Аранжман с ММФ практично мртав

- Продужени аранжман с Међународним монетарним фондом (ММФ) запао је у дубоку кризу, с обзиром на то да ни након одржавања општих избора у октобру прошле године нема никаквог помака у његовој реализацији, а неколико упућених саговорника тврди да је он практично мртав.

Босна и Херцеговина 24.05.2019 | 07:20
Аранжман с ММФ практично мртав
Подсјећања ради, аранжман је запао у кризу мјесец дана прије избора, када је Влада ФБиХ усвојила нова давања за борачку популацију, а Влада РС повећала основицу за плате, што није било у складу с писмом намјере које су власти БиХ потписале с том међународном организацијом.

Франциско Пароди, стални представник ММФ-а у БиХ, "Независним" је рекао да не жели коментарисати оно што се дешавало прије избора, већ да чекају формирање нове власти на свим нивоима.

"Ми сада чекамо да се власт формира, да сједнемо с њима и да видимо шта желе радити. Задњи преглед који смо радили био је у фебруару 2018. године. То је доста времена и много тога се десило у међувремену. Дакле, ми смо спремни и кад год власти буду спремне да разговарају, ми смо ту", рекао је Пароди.

Међутим, судећи према расположењу бх. политичких представника, тешко се може очекивати неки напредак. На столу су и даље кључни услови из писма намјере, попут потпуног завршетка дубинске анализе у два телеком оператера у ФБиХ, усвањање закона о осигурању депозита БиХ, методологије за системске банке у финансијском систему БиХ, као и усвајање меморандума о разумијевању за финансијску стабилност.

Неколико саговорника с којима смо разговарали оцјењује да је врло тешко очекивати да продужени аранжман буде настављен, превасходно због тога што мјере које је он садржавао садрже непопуларне потезе који се односе на штедњу, смањење расхода и мање трошкове администрације. Такође, реформа државних предузећа је нешто чему се политичке странке жестоко опиру јер је то један од најважнијих центара њихове моћи.

Подсјећања ради, исплата транше од 150 милиона марака заустављена је уочи избора, а Пароди је тада рекао да је ММФ-у потребно вријеме да оцијени нове потезе власти, попут повећања плата или бенефиција за борачке категорије.

Сенад Софтић, гувернер Централне банке БиХ, недавно је након састанка с представницима ММФ-а у Вашингтону рекао да је и у Вашингтону добио увјеравања да су спремни наставити аранжман.

У Министарству финансија и трезора БиХ су нам такође рекли да се чека нова власт и подсјетили да су до сада исплаћене само двије транше продуженог аранжмана.

Зора Видовић, министар финансија РС, недавно је у једном интервјуу рекла да су кредити ММФ-а веома повољни, али да је проблем у томе што су услови за њихово испоручивање веома лоши.

"Када је у питању буџет РС, нама апсолутно није потребан ММФ. Ми смо финансијску конструкцију затворили, имамо 270 милиона наших обвезница које ћемо издати и око сто милиона кредита ћемо подићи код наших банака. Тако да разлика између те каматне стопе и ове коју даје ММФ готово и не постоји. Према томе, релаксирани смо у том смислу ове године да нисмо спремни да нешто истрпимо што не морамо да бисмо се исфинансирали до краја године", закључила је Видовићева.
ММФ

(Независне) 

 
 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

МЕСА

24.05.2019 05:38

ДАЈ БОЗЕ ДА СЕ КОНАЦНО О СЕБИ ЗАБАВИМО,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

24.05.2019 07:45

ММФ поново уцењује, тражи да се смање социјална давање, тражи све што хоће у државним предузећима. Каже ова ми смо финансијску конструкцију затворили, имамо 270 милиона обвезница и 100 милиона се задужјемо код наших банака, само је питање чијих наших ко држи те наше банке. ММФ никад није ни смео ући на ове просторе, нити се било шта код нега задужиати. Зато га треба протерати са ових простора.

Name

Ре

24.05.2019 07:49

Забавили смо се ми итекако. ММФ нама нетреба хахахахаха

Name

Цуј Зоре

24.05.2019 06:05

Ми смо изрелаксирани јер диземо само 370 милиона за будзет !!! Сигурно да је изрелаксирана јер не враца она из свог новцаника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бокки

24.05.2019 07:37

Поготово јер релаксирана јер то задужење може да троши како хоће, а ММФ ипак поставља неке паметне услове, да не заврши баш све по приватним и партијским џеповима.

Name

Ре Боки

24.05.2019 13:27

ММФ-у је само циљ да се што више задужујемо, брига њих у шта се троши!

Name

Посавски гонич

24.05.2019 06:19

ММФ, МАП,НАТО,РС све мртво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куку нама са нама

24.05.2019 06:29

Чуј Зорке,цуј насе"моторке",хаха,цовјек да и повјерује..ста се све не ради да се до краја мандата одсједи на позицији,а даље,ко га јебе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

24.05.2019 06:36

Не треба нама никакав медунардни фонд,или кредит. Ми зивимо добро.. има се За којекакве славе, музике у зиво, саторе.. ,. Добро је.. само ви народе србујте.. а додо вас гули,ли гули..има се,мозе се...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММФ

24.05.2019 07:15

ТЕШКО ОНОМ КОГА ММФ ФИНАНСИРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ханиште

24.05.2019 07:17

Релаксиран си кад се задужујеш још 370 милиона.Ово је врх бахатости,безобразлука.Људска пихтија,дно дна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еј мој глупи народе!

24.05.2019 07:51

Запад, ако имало жели да овај народ не буде уништен, а близу је томе, штета би било да Срби нестану, да спријече било какво кредитирање овог фашистичко-мафијашког режима, па нека Зора Видовић љанкасе и чланови и симпатизери секте купују сами обвезнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Познавалац прилика

24.05.2019 08:22

Као ММФ и Запад немају контролу банкама. Ако они забране банкама да дају кредите, Зоро ти и твоја секта ће те моћи дићи кредит у Ножичком поред Српца. У ствари можете се сами кредитирати колико сте се накрали. Ђаво вас све однио, наказе људсле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

24.05.2019 10:56

Није вама ммф крив вец оне које сте Сам себи одабрали сад тапскајте јос Јаце досли људи по своје паре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

24.05.2019 17:10

Та шта ће они нама када је Жељка казала да је ПЦ стабилна,самоодржива,бла,бла,бла..Додиковци се богате,јабуке рађају.Све је супер и о.к.

ОДГОВОРИТЕ