RG: Duedesima ili Novak slem II?

Rafael Nadal je viđen za rekordnu 12. titulu na Rolan Garosu, dok će Srbin pokušati da drugi put u karijeri veže četiri grend slem titule.  Top favoriti se znaju, ali ko vreba iz senke? Većina stručnjaka složna u oceni da najveće šanse u Parizu imaju dvojica prvoplasiranih na ATP listi, ali tipuju i ko bi mogao da iznenadi. . .

Tenis 26.05.2019 | 13:03
RG: Duedesima ili Novak slem II?
Samo sedam pobeda do ispisivanja nove, zlatne stranice belog sporta. Toliko je potrebno Rafaelu Nadaluda osvoji rekordnu 12. titulu na Rolan Garosu, a Novaku Đokoviću da drugi put u karijeri uzme zaredom četiri grend slem titule, kao što je već učinio 2016. i da drugi put u karijeri podigne prestižni "Kup musketara". Poslednji put bez krova (organizatori se kunu) pred nama je 118. izdanje Rolan Garosa koje će obeležiti i povratak Rodžera Federera nakon četiri godine.

Kiše koje nas već, čini se, nedeljama zalivaju nisu zaobišle ni ostatak Evrope, tako da je situacija prilično depresivna. Uticaj padavina na tenis smo videli na mastersu u Rimu kada je, zbog nedostatka pokrivenog terena, jedan čitav dan precrtan, da bi sledećeg većina učesnika igrala po dva meča!

Da li nam sledi isto i na predstojećem Rolan Garosu ostaje da se vidi, ali su organizatori obećali da će zaštita od kiše, barem na glavnom stadionu Filip Šatrije, biti završena u narednih godinu dana. Bilo kako bilo, pred nama je 118. izdanje drugog grend slema sezone u kojem se očekuje, bar po kvotama, da Rafael Nadal po 12. put podigne Kup musketara.

Koliko je Španac ozbiljan pokazao je nedavno na mastersu u Rimu, kada je počistio konkurenciju do finala u kojem ga je sačekao previše umorni Novak Đoković. Sličan scenario svi ljubitelji i poznavaoci belog sporta očekuju i za dve sedmice u Parizu, pošto, kako sada stvari stoje, teško da će neko uspeti da se ugura u ovaj „duopol“. To ne treba očekivati čak ni od Rodžera Federa čiji povratak na Rolan Garos nakon četiri godine odsustva dodatno podiže temperaturu u Gradu svetlosti.

Ovog puta, dakle, Novak će biti u ulozi autsajdera u odnosu na Nadala, iako je 1. na ATP listi, i juri četvrti uzastopni grend slem (aktuelni je osvajač Vimbldona, US opena i Australijan opena), i ako uspe da ga osvoji, biće to drugi put u njegovoj karijeri da je napravio tako nešto, posle 2016. godine. Bilo bi to zaista neverovatno dostignuće, s obzirom na to da je jedini teniser kojem je to uspelo u open eri. Dakle, tako nešto nisu uradili ni Sampras, ni Agasi, ni Federer, ni Nadal... A ako mu to pođe za rukom, priče o najboljem svih vremena ponovo će postati aktuelne, ali ovaj put umesto Fedeksa glavna tema će biti Nole. Zanimljivo je da je pre samo godinu dana Srbin bio tek 20. nosilac na Rolan Garosu, a onda je krenuo po ono što mu pripada.

Osim njega, Nadala i eventualno Federera, neće još mnogo tenisera imati priliku da se istakne, ali nije da su im šanse nepostojeće. Tako se mnogo očekuje od prošlogodišnjeg finaliste Austrijanca Dominika Tima, te Stefanosa Cicipasa. Ostatak karavana zaista ima male šanse za veliki trijumf i bilo bi veliko čudo da se tako nešto dogodi. Kao potencijalne „bombe“ u žrebu, tu su Italijan Fabio Fonjini koji u poslednje vreme igra zaista neverovatno, te je i osvojio masters u Monte Kralu savladavši u borbi za titulu našeg Dušana Lajovića, ali i frustrirani Aleksandar Zverev koji igra slabo u poslednje vreme pritisnut problemima oko organizacije što svog sportskog života, što samog imena, to jest brenda, pošto je upao u pravni vakuum nakon što je otpustio dugogodišnjeg menadžera.

Naravno, od naših asova, osim Ducija tu je i Laslo Đere koji je sposoban za velika dela i deluje da je došlo vreme da se i Evropi prikaže u najboljem svetlu. Srpski tenis će u glavnom žrebu predstavljati još Filip Krajinović i Miomir Kecmanović, te Janko Tipsarević, zahvaljujući zaštićenom renkingu. U kvalifikacijama su se, nažalost neuspešno borili Viktor Troicki, Peđa Krstin i Nikola Milojević.

Sa ženske strane žreba potpuna eklektika, za razliku od muške gde se unapred zna ko je ko i šta je šta. Nakon što je Serena Vilijams rodila ćerku, nastao je haos, te se sada iz turnira u turnir menjaju pobednice i deluje da će i Pariz osvojiti „neka druga“. Prošle godine to je pošlo za rukom Simoni Halep, te ona i sada predstavlja veliku favoritkinju, ali osim nje mogli bismo da pobrojimo još desetak imena sposobnih da osvoje Kup Suzan Leglen.

Zato treba obratiti pažnju na Kristinu Pliškovu koja nedavno počela da radi s legendarnom Končitom Martinez i već su osvojile Rim. Visoka Čehinja nije rođena za igru na šljaci, ali joj je došlo vreme, što bi se reklo sazrela je za velika dela. O prvoj igračici sveta Naomi Osaki ne treba ni razmišljati, jer em loše igra na šljaci, em je generalno u velikom padu te bi čak mogla da doživi blamažu u Parizu. Čudo bi pak mogla da napravi Amerikanka Sloun Stivens, šampionka US opena iz 2017.

Od srpskih teniserki imamo dve predstavnice u glavnom žrebu, a to su Aleksandra Krunić i Ivana Jorović, pošto je Olga Danilović zaustavljena u kvalifikacijama.

Zanimljivo je da je Rolan Garos ostao jedini grend slem koji nije uveo pravilo taj-brejka u odlučujućem setu (treći za žene, peti za muškarce), tako da i ovaj put možemo da očekujemo i poneki maratonski susret.

O ŠLJACI

Podloga u Parizu umnogome određuje favorite i junake, što najbolje ilustruje neverovatnih 11 Nadalovih titula. Dakle, za nju je neophodna velika fizička snaga, ali pre svega izdržljivost da se za svaki poen dobrano trči i proklizava. A takvih je majstora malo, tako da je lista favorita veoma kratka. Pored toga, na šljaci su česti brejkovi, to jest oduzimanje servis gemova protivniku, prevashodno zbog karateristike podloge da loptica naglo usporava pri dodiru s njom i često ima neočekivane odskoke. Zato su pakleni spinovi Rafaela Nadala najubitačniji upravo na šljaci.

Rolan Garos je počeo danas u Parizu, a kao jasne favorite za osvajanje pehara stručnjaci ističu dva kandidata - Novaka Đokovića i Rafela Nadala.

Najbolji teniser sveta pokazao je snagu na šljaci osvajanjem titule na mastersu u Madridu i borbom u finalu u Rimu, gde je trijumfovao Nadal.

Đoković žarko želi pehar u Parizu, drugi put u karijeri, kako bi postigao nešto što nikada niko nije pre njega - da veže sva četiri grend slema drugi put. Aktuelni je šampion Vimbldona, US Opena i Australijan Opena i pehar u Parizu bio bi kruna velikog uspeha.

Na drugoj strani Nadal posle loših rezultata u 2019. i samo jednog pehara na njemu omiljenoj podlozi želi da odbrani trofej Rolan Garosa, osvoji rekordni 12. u Parizu i potvrdi da i dalje jeste "kralj šljake".

Džim Kurijer malu prednost daje Đokoviću jer ističe "da ako je Novak u pravom 'modu' može da pobedi na svakoj podlozi".

"Mogao bi da veže drugi put u karijeri sva četiri grend slema i ne sumnjam da je sposoban da nešto tako uradi", naveo je osvajač četiri grend slema i bivši broj jedan.

Dobro upućeni složni su da su prvi i drugi teniser sveta top favoriti ove sezone u Bulonjskoj šumi, ali ko su momci koji vrebaju iz senke?

Kurijer kaže da bi to mogao da bude Dominik Tim.

"On poslednjih godina igra veoma dobro na šljaci", naveo je Amerikanac, koji je dva puta u karijeri trijumfovao na Rolan Garosu.

Tim je i ove godine pokazao da mu šljaka prija kada je podigao pehar u Barseloni.

Njega kao prijatajenog favorita vidi i Greg Rusedski, nekada najbolji britanski teniser.

"Đoković i Nadal su favoriti broj jedan i dva, a onda je iza njih Tim", rekao je Rusedski.

"Tu je i Stefanos Cicipas, koji je ove godine osvojio Estoril, ali ne bi trebalo otpisati ni Fonjinija. On je džoker ove sezone, koji može da iznenadi. Za njega ne bi bilo iznenađenje da brzo ispadne, ali ni da dođe do polufinala. Sve zavisi kako se prilagodi žrebu", poručio je Rusedski.

Rekao je da u Parizu uvek treba računati i na domaćeg takmičara.

"Nada Francuza mora da bude neko ko je dosledan. Ove godine to je možda Gael Monfis, iako uz njega nikako ne možete prišiti tu reč", iskren je bivši svetski broj četiri.

Mats Vilander, koji je nedavno bio gost Beograda, naveo je ko bi mogao da iznenadi u Parizu ove sezone.

"Treba biti oprezan! Pre svih sa Stefanosom Cicipasom. Taj momak se ne plaši nikoga. Nema strah od Nadala, Federera, Novaka. Mislim da bi ga trebalo držati na oku, posebno Novak, pogotovo u toj ranijoj fazi, i to mnogo više sada, nego ranije. On je počeo da gubi mečeve u poslednje vreme, i kada ti mladi momci vide to, bez obzira da li je to u Majamiju, Monte Karlu, bilo kom turniru, oni znaju da ga je moguće savladati... Tako da mislim da nas ove sezone očekuju duge dve nedelje u Parizu", rekao je Vilander. 

NAGRADNI FOND

(u evrima)

1. KOLO         46.000
2. KOLO         87.000
3. KOLO         143.000
4. KOLO         243.000
1/4FINALE     415.000
1/2FINALE      590.000
FINALE           1.180.000
TITULA           2.300.000

BROJKE

0 šampiona je izgubilo u prvom kolu
7 doktora dežura svakoga dana uz čak 11 bolničarki
11 titula je osvojio Rafa Nadal
20 različitih obroka se priprema dnevno u restoranima
175 centimetara je maksimalna visina sakupljača loptica
250 sakupljača loptica je izabrano među 2.500 kandidata
7.000 parking mesta postoji u okviru samog kompleksa
60.000+ loptica marke „babolat“ će biti iskorišćeno
42.661.000 evra je ukupan nagradni fond Rolan Garosa

ŠAMPIONI OD 2000.

2000.  KERTEN (Brazil)
2001.  KERTEN (Brazil)
2002.  KOSTA (Španija)
2003.  FERERO (Španija)
2004.  GAUDIO (Argentina)
2005.  NADAL (Španija)
2006.  NADAL (Španija)
2007.  NADAL (Španija)
2008.  NADAL (Španija)
2009.  FEDERER (Švajcarska)
2010.  NADAL (Španija)
2011.  NADAL (Španija)
2012.  NADAL (Španija)
2013.  NADAL (Španija)
2014.  NADAL (Španija)
2015.  VAVRINKA (Švajcarska)
2016.  ĐOKOVIĆ (Srbija)
2017.  NADAL (Španija)
2018.  NADAL (Španija)

ŠAMPIONKE OD 2000.

2000.  PIRS (Francuska)
2001.  KAPRIJATI (SAD)
2002.  S. VILIJAMS (SAD)
2003.  ENAN (Belgija)
2004.  MISKINA (Rusija)
2005.  ENAN (Belgija)
2006.  ENAN (Belgija)
2007.  ENAN (Belgija)
2008.  IVANOVIĆ (Srbija)
2009.  KUZNJECOVA (Rusija)
2010.  SKJAVONE (Italija)
2011.  NA LI (Kina)
2012.  ŠARAPOVA (Rusija)
2013.  S. VILIJAMS (SAD)
2014.  ŠARAPOVA (Rusija)
2015.  S. VILIJAMS (SAD)
2016.  MUGURUZA (Španija)
2017.  OSTAPENKO (Letonija)
2018.  HALEP (Rumunija)

Izvor: mozzartsport/mondo.rs

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar