Seltik opet odbranio "tripletu"!

U Škotskoj se sve zna! Istorijski uspeh doneo je bivši đak Pari Sen Žermena.  Ovo nikad nije bilo – Seltikovih 9/9 za tri godine! I da izmisle novo takmičenje u Škotskoj, Zeleni bi i njega osvojili. . . !

Fudbal 26.05.2019 | 08:57
Seltik opet odbranio "tripletu"!
Brendan Rodžers (46) otišao je u februaru iz Seltika u Lester, ali to nije uticalo na dominaciju škotskog šampiona u svim domaćim takmičenjima.

I pod vođstvom njegovog naslednika Nila Lenona (47), najdominantniji klub te zemlje osvojio je treći put uzastopno "triplu krunu" - titulu Premijer lige Škotske, kao i trofeje tamošnjeg Liga kupa i FA Kupa, u kojem je trijumfovao ove subote.

Harts - Seltik 1:2 (0:0)

Iako je Rajan Edvards u 52. minutu poslao loptu u mrežu favorita kroz noge golmana Skota Bejna, finale FA Kupa ipak je odlučio napadač Seltika, mladi Francuz Odson Edua (21).

Nekadašnji đak Pari Sen Žermena iznudio je i iskoristio jedanaesterac u 62. minutu, a potom je 20 minuta kasnije u situaciji "jedan na jedan" rutinski savladao golmana Hartsa, Čeha Zdenjeka Zlamala za konačnih 2:1 i trijumf u finalu.

Seltik je tako ostvario istorijski podvig, jer je u poslednje tri sezone osvojio svih devet domaćih trofeja. Nakon poslednjeg u nizu, klupsko rukovodstvo ponudiće Lenonu dugoročnu saradnju i tako će postati izvesno da će stručnjak iz Severne Irske voditi ekipu i u takmičarskoj 2019/20.

I bi ono što nikad nije bilo. Ono što je Seltik uradio definitivno ulazi u fudbalske almahane, ostaje zapisano za sva vremena i teško će iko nešto slično da ponovi, jedino može da se desi da Zeleni sami sebe nadmaše već naredne sezone. Katolici iz Glazgova su osvojili pehar FA kupa na Hempden parku i stavili tačku na još jednu sezonu u kojoj im niko u Škotskoj nije bio ni do kolena.

Tim Nila Lenona – koji se vratio na klupu posle iznenadnog odlaska Brendana Rodžersa u Lester – savladao je Harts posle preokreta (2:1) i kompletirao nestvaran uspeh, koji niko nikad  u škotskom fudbalu nije. Osvojio je tro trofeja u jednoj godini treći put uzastopno.

Na pehar Liga kupa (u finalu savladan Aberdin, 1:0), osmu vezanu titulu (devet bodova više od Rendžersa) naslonilo se i znamenje FA kupa. Možda najteže osvojenog u ovom nizu, jer su zeleno-beli „visili“ pošto je smušenu reakciju njihove odbrane u 52. minutu kaznio Rajan Edvards i doveo Harts do vođstva. A onda se probudio Odson Eduar.

Francuski napadač, angažovan kao otpadak Pari Sen Žermena pre dve sezone, najpre kroz pozajmicu, a definitivno otkupljen početkom ove, najpre je izborio jedanaesterac, pogodio sa 11 metara u 62. minutu, da bi osam minuta pre kraja istrčao kontru i posle „slučajne“ asistencije kapitena Mikela Lustiga – Šveđanin glavom ispucao loptu – sa 16 metara pogodio cil.

Bio je to ukupno 23. pogodak Eduara ove sezone u svim takmičenjima. Za veliko slavlje Seltikovih navijača. Imaju debeo razlog. Njihov klub je pokupio sve trofeje u škotskom fudbalu poslednje tri sezone. Po tri titule, FA kupa i Liga kupa. Niko nikad nije bio tako produktivan.

Svaka čast.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar