Селтик опет одбранио "триплету"!

У Шкотској се све зна! Историјски успех донео је бивши ђак Пари Сен Жермена.  Ово никад није било – Селтикових 9/9 за три године! И да измисле ново такмичење у Шкотској, Зелени би и њега освојили. . . !

Фудбал 26.05.2019 | 08:57
Селтик опет одбранио "триплету"!
Брендан Роџерс (46) отишао је у фебруару из Селтика у Лестер, али то није утицало на доминацију шкотског шампиона у свим домаћим такмичењима.

И под вођством његовог наследника Нила Ленона (47), најдоминантнији клуб те земље освојио је трећи пут узастопно "триплу круну" - титулу Премијер лиге Шкотске, као и трофеје тамошњег Лига купа и ФА Купа, у којем је тријумфовао ове суботе.

Хартс - Селтик 1:2 (0:0)

Иако је Рајан Едвардс у 52. минуту послао лопту у мрежу фаворита кроз ноге голмана Скота Бејна, финале ФА Купа ипак је одлучио нападач Селтика, млади Француз Одсон Едуа (21).

Некадашњи ђак Пари Сен Жермена изнудио је и искористио једанаестерац у 62. минуту, а потом је 20 минута касније у ситуацији "један на један" рутински савладао голмана Хартса, Чеха Здењека Зламала за коначних 2:1 и тријумф у финалу.

Селтик је тако остварио историјски подвиг, јер је у последње три сезоне освојио свих девет домаћих трофеја. Након последњег у низу, клупско руководство понудиће Ленону дугорочну сарадњу и тако ће постати извесно да ће стручњак из Северне Ирске водити екипу и у такмичарској 2019/20.

И би оно што никад није било. Оно што је Селтик урадио дефинитивно улази у фудбалске алмахане, остаје записано за сва времена и тешко ће ико нешто слично да понови, једино може да се деси да Зелени сами себе надмаше већ наредне сезоне. Католици из Глазгова су освојили пехар ФА купа на Хемпден парку и ставили тачку на још једну сезону у којој им нико у Шкотској није био ни до колена.

Тим Нила Ленона – који се вратио на клупу после изненадног одласка Брендана Роџерса у Лестер – савладао је Хартс после преокрета (2:1) и комплетирао нестваран успех, који нико никад  у шкотском фудбалу није. Освојио је тро трофеја у једној години трећи пут узастопно.

На пехар Лига купа (у финалу савладан Абердин, 1:0), осму везану титулу (девет бодова више од Ренџерса) наслонило се и знамење ФА купа. Можда најтеже освојеног у овом низу, јер су зелено-бели „висили“ пошто је смушену реакцију њихове одбране у 52. минуту казнио Рајан Едвардс и довео Хартс до вођства. А онда се пробудио Одсон Едуар.

Француски нападач, ангажован као отпадак Пари Сен Жермена пре две сезоне, најпре кроз позајмицу, а дефинитивно откупљен почетком ове, најпре је изборио једанаестерац, погодио са 11 метара у 62. минуту, да би осам минута пре краја истрчао контру и после „случајне“ асистенције капитена Микела Лустига – Швеђанин главом испуцао лопту – са 16 метара погодио цил.

Био је то укупно 23. погодак Едуара ове сезоне у свим такмичењима. За велико славље Селтикових навијача. Имају дебео разлог. Њихов клуб је покупио све трофеје у шкотском фудбалу последње три сезоне. По три титуле, ФА купа и Лига купа. Нико никад није био тако продуктиван.

Свака част.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар