Како ЕУ издаје западни Балкан

 Европска унија је на прагу велике кризе укоријењене у некомпетентности бриселског естаблишмента, пише Wасхингтон Пост и додаје да је то прича о "гордости и издаји, непрекидним обећањима и кукавичлуку", прича о "тријумфу недостатка воље".

Свијет 22.05.2019 | 20:37
Како ЕУ издаје западни Балкан
У предвечерје почетка европских избора, овај амерички дневник у ауторском тексту Јасмина Мујановића, познаваоца прилика на југоистоку Балкана, подсјећа да је у протеклих 16 година, Брисел обећавао земљама западног Балкана, најрањивијем региону и најнестабилнијем региону, да је "будућност Балкана у Европској унији".

Прошле године, међутим, Брисел је оштро заокренуо своју политику и сасвим је угасио идеју даљег проширења.     

"Ако западни Балкан измакне евроатлантској заједници, европски лидери ће морати да криве само себе. Потпуно изневјерене због неиспуњеног обећања о интеграцији, балканске земље ће брзо постати очајне, али и опасне - посебно за саму ЕУ", наводи лист.

Указује се истовремено да још није касно да ЕУ преокрене свој курс.

ЕУ би, тумачи се, морала формално да започне преговоре о чланству са Сјеверном Македонијом и Албанијом и барем да додијели статус кандидата Босни и Херцеговини.

"То ће на тренутак стабилизовати брод", а задатак који слиједи је стварање одрживог, дугорочног плана за регион који ће подразумевати не само вјеродостојну преданост либерално-демократским нормама и праксама, него и тешко одвраћање од таквих као што је Русија", наводи се.

Једноставно рећи "не" земљама западног Бакана могло би се протуматичити и као играње са традиционалним бирачким тијелом, али то није стратегија већ само одложена криза, констатује аутор.

Иако је ЕУ 2018. године невољно изнијела идеју о 2025. години као најранијем датуму за проширење, Макрон је био експлицитан: неће бити проширења, бар не у предвидивој будућности, а чак и у Берлину који важи за најотворенијег играча за питање проширења, та идеја је постала "политички отровна".    

У анализи се подсјећа да је с приближавањем избора за Европски парламент проширење нестало с дневног реда и да никога више нису занимале преостале државе региона које нису чланице ЕУ - Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Косово*, Сјеверна Македонија и Албанија.

А обећање "европске перспективе" било је саставни дио бриселске стратегије за задржавање западног Балкана на путу политичких и економских реформи и за заустављање Русије, Кине, Турске..., као политичких ривала.

Констатује се да овај потез није могао доћи у горем тренутку с обзиром на то да су Скопље и Атина тек у јануару ове године оконачали свој скоро три деценије дуг спор око "питања македонског имена".

Подсјећајући на привилегију интегрисања у чластво земаља бившких чланица Варшавског пакта, указује се да земље западног Балкана нису исто што и земље Источне Европе, чије чланство у ЕУ је био преседан.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

е мој Додик

22.05.2019 18:52

Јасмин Мујановиц писе за Wасингтон Пост , дзаба паре од сиротиње саљес за лобирање по Америци , боље да си те паре дао пензионерима да свјет види да се у Српској достојно зиви .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скупина педера

22.05.2019 20:37

Та Европака унија је скупина педерцина и ниста висе.

Name

Ови Наси

22.05.2019 21:30

су подскуп скупа педера....косто они казу ...математика.

Name

Европа никада није била слабија

22.05.2019 19:01

ЕУ је издала саму себе. Толико су миграната уселили да им Сценарио Косово негине. Једино је могу спасити десницари . Пола земаља Које су усле у Еу нису испуниле основне услове . Знаци како се коме свидјело и зато данас је ту . То јест бори се за опстанак. Све карике попуцале а нама на балкану говоре како је прд нама свијетла будуцност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 20:08

Сути молим те,Бугар и Румун никад не би Мерцедеса возио да није у ЕУ,док су били у савезу са Русима нису никад банану видјели,ево преолавили су Западну Европу па људи мисле све Сиријци зато сто су слицног изгледа.ЕУ је економски најјаца,зато Русима и Америма не пасе јака Европа.Залосно је да имају савезнике ,осносно издајнике у Европи који раде против Европе а то су управо десне радикалне странке које би и властиту гузу дали за интерес,свјез примјер Страхе,продаје дрзаву за лицну корист а наводно глуми патриоту.

Name

па да

22.05.2019 21:19

Ре, слазем се. Свака цаст свакоме, али Европа је Европа.

Name

ЕУ

22.05.2019 19:49

Па кода ми требамо Унији а не она нама.Кад ови бандити сто гласамо за њих изврсе реформе у које се декларатувно куну тад цемо и уци у ЕУ,а сто знаци никад.Не паламуди о слабости ЕУ они су себи добри и могу без нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јо

23.05.2019 06:03

Истина

Name

Хана

22.05.2019 20:14

Па ко би се јос бавио Босном? Погледајте домаце политицаре кокосаре који хоце у Еуропу! Зона сумрака се претвара лагано у војни полигон, па засто би неко из Еуропе ронио сузе због тога? Па то је дјело насих руку!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јо

23.05.2019 06:02

Сви мрзите ЕУ а сви би у европу да радите а мозда вец и радите Срамота

ОДГОВОРИТЕ