Руски власници нестали без трага

Послије затварања фабрике намјештаја "Спилит" у Врању, руски власници нестали без трага. У Београду муштерије обиле магацин с циљем да узму робу коју су платили.

Србија 25.05.2019 | 11:14
Руски власници нестали без трага
Преко ноћи радници су остали без посла, добављачи без пара, а купци без намјештаја који су платили. Нема мира ни у Врању, ни у Београду. Запослени фабрике намјештаја "Спилит", њих 400, коју је водио руски бизнисмен Максим Максимов, који је прошле недјеље нестао без трага, у петак су се спонтано окупили испред погона, како би добили било какву информацију. А сачекали су их - откази.

У Београду, испред магацина у коме су софе и столови под брендом "Нефа", цијелог дана смењивали су се незадовољни купци, којима роба није испоручена. Обијали су врата, интервенисала је и полиција, али до својих комада намјештаја нису успјели да дођу.

Драма је почела прије осам дана, када је радницима фабрике "Спилит", који праве намјештај "Нефа", речено да сви иду на колективни годишњи одмор. Широм Србије имали су више од 50 продавница, два погона у Врању и Сомбору, као и магацински простор. Све је то било под закупом. На челу српског огранка су Максим Маскимов и Анатолиј Болгов, а власник је Андреј Кодашевич. Клупко је почело да се размотава када је Максим Маскимов отпутовао у Русију, под изговором да мора да региструје свој "мерцедес". И није се вратио.

Вест о његовом "нестанку" брзо се проширила међу добављачима. Тако је у петак пуштена прва од 40 мјеница партнера ове фабрике којима је Рус остао дужан. Неки од њих су свој новац потражили директно у фабрици, преузимајући намјештај. "Спилит" је у петак био у блокади скоро шест милиона динара на једном рачуну. Други рачун фирме је активан. Све радње са "Нефа" намјештајем буквално су преко ноћи затворене и испражњене. Телефони су искључени, а профили на друштвеним мрежама - угашени.

Од раног јутра испред магацина у београдском насељу Вождовац била је велика гужва. Најпре су стигли радници којима је "Спилит" дуговао плате. Умјесто новца, неки су обијали камионе за испоруку робе и узимали намештај. Ти камиони су, наводно, узети на лизинг прије само мјесец дана. Како се вијест о пропасти "Нефе" проширила, почели су да пристижу огорчени купци. И то из свих крајева Србије. У рукама су сви стискали уговоре о куповини намештаја.



- Купио сам угаону гарнитуру и сто и платио 100.000 динара у кешу - каже Милош Шајин из Ковачице. - Када сам чуо да је фабрика пропала и да је власник побјегао, дотрчао сам у Београд, буквално из штале. Имам четворо дјеце и учинићу све да извучем оно што сам поштено купио.

Јелена је са својом мајком из Зрењанина дошла у Београд како би покушала да преузме угаону гарнитуру, чија је испорука била заказана за петак. И Марију је шокирала вест да ће највероватније остати без свог стола. Каже да у почетку није повезала "Спилит" и "Нефу", где је купила гарнитуру и сто.



- Прије десетак дана су нас звали и рекли да би нам раније испоручили намјештај, али како наш стан још није готов, мој супруг је тражио да нам врате новац - прича Марија. Поштено су нам уплатили новац. Мени ђаво није дао мира, па сам опет отишла у салон и платила сто. Изгледа да није суђено да имам овај намјештај.

У једном тренутку, неколико момака обило је врата магацина и сви су улетјели да траже оно што су купили. Унезвјерени шетали су од кутије до кутије тражећи шифру свог намјештаја. Убрзо је, међутим, стигао власник магацина који је руском бизнисмену издао овај простор. И он је у том пословању остао кратак за три милиона динара.

- Разумијем ове људе који су дошли да узму оно што су платили, али не може тако да се ради - каже за "Новости" Стефан Ћировић, генерални директор "Транспорт-Вождовац". - Мора да дође представник "Нефе" и да изда робу. Покушао сам овим људима да то објасним. Хоћу и њих и себе да заштитим. Ништа нећемо урадити ако се будемо каубојски понашали. Роба мора да се изда уз потпис и налог. Јутрос је дошао неки нови Рус из "Нефе" и рекао да ће доћи поново да утврдимо вриједност складиштене робе и да се договоримо шта ћемо даље. Обећао је да ће измирити дугове према свима - и према нама и према купцима. Ако се то не догоди, мораћемо на суд. Али, не може овако да узима ко шта хоће и како хоће. Полиција је скоро цијелог дана овде.

Истовремено у Врању, радницима "Спилита" агенција "Адеко", преко које је већина њих била ангажована, дијели отказе. Онима које је "Спилит" запослио, откази ће стићи на кућну адресу. Без посла је остало 400 радника.

- Био сам ангажован у два наврата, по осам месеци. Нећу да потпишем отказ, јер ми дугују 60.000 динара - каже Зоран Ристић.

Предраг Трајковић, који је радио као мајстор производне линије, каже да је колективни одмор очигледно био само изговор.

- Не знамо шта би требало да урадимо и коме да се обратимо за помоћ. Машине су ту, само су добављачи однијели репроматеријал - каже Трајковић.

Његов колега Саша Стојиљковић објашњава како им се прошле недјеље обратио директор фирме са молбом да подрже план, да фирма стане на ноге, да се мало стрпе.

Постоје двије сестре фирме, "Нефа" и "Спилит", чији је власник Рус. "Нефа" је обуставила сарадњу са "Спилитом" и остала дужна, што је мени нелогично - каже Стојиљковић.

На улици се нашло 400 радника фабрике "Спилит", Врање



НИСУ КОРИСТИЛИ СУБВЕНЦИЈЕ

ПОМОЋНИК градоначелника Врања за привреду Ненад Величковић каже, за "Новости", да су са "Спилитом" имали коректну сарадњу и додаје да они нису користили никаква подстицајна средства ни града ни државе. Према његовим ријечима, редовно су измиривали обавезе према граду, плаћали комуналне таксе и порезе.

Запослени су у петак имали састанак са градоначелником Слободаном Миленковићем, али нико од учесника није хтио да каже о чему су разговарали.

У СОМБОРУ ЈОШ "НА ОДМОРУ"

ОКО 40 радника у сомборском погону за склапање тапацираног намјештаја врањске фирме "Спилит" налази се на колективном годишњем одмору, незванично смо сазнали. Погон који је отворен 18. марта у хали бивше фабрике "Застава специјални аутомобили" је затворен. На улазу нема обавјештења до када траје колективни одмор, а на телефон се нико не јавља. Овдје се склапао и тапацирао намјештај првенствено намијењен за тржиште Мађарске и Аустрије.
 
(Новости)

Коментари / 36

Оставите коментар
Name

ТИТО

25.05.2019 09:23

БРАЦА СРБИ ГАДОВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

25.05.2019 10:57

Ма ово је намјестаљка да би се урусили одоноси са Русијом.

Name

007 БОНД

25.05.2019 11:00

Браћа Руси и пропала Сербија хахахаха..због тога ћемо ми у нашој Војводини да се отцепимо од пропале сербије и ТАЧКА!!!

Name

Бајо

25.05.2019 11:04

Бацуске гузе а?

Name

Срби и Руси

25.05.2019 11:19

Јос једно од лазних пријатељстава која је користе за владање затуцаним народом балканским.

Name

Ре

25.05.2019 11:21

Са Русом неваља ни комшија бити а камоли брат.

Name

Пендула

25.05.2019 11:40

Овакав сценарио цека и рафинерију Брод.

Name

Еее, Вам Браца Руси,

25.05.2019 12:08

када је србска власт глупа , нека вас јебу до краја зивота.

Name

Ре Додик

25.05.2019 12:58

Задес! !!!

Name

хаххахаха

25.05.2019 09:35

браца руси...ма они нас воле...док имају ста да измузу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ревис

25.05.2019 10:27

Нек музу наси су, боље они вец они сто нису наси.

Name

Дора.

25.05.2019 13:48

Шта би Војводину дасе оцјепи шаке јада ни овако немогу без Београд шта поједини психопате баљезгају.

Name

Руски вилајет

25.05.2019 09:38

Довољно је рећи, браћа Руси! Све речено!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2019 16:03

Ја бих са њима пословао поштено, никако братски.

Name

Денн

25.05.2019 09:39

Не вјерујем,, па то су наса браца

ОДГОВОРИТЕ
Name

здравко

26.05.2019 09:38

То се каже јесте налетили намину.

Name

Броwн Тие

25.05.2019 09:46

Има ли ико позитивно искуство у пословању са "брацом " Русима??

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.05.2019 09:55

Па на то питање је најлаксе одговорити, НЕ.

Name

баухау

25.05.2019 09:57

Нема проблема ови отисли, али зато долазе турци да малтретирају раднике за висе него мизерне плате, циркусиада иде даље, оу јеееее хахахахахаха.Браца хахахахахаха данас родјена браца гледају како заебати свог брата а вама су неки руси браца, и нама наки турци хахахахахаха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сабан

25.05.2019 09:58

цудим се да до сада нисте сконтали, ста су и какви су.али није ни цудо кад сконтали нисте после бомбардирања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

25.05.2019 10:07

Ех, Руси... Срећа па је "само" фабрика намјештаја у питању, добро је да нису имали рафинерију нафте или нешто слично... хммм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

25.05.2019 11:23

Па ми смо имали рафинерију нафта Брод која ће у старо жељезо а дуг према Републици Српској им је опростио Додик и његове подгузне муве.

Name

Срб

25.05.2019 10:14

Чуј коментара браћа руси, па браћо срби гдје вам је власт, институције...лопов је лопов, нема нацију, вјеру, боју коже... То је само показатељ да ту нема државе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

искрено

25.05.2019 10:16

Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

25.05.2019 10:42

СВАКО ПАМЕТАН ЗНА ШТА СЕ ИЗА БРДА ВАЉА.РУСКА МАФИЈА ЈЕ ВЕОМА ПОЗНАТА У СВИЈЕТУ А РУСКИЊЕ НАЈВЕЋЕ ПРОСТИТУТКЕ СВИ СЕ КРИЈУ ИЗА НАЦИЈЕ И ВЈЕРЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

25.05.2019 10:42

Само руски сљам се пробава код нас и то они који у Русији немогу постици ниста слицни насим политицарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

25.05.2019 10:56

Како браћа Руси гуле Србију, ево примјера. Кредит који је Русија одобрила Србији за модернизацију пруга, увјетовали су Србију да од тог кредита купе Руске локомотиве, а радове на модернизацији пруга морају радити Руске фирме са Руским радницима. Многи Руске фирме ће побјећи из Србије, само док је огуле до костију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА ДА

25.05.2019 11:43

РУСКА МАФИЈА И НАСА ...НЕЗНАМ КОЈИ ЉУДИ ВЈЕРУЈУ РУСИМА ОСИМ КРИМИНАЛАЦА ..ВИДЈЕЦЕ КО ПРЕЗИВИ...СВИ СУ СРБИ ТАМО БОГАСТВО ПРЕБАЦИЛИ И КАД БУДЕ ТРЕБАЛО И ПОБЈЕЦЕ ТАМО..А БОГАСТВО ЊИХОВО ЈЕ СА НАСИХ ЛЕДЈА....МИ МОРАМО ТРАЗИТИТИ КОЛЕКТИВНО АЗИЛ У АУСТРАЛИЈИ..НАЈДАЉЕ ОДАВДЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

25.05.2019 12:58

Русија је мафијаса дрзава,примјера има стотине, рафинерије брод,милијарде у минусу,а нама Додик прица бајке о путину,јер мафија не мозе опстати ако нема подрска власти,били и остали лопови,ово свабо никад не бих направио,

Name

ЛаwАндОрдер

25.05.2019 14:01

То је бизнис и ту нема љубави ни межње, само интерес. Припремимо се за скорашњу рецесију. Они виде даље и дубље и припремају се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више

25.05.2019 14:04

То су ти привредници који добију од државе подстицај и средства и онда га наберу сценарији из Републике Српске са Литвснцима и ујео вук магарца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бака

25.05.2019 14:05

Ја читам ово и не верујем да сте толико затровани и да писете овакве глупости,очигледно кампања даје резултате.. Да је Албанац шта би онда било? Сваки дан неко затвори фирму и превари људе па се не пише и не чује о томе.. Поправите себе па гледајте Русе. Бог с’вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

ви

25.05.2019 14:43

Па путин мора постат миљардер треба опљацкат србе то јест брацу србе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

25.05.2019 14:54

МА ДАЈТЕ НЕМОЈТЕ ПРИЦАТИ ГЛУПОСТИ ПА ОНИ СУ НАСА БРАЦА,НЕБИ ОНИ ТО НАМА СРБИМА УРАДИЛИ,ОНИ НАС БАС ВОЛЕ,ХА,ХА,ХА,ХА,ХАААААААА,НА КО НАС УИОСТЕ ВОЛИ И ДОЗИВЉАВА,ПА МИ СЕ НИ САМИ НЕВОЛИМО.СТА САД НА ОВО КАЗУ ВЕЛИКИ СРБИ ВУЦКО И ДОДО?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

25.05.2019 15:25

Људски отпад!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ес

25.05.2019 15:32

а којим је омогуцијо да нестану без трага криминалци са ким су радили покрали и свако себи ПРИВЕСТИ ОНЕ СТО СУ СА ЊИМА ПАРТЕНИСАЛИ И ОДМА ЦЕ СЕ ЗНАТИ ЈАО ЈАО

ОДГОВОРИТЕ