Barselona uprskala kraj sezone - ode i Kup!

Leo Mesi i saigrači još nisu zaboravili neuspeh na Enfildu. Ostali su bez "duple krune"! Amunt Valencia! Vratio se fudbal koji maltretira velike, Barsa od snova o tripleti do kraha sezone! Sjajni tim sa Mestalje posle 11 godina osvojio trofej Kupa kralja i to na stogodišnjicu kluba.

Fudbal 26.05.2019 | 00:10
Barselona uprskala kraj sezone - ode i Kup!
Neuspeh u Liverpulu ostavio je toliko dubok trag na fudbalere Barselone da su te večeri na Enfildu u svojim mislima i završili sezonu!

Iako su odbranili titulu šampiona Španije, način na koji su Katalonci okončali takmičarsku 2018/19 otkrio je veliku ranu koju je na Lea Mesija i saigrače ostavio još jedan evropski kolaps. Ove subote, to je na stadionu "Benito Viljaramin" iskoristio tim koji 11 godina nije osvojio ništa.

U finalu Kupa kralja:

Barselona - Valensija 1:2 (0:2)

Dva meseca posle jubilarnog, stotog rođendana kluba sa Mestalje, Marselinjova ekipa postala je jedna od malobrojnih koja će moći da se pohvali podvigom - da je osvojila trofej protiv Mesijeve Barselone.

Taj rezultat i osmi trofej Kupa u klupskoj istoriji "slepim miševima" obezbedio je napadački tandem - trofejni Francuz Kevin Gameiro, "zakucavanjem" sa desetak metara u 21. minutu i Španac Rodrigo, udarcem iz peterca u 33. minutu!

Lionel Mesi i Ivan Rakitić nagovestili su krajem prvog dela da se Katalonci neće predati i zaista nisu. Ernesto Valverde je odmah posle pauze uveo u igru ofanzivce Malkoma (umesto Nelsona Semeda) i Artura Vidala (umesto Artura), a njegov tim je snažnije pritiskao Valensiju, koja ipak nije pala.

Doduše, Mesi je u 73. minutu zatresao mrežu rivala iz peterca, u gužvi posle kornera, a Đerar Pike je potom završio i kao centarfor, ali potpuna ofanziva nije bila dovoljno da Katalonci odbrane trofej koji su posedovali prethodne četiri godine.

Sezona u kojoj je Barselona igrala lep fudbal, rutinski odbranila titulu i do završnice bila dominantna na svim frontovima ipak će biti okončana sa svešću "Blaugrane" da joj za iskorak fali još nešto. 

Do pre nekoliko nedelja maštali su fudbaleri Barselone o tripleti i pokoravanju ne samo Španije već i kompletne fudbalske Evrope, a večeras su se suočili sa bolnom člinjenicom - ova sezona im je propala. Načisto. I mora se okarakterisati kao neuspešna bez obzira na osvojenu titulu. 

Posle dugih 11 godina Valensija je uspela da se dokopa jednog trofeja i to pehara Kupa kralja na stogodišnjicu postojanja kluba. Zasluženo, jer su sjajno "odradili" Valveredeovu preplaćenu četu zvezdica, spakovali joj na vreme dva komada u prvom poluvremenu i obradovali brojne navijače koji su ih pratili večeras na dubke ispunjenom stadionu Benito Viljamarin u Sevilji - 1:2 (0:2).

Slepi miševi su bili jedini tim u ovom veku koji je prekinuo dugogodišnji niz osvajanja titula između klubova iz Madrida (Real, Atletiko) i Barselone. I možda baš ovaj trofej bude naznaka velikog povratka Valensije, kluba koji je nekada baš umeo da nas ostavi bez daha dok maltretira velikane.

U čudu su ostali Mesi i kompanija nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, nervozno su napustili igralište, svesni da su podbacili, a opio ih je i prizor nekoliko desetina hiljada navijača u belim dresovima koji su frenetično od prvog zvižduka bodrili Marselinov sjajni tim.

Možda nisu nadareni fudbalski baš kao Katalonci, ali momci iz Valensije imaju veliko srce i ne pomišljaju na predaju čak i kada se nađu na konopcima kao grogirani bokser. I bili su u toj situaciji, posebno nakon što je Leo Mesi pogotkom posle kornera u 74. minutu vratio nadu Barsi u preokret i produžetke.

Ipak, smogli su snage da vidno umorni sačuvaju prednost do samog kraja i zabeleže zaslužen trijumf. Ne bi bilo pošteno da nisu nagrađeni za trud posebno jer su zgromili Barsu u prvih 45 minuta. Ako vam kažemo da je jedinu izglednu priliku za Katalonce promašio Mesi u poslednjem minutu prvog poluvremena kada je sjajno reagovao mladi golman Domenek jasno vam je koliko je loša bila Barsa. 

Predvođeni sjajnim kapitenom Danijem Parehom Slepi miševi su dominirali u prvom delu, a stečena prednost ispostavila se na kraju kao nedostižna za Katalonce koji su uložili napor. Ponovo se videlo kao na Enfildu da je Barsa najtanja u odbrani. Kompletna četvorica pozadi Semedo, Pike, Lengle, Albanisu mogli da se sastave, a dve majstorske akcije fudbalera sa Mestalje ispostavile su se kao presudne u ovom finalu.

Najpre je u 21. minutu Kevin Gameiro posle sjajne kombinacije, dugačke lopte Pareha i centaršuta Gaje izigrao Albu i pocepao mrežu Jespera Silesena. eksplodirao je sektor sa navijačima Valensije u tim trenucima iako je gol pao pred očima fanova Barselone koji su bili na drugoj strani. U potpuni trans pali su fanovi Slepih miševa posle nove prelepe kombinacije, a završio ju je Rodrigo u 33. posle odličnog prodora Solera koji ga je pogodio loptom pravo u glavu.

Barsa je u drugom poluvremenu zaista bila bolja i dominirala. Valverde je probao i ubacivanjem Malkomaumesto desnog beka stvarno dobio igrača više u napadu i bilo je i prilika, ali sem tog jednog gola Mesijakoji je ušao u istoriju kao prvi igrač koji je pogodi u šest vezanih finala Kupa kralja, mreža Valensije se nije zatresla. A žaliće Katalonci i zbog stative Mesija pa promašaja Vidala u istoj akciji iz 56. minuta, zatim možda i zbog onog Pikeovog promašaja u 71.

Bilo je šansi, ali ne i sreće za fudbalere sa Nou Kampa, mada je i Valensija propustila dobru priliku u nadoknadi da potvrdi pobedu kada je Gonsalo Guedeš promašio u situaciji jedan na jedan, posle kontre koju je istrčao.   

Foto: Reuters

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar