САД)
2014.  ШАРАПОВА (Русија)
2015.  С. ВИЛИЈАМС (САД)
2016.  МУГУРУЗА (Шпанија)
2017.  ОСТАПЕНКО (Летонија)
2018.  ХАЛЕП (Румунија)

Извор: моззартспорт/мондо.рс

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар