Aranžman s MMF praktično mrtav

- Produženi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) zapao je u duboku krizu, s obzirom na to da ni nakon održavanja opštih izbora u oktobru prošle godine nema nikakvog pomaka u njegovoj realizaciji, a nekoliko upućenih sagovornika tvrdi da je on praktično mrtav.

Bosna i Hercegovina 24.05.2019 | 07:20
Aranžman s MMF praktično mrtav
Podsjećanja radi, aranžman je zapao u krizu mjesec dana prije izbora, kada je Vlada FBiH usvojila nova davanja za boračku populaciju, a Vlada RS povećala osnovicu za plate, što nije bilo u skladu s pismom namjere koje su vlasti BiH potpisale s tom međunarodnom organizacijom.

Francisko Parodi, stalni predstavnik MMF-a u BiH, "Nezavisnim" je rekao da ne želi komentarisati ono što se dešavalo prije izbora, već da čekaju formiranje nove vlasti na svim nivoima.

"Mi sada čekamo da se vlast formira, da sjednemo s njima i da vidimo šta žele raditi. Zadnji pregled koji smo radili bio je u februaru 2018. godine. To je dosta vremena i mnogo toga se desilo u međuvremenu. Dakle, mi smo spremni i kad god vlasti budu spremne da razgovaraju, mi smo tu", rekao je Parodi.

Međutim, sudeći prema raspoloženju bh. političkih predstavnika, teško se može očekivati neki napredak. Na stolu su i dalje ključni uslovi iz pisma namjere, poput potpunog završetka dubinske analize u dva telekom operatera u FBiH, usvanjanje zakona o osiguranju depozita BiH, metodologije za sistemske banke u finansijskom sistemu BiH, kao i usvajanje memoranduma o razumijevanju za finansijsku stabilnost.

Nekoliko sagovornika s kojima smo razgovarali ocjenjuje da je vrlo teško očekivati da produženi aranžman bude nastavljen, prevashodno zbog toga što mjere koje je on sadržavao sadrže nepopularne poteze koji se odnose na štednju, smanjenje rashoda i manje troškove administracije. Takođe, reforma državnih preduzeća je nešto čemu se političke stranke žestoko opiru jer je to jedan od najvažnijih centara njihove moći.

Podsjećanja radi, isplata tranše od 150 miliona maraka zaustavljena je uoči izbora, a Parodi je tada rekao da je MMF-u potrebno vrijeme da ocijeni nove poteze vlasti, poput povećanja plata ili beneficija za boračke kategorije.

Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, nedavno je nakon sastanka s predstavnicima MMF-a u Vašingtonu rekao da je i u Vašingtonu dobio uvjeravanja da su spremni nastaviti aranžman.

U Ministarstvu finansija i trezora BiH su nam takođe rekli da se čeka nova vlast i podsjetili da su do sada isplaćene samo dvije tranše produženog aranžmana.

Zora Vidović, ministar finansija RS, nedavno je u jednom intervjuu rekla da su krediti MMF-a veoma povoljni, ali da je problem u tome što su uslovi za njihovo isporučivanje veoma loši.

"Kada je u pitanju budžet RS, nama apsolutno nije potreban MMF. Mi smo finansijsku konstrukciju zatvorili, imamo 270 miliona naših obveznica koje ćemo izdati i oko sto miliona kredita ćemo podići kod naših banaka. Tako da razlika između te kamatne stope i ove koju daje MMF gotovo i ne postoji. Prema tome, relaksirani smo u tom smislu ove godine da nismo spremni da nešto istrpimo što ne moramo da bismo se isfinansirali do kraja godine", zaključila je Vidovićeva.
MMF

(Nezavisne) 

 
 

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

MESA

24.05.2019 05:38

DAJ BOZE DA SE KONACNO O SEBI ZABAVIMO,

ODGOVORITE
Name

re

24.05.2019 07:45

MMF ponovo ucenjuje, traži da se smanje socijalna davanje, traži sve što hoće u državnim preduzećima. Kaže ova mi smo finansijsku konstrukciju zatvorili, imamo 270 miliona obveznica i 100 miliona se zadužjemo kod naših banaka, samo je pitanje čijih naših ko drži te naše banke. MMF nikad nije ni smeo ući na ove prostore, niti se bilo šta kod nega zadužiati. Zato ga treba proterati sa ovih prostora.

Name

Re

24.05.2019 07:49

Zabavili smo se mi itekako. MMF nama netreba hahahahaha

Name

Cuj Zore

24.05.2019 06:05

Mi smo izrelaksirani jer dizemo samo 370 miliona za budzet !!! Sigurno da je izrelaksirana jer ne vraca ona iz svog novcanika.

ODGOVORITE
Name

Bokki

24.05.2019 07:37

Pogotovo jer relaksirana jer to zaduženje može da troši kako hoće, a MMF ipak postavlja neke pametne uslove, da ne završi baš sve po privatnim i partijskim džepovima.

Name

Re Boki

24.05.2019 13:27

MMF-u je samo cilj da se što više zadužujemo, briga njih u šta se troši!

Name

Posavski gonič

24.05.2019 06:19

MMF, MAP,NATO,RS sve mrtvo.

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

24.05.2019 06:29

Čuj Zorke,cuj nase"motorke",haha,covjek da i povjeruje..sta se sve ne radi da se do kraja mandata odsjedi na poziciji,a dalje,ko ga jebe

ODGOVORITE
Name

Me

24.05.2019 06:36

Ne treba nama nikakav medunardni fond,ili kredit. Mi zivimo dobro.. ima se Za kojekakve slave, muzike u zivo, satore.. ,. Dobro je.. samo vi narode srbujte.. a dodo vas guli,li guli..ima se,moze se...

ODGOVORITE
Name

MMF

24.05.2019 07:15

TEŠKO ONOM KOGA MMF FINANSIRA.

ODGOVORITE
Name

Hanište

24.05.2019 07:17

Relaksiran si kad se zadužuješ još 370 miliona.Ovo je vrh bahatosti,bezobrazluka.Ljudska pihtija,dno dna.

ODGOVORITE
Name

Ej moj glupi narode!

24.05.2019 07:51

Zapad, ako imalo želi da ovaj narod ne bude uništen, a blizu je tome, šteta bi bilo da Srbi nestanu, da spriječe bilo kakvo kreditiranje ovog fašističko-mafijaškog režima, pa neka Zora Vidović ljankase i članovi i simpatizeri sekte kupuju sami obveznice.

ODGOVORITE
Name

Poznavalac prilika

24.05.2019 08:22

Kao MMF i Zapad nemaju kontrolu bankama. Ako oni zabrane bankama da daju kredite, Zoro ti i tvoja sekta će te moći dići kredit u Nožičkom pored Srpca. U stvari možete se sami kreditirati koliko ste se nakrali. Đavo vas sve odnio, nakaze ljudsle.

ODGOVORITE
Name

Austria

24.05.2019 10:56

Nije vama mmf kriv vec one koje ste Sam sebi odabrali sad tapskajte jos Jace dosli ljudi po svoje pare

ODGOVORITE
Name

Budala kao i ti

24.05.2019 17:10

Ta šta će oni nama kada je Željka kazala da je PC stabilna,samoodrživa,bla,bla,bla..Dodikovci se bogate,jabuke rađaju.Sve je super i o.k.

ODGOVORITE