Ruski vlasnici nestali bez traga

Poslije zatvaranja fabrike namještaja "Spilit" u Vranju, ruski vlasnici nestali bez traga. U Beogradu mušterije obile magacin s ciljem da uzmu robu koju su platili.

Srbija 25.05.2019 | 11:14
Ruski vlasnici nestali bez traga
Preko noći radnici su ostali bez posla, dobavljači bez para, a kupci bez namještaja koji su platili. Nema mira ni u Vranju, ni u Beogradu. Zaposleni fabrike namještaja "Spilit", njih 400, koju je vodio ruski biznismen Maksim Maksimov, koji je prošle nedjelje nestao bez traga, u petak su se spontano okupili ispred pogona, kako bi dobili bilo kakvu informaciju. A sačekali su ih - otkazi.

U Beogradu, ispred magacina u kome su sofe i stolovi pod brendom "Nefa", cijelog dana smenjivali su se nezadovoljni kupci, kojima roba nije isporučena. Obijali su vrata, intervenisala je i policija, ali do svojih komada namještaja nisu uspjeli da dođu.

Drama je počela prije osam dana, kada je radnicima fabrike "Spilit", koji prave namještaj "Nefa", rečeno da svi idu na kolektivni godišnji odmor. Širom Srbije imali su više od 50 prodavnica, dva pogona u Vranju i Somboru, kao i magacinski prostor. Sve je to bilo pod zakupom. Na čelu srpskog ogranka su Maksim Maskimov i Anatolij Bolgov, a vlasnik je Andrej Kodaševič. Klupko je počelo da se razmotava kada je Maksim Maskimov otputovao u Rusiju, pod izgovorom da mora da registruje svoj "mercedes". I nije se vratio.

Vest o njegovom "nestanku" brzo se proširila među dobavljačima. Tako je u petak puštena prva od 40 mjenica partnera ove fabrike kojima je Rus ostao dužan. Neki od njih su svoj novac potražili direktno u fabrici, preuzimajući namještaj. "Spilit" je u petak bio u blokadi skoro šest miliona dinara na jednom računu. Drugi račun firme je aktivan. Sve radnje sa "Nefa" namještajem bukvalno su preko noći zatvorene i ispražnjene. Telefoni su isključeni, a profili na društvenim mrežama - ugašeni.

Od ranog jutra ispred magacina u beogradskom naselju Voždovac bila je velika gužva. Najpre su stigli radnici kojima je "Spilit" dugovao plate. Umjesto novca, neki su obijali kamione za isporuku robe i uzimali nameštaj. Ti kamioni su, navodno, uzeti na lizing prije samo mjesec dana. Kako se vijest o propasti "Nefe" proširila, počeli su da pristižu ogorčeni kupci. I to iz svih krajeva Srbije. U rukama su svi stiskali ugovore o kupovini nameštaja.



- Kupio sam ugaonu garnituru i sto i platio 100.000 dinara u kešu - kaže Miloš Šajin iz Kovačice. - Kada sam čuo da je fabrika propala i da je vlasnik pobjegao, dotrčao sam u Beograd, bukvalno iz štale. Imam četvoro djece i učiniću sve da izvučem ono što sam pošteno kupio.

Jelena je sa svojom majkom iz Zrenjanina došla u Beograd kako bi pokušala da preuzme ugaonu garnituru, čija je isporuka bila zakazana za petak. I Mariju je šokirala vest da će najverovatnije ostati bez svog stola. Kaže da u početku nije povezala "Spilit" i "Nefu", gde je kupila garnituru i sto.



- Prije desetak dana su nas zvali i rekli da bi nam ranije isporučili namještaj, ali kako naš stan još nije gotov, moj suprug je tražio da nam vrate novac - priča Marija. Pošteno su nam uplatili novac. Meni đavo nije dao mira, pa sam opet otišla u salon i platila sto. Izgleda da nije suđeno da imam ovaj namještaj.

U jednom trenutku, nekoliko momaka obilo je vrata magacina i svi su uletjeli da traže ono što su kupili. Unezvjereni šetali su od kutije do kutije tražeći šifru svog namještaja. Ubrzo je, međutim, stigao vlasnik magacina koji je ruskom biznismenu izdao ovaj prostor. I on je u tom poslovanju ostao kratak za tri miliona dinara.

- Razumijem ove ljude koji su došli da uzmu ono što su platili, ali ne može tako da se radi - kaže za "Novosti" Stefan Ćirović, generalni direktor "Transport-Voždovac". - Mora da dođe predstavnik "Nefe" i da izda robu. Pokušao sam ovim ljudima da to objasnim. Hoću i njih i sebe da zaštitim. Ništa nećemo uraditi ako se budemo kaubojski ponašali. Roba mora da se izda uz potpis i nalog. Jutros je došao neki novi Rus iz "Nefe" i rekao da će doći ponovo da utvrdimo vrijednost skladištene robe i da se dogovorimo šta ćemo dalje. Obećao je da će izmiriti dugove prema svima - i prema nama i prema kupcima. Ako se to ne dogodi, moraćemo na sud. Ali, ne može ovako da uzima ko šta hoće i kako hoće. Policija je skoro cijelog dana ovde.

Istovremeno u Vranju, radnicima "Spilita" agencija "Adeko", preko koje je većina njih bila angažovana, dijeli otkaze. Onima koje je "Spilit" zaposlio, otkazi će stići na kućnu adresu. Bez posla je ostalo 400 radnika.

- Bio sam angažovan u dva navrata, po osam meseci. Neću da potpišem otkaz, jer mi duguju 60.000 dinara - kaže Zoran Ristić.

Predrag Trajković, koji je radio kao majstor proizvodne linije, kaže da je kolektivni odmor očigledno bio samo izgovor.

- Ne znamo šta bi trebalo da uradimo i kome da se obratimo za pomoć. Mašine su tu, samo su dobavljači odnijeli repromaterijal - kaže Trajković.

Njegov kolega Saša Stojiljković objašnjava kako im se prošle nedjelje obratio direktor firme sa molbom da podrže plan, da firma stane na noge, da se malo strpe.

Postoje dvije sestre firme, "Nefa" i "Spilit", čiji je vlasnik Rus. "Nefa" je obustavila saradnju sa "Spilitom" i ostala dužna, što je meni nelogično - kaže Stojiljković.

Na ulici se našlo 400 radnika fabrike "Spilit", Vranje



NISU KORISTILI SUBVENCIJE

POMOĆNIK gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković kaže, za "Novosti", da su sa "Spilitom" imali korektnu saradnju i dodaje da oni nisu koristili nikakva podsticajna sredstva ni grada ni države. Prema njegovim riječima, redovno su izmirivali obaveze prema gradu, plaćali komunalne takse i poreze.

Zaposleni su u petak imali sastanak sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, ali niko od učesnika nije htio da kaže o čemu su razgovarali.

U SOMBORU JOŠ "NA ODMORU"

OKO 40 radnika u somborskom pogonu za sklapanje tapaciranog namještaja vranjske firme "Spilit" nalazi se na kolektivnom godišnjem odmoru, nezvanično smo saznali. Pogon koji je otvoren 18. marta u hali bivše fabrike "Zastava specijalni automobili" je zatvoren. Na ulazu nema obavještenja do kada traje kolektivni odmor, a na telefon se niko ne javlja. Ovdje se sklapao i tapacirao namještaj prvenstveno namijenjen za tržište Mađarske i Austrije.
 
(Novosti)

Komentari / 36

Ostavite komentar
Name

TITO

25.05.2019 09:23

BRACA SRBI GADOVI

ODGOVORITE
Name

Dodik

25.05.2019 10:57

Ma ovo je namjestaljka da bi se urusili odonosi sa Rusijom.

Name

007 БОНД

25.05.2019 11:00

Браћа Руси и пропала Сербија хахахаха..због тога ћемо ми у нашој Војводини да се отцепимо од пропале сербије и ТАЧКА!!!

Name

Bajo

25.05.2019 11:04

Bacuske guze a?

Name

Srbi i Rusi

25.05.2019 11:19

Jos jedno od laznih prijateljstava koja je koriste za vladanje zatucanim narodom balkanskim.

Name

Re

25.05.2019 11:21

Sa Rusom nevalja ni komšija biti a kamoli brat.

Name

Pendula

25.05.2019 11:40

Ovakav scenario ceka i rafineriju Brod.

Name

Eee, Vam Braca Rusi,

25.05.2019 12:08

kada je srbska vlast glupa , neka vas jebu do kraja zivota.

Name

Re Dodik

25.05.2019 12:58

Zades! !!!

Name

hahhahaha

25.05.2019 09:35

braca rusi...ma oni nas vole...dok imaju sta da izmuzu...

ODGOVORITE
Name

revis

25.05.2019 10:27

Nek muzu nasi su, bolje oni vec oni sto nisu nasi.

Name

Dora.

25.05.2019 13:48

Šta bi Vojvodinu dase ocjepi šake jada ni ovako nemogu bez Beograd šta pojedini psihopate baljezgaju.

Name

Ruski vilajet

25.05.2019 09:38

Dovoljno je reći, braća Rusi! Sve rečeno!!!

ODGOVORITE
Name

Re

25.05.2019 16:03

Ja bih sa njima poslovao pošteno, nikako bratski.

Name

Denn

25.05.2019 09:39

Ne vjerujem,, pa to su nasa braca

ODGOVORITE
Name

zdravko

26.05.2019 09:38

To se kaže jeste naletili naminu.

Name

Brown Tie

25.05.2019 09:46

Ima li iko pozitivno iskustvo u poslovanju sa "bracom " Rusima??

ODGOVORITE
Name

re

25.05.2019 09:55

Pa na to pitanje je najlakse odgovoriti, NE.

Name

bauhau

25.05.2019 09:57

Nema problema ovi otisli, ali zato dolaze turci da maltretiraju radnike za vise nego mizerne plate, cirkusiada ide dalje, ou jeeeee hahahahahaha.Braca hahahahahaha danas rodjena braca gledaju kako zaebati svog brata a vama su neki rusi braca, i nama naki turci hahahahahaha.

ODGOVORITE
Name

saban

25.05.2019 09:58

cudim se da do sada niste skontali, sta su i kakvi su.ali nije ni cudo kad skontali niste posle bombardiranja.

ODGOVORITE
Name

Bojan

25.05.2019 10:07

Eh, Rusi... Sreća pa je "samo" fabrika namještaja u pitanju, dobro je da nisu imali rafineriju nafte ili nešto slično... hmmm.

ODGOVORITE
Name

ISTINA

25.05.2019 11:23

Pa mi smo imali rafineriju nafta Brod koja će u staro željezo a dug prema Republici Srpskoj im je oprostio Dodik i njegove podguzne muve.

Name

Srb

25.05.2019 10:14

Čuj komentara braća rusi, pa braćo srbi gdje vam je vlast, institucije...lopov je lopov, nema naciju, vjeru, boju kože... To je samo pokazatelj da tu nema države...

ODGOVORITE
Name

iskreno

25.05.2019 10:16

Rusi.

ODGOVORITE
Name

BOBA

25.05.2019 10:42

SVAKO PAMETAN ZNA ŠTA SE IZA BRDA VALJA.RUSKA MAFIJA JE VEOMA POZNATA U SVIJETU A RUSKINJE NAJVEĆE PROSTITUTKE SVI SE KRIJU IZA NACIJE I VJERE.

ODGOVORITE
Name

borac

25.05.2019 10:42

Samo ruski sljam se probava kod nas i to oni koji u Rusiji nemogu postici nista slicni nasim politicarima.

ODGOVORITE
Name

Mitar

25.05.2019 10:56

Kako braća Rusi gule Srbiju, evo primjera. Kredit koji je Rusija odobrila Srbiji za modernizaciju pruga, uvjetovali su Srbiju da od tog kredita kupe Ruske lokomotive, a radove na modernizaciji pruga moraju raditi Ruske firme sa Ruskim radnicima. Mnogi Ruske firme će pobjeći iz Srbije, samo dok je ogule do kostiju.

ODGOVORITE
Name

DA DA

25.05.2019 11:43

RUSKA MAFIJA I NASA ...NEZNAM KOJI LJUDI VJERUJU RUSIMA OSIM KRIMINALACA ..VIDJECE KO PREZIVI...SVI SU SRBI TAMO BOGASTVO PREBACILI I KAD BUDE TREBALO I POBJECE TAMO..A BOGASTVO NJIHOVO JE SA NASIH LEDJA....MI MORAMO TRAZITITI KOLEKTIVNO AZIL U AUSTRALIJI..NAJDALJE ODAVDE

ODGOVORITE
Name

Austrija

25.05.2019 12:58

Rusija je mafijasa drzava,primjera ima stotine, rafinerije brod,milijarde u minusu,a nama Dodik prica bajke o putinu,jer mafija ne moze opstati ako nema podrska vlasti,bili i ostali lopovi,ovo svabo nikad ne bih napravio,

Name

LawAndOrder

25.05.2019 14:01

To je biznis i tu nema ljubavi ni mežnje, samo interes. Pripremimo se za skorašnju recesiju. Oni vide dalje i dublje i pripremaju se.

ODGOVORITE
Name

Dokle više

25.05.2019 14:04

To su ti privrednici koji dobiju od države podsticaj i sredstva i onda ga naberu scenariji iz Republike Srpske sa Litvsncima i ujeo vuk magarca

ODGOVORITE
Name

Baka

25.05.2019 14:05

Ja čitam ovo i ne verujem da ste toliko zatrovani i da pisete ovakve gluposti,očigledno kampanja daje rezultate.. Da je Albanac šta bi onda bilo? Svaki dan neko zatvori firmu i prevari ljude pa se ne piše i ne čuje o tome.. Popravite sebe pa gledajte Ruse. Bog s’vama

ODGOVORITE
Name

vi

25.05.2019 14:43

Pa putin mora postat miljarder treba opljackat srbe to jest bracu srbe

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.05.2019 14:54

MA DAJTE NEMOJTE PRICATI GLUPOSTI PA ONI SU NASA BRACA,NEBI ONI TO NAMA SRBIMA URADILI,ONI NAS BAS VOLE,HA,HA,HA,HA,HAAAAAAAA,NA KO NAS UIOSTE VOLI I DOZIVLJAVA,PA MI SE NI SAMI NEVOLIMO.STA SAD NA OVO KAZU VELIKI SRBI VUCKO I DODO?!

ODGOVORITE
Name

Nikola

25.05.2019 15:25

Ljudski otpad!

ODGOVORITE
Name

Es

25.05.2019 15:32

a kojim je omogucijo da nestanu bez traga kriminalci sa kim su radili pokrali i svako sebi PRIVESTI ONE STO SU SA NJIMA PARTENISALI I ODMA CE SE ZNATI JAO JAO

ODGOVORITE