Барселона упрскала крај сезоне - оде и Куп!

Лео Меси и саиграчи још нису заборавили неуспех на Енфилду. Остали су без "дупле круне"! Амунт Валенциа! Вратио се фудбал који малтретира велике, Барса од снова о триплети до краха сезоне! Сјајни тим са Местаље после 11 година освојио трофеј Купа краља и то на стогодишњицу клуба.

Фудбал 26.05.2019 | 00:10
Барселона упрскала крај сезоне - оде и Куп!
Неуспех у Ливерпулу оставио је толико дубок траг на фудбалере Барселоне да су те вечери на Енфилду у својим мислима и завршили сезону!

Иако су одбранили титулу шампиона Шпаније, начин на који су Каталонци окончали такмичарску 2018/19 открио је велику рану коју је на Леа Месија и саиграче оставио још један европски колапс. Ове суботе, то је на стадиону "Бенито Виљарамин" искористио тим који 11 година није освојио ништа.

У финалу Купа краља:

Барселона - Валенсија 1:2 (0:2)

Два месеца после јубиларног, стотог рођендана клуба са Местаље, Марселињова екипа постала је једна од малобројних која ће моћи да се похвали подвигом - да је освојила трофеј против Месијеве Барселоне.

Тај резултат и осми трофеј Купа у клупској историји "слепим мишевима" обезбедио је нападачки тандем - трофејни Француз Кевин Гамеиро, "закуцавањем" са десетак метара у 21. минуту и Шпанац Родриго, ударцем из петерца у 33. минуту!

Лионел Меси и Иван Ракитић наговестили су крајем првог дела да се Каталонци неће предати и заиста нису. Ернесто Валверде је одмах после паузе увео у игру офанзивце Малкома (уместо Нелсона Семеда) и Артура Видала (уместо Артура), а његов тим је снажније притискао Валенсију, која ипак није пала.

Додуше, Меси је у 73. минуту затресао мрежу ривала из петерца, у гужви после корнера, а Ђерар Пике је потом завршио и као центарфор, али потпуна офанзива није била довољно да Каталонци одбране трофеј који су поседовали претходне четири године.

Сезона у којој је Барселона играла леп фудбал, рутински одбранила титулу и до завршнице била доминантна на свим фронтовима ипак ће бити окончана са свешћу "Блаугране" да јој за искорак фали још нешто. 

До пре неколико недеља маштали су фудбалери Барселоне о триплети и покоравању не само Шпаније већ и комплетне фудбалске Европе, а вечерас су се суочили са болном члињеницом - ова сезона им је пропала. Начисто. И мора се окарактерисати као неуспешна без обзира на освојену титулу. 

После дугих 11 година Валенсија је успела да се докопа једног трофеја и то пехара Купа краља на стогодишњицу постојања клуба. Заслужено, јер су сјајно "одрадили" Валвередеову преплаћену чету звездица, спаковали јој на време два комада у првом полувремену и обрадовали бројне навијаче који су их пратили вечерас на дубке испуњеном стадиону Бенито Виљамарин у Севиљи - 1:2 (0:2).

Слепи мишеви су били једини тим у овом веку који је прекинуо дугогодишњи низ освајања титула између клубова из Мадрида (Реал, Атлетико) и Барселоне. И можда баш овај трофеј буде назнака великог повратка Валенсије, клуба који је некада баш умео да нас остави без даха док малтретира великане.

У чуду су остали Меси и компанија након последњег судијског звиждука, нервозно су напустили игралиште, свесни да су подбацили, а опио их је и призор неколико десетина хиљада навијача у белим дресовима који су френетично од првог звиждука бодрили Марселинов сјајни тим.

Можда нису надарени фудбалски баш као Каталонци, али момци из Валенсије имају велико срце и не помишљају на предају чак и када се нађу на конопцима као грогирани боксер. И били су у тој ситуацији, посебно након што је Лео Меси поготком после корнера у 74. минуту вратио наду Барси у преокрет и продужетке.

Ипак, смогли су снаге да видно уморни сачувају предност до самог краја и забележе заслужен тријумф. Не би било поштено да нису награђени за труд посебно јер су згромили Барсу у првих 45 минута. Ако вам кажемо да је једину изгледну прилику за Каталонце промашио Меси у последњем минуту првог полувремена када је сјајно реаговао млади голман Доменек јасно вам је колико је лоша била Барса. 

Предвођени сјајним капитеном Данијем Парехом Слепи мишеви су доминирали у првом делу, а стечена предност испоставила се на крају као недостижна за Каталонце који су уложили напор. Поново се видело као на Енфилду да је Барса најтања у одбрани. Комплетна четворица позади Семедо, Пике, Ленгле, Албанису могли да се саставе, а две мајсторске акције фудбалера са Местаље испоставиле су се као пресудне у овом финалу.

Најпре је у 21. минуту Кевин Гамеиро после сјајне комбинације, дугачке лопте Пареха и центаршута Гаје изиграо Албу и поцепао мрежу Јеспера Силесена. експлодирао је сектор са навијачима Валенсије у тим тренуцима иако је гол пао пред очима фанова Барселоне који су били на другој страни. У потпуни транс пали су фанови Слепих мишева после нове прелепе комбинације, а завршио ју је Родриго у 33. после одличног продора Солера који га је погодио лоптом право у главу.

Барса је у другом полувремену заиста била боља и доминирала. Валверде је пробао и убацивањем Малкомауместо десног бека стварно добио играча више у нападу и било је и прилика, али сем тог једног гола Месијакоји је ушао у историју као први играч који је погоди у шест везаних финала Купа краља, мрежа Валенсије се није затресла. А жалиће Каталонци и због стативе Месија па промашаја Видала у истој акцији из 56. минута, затим можда и због оног Пикеовог промашаја у 71.

Било је шанси, али не и среће за фудбалере са Ноу Кампа, мада је и Валенсија пропустила добру прилику у надокнади да потврди победу када је Гонсало Гуедеш промашио у ситуацији један на један, после контре коју је истрчао.   

Фото: Реутерс

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар