Kako EU izdaje zapadni Balkan

 Evropska unija je na pragu velike krize ukorijenjene u nekompetentnosti briselskog establišmenta, piše Washington Post i dodaje da je to priča o "gordosti i izdaji, neprekidnim obećanjima i kukavičluku", priča o "trijumfu nedostatka volje".

Svijet 22.05.2019 | 20:37
Kako EU izdaje zapadni Balkan
U predvečerje početka evropskih izbora, ovaj američki dnevnik u autorskom tekstu Jasmina Mujanovića, poznavaoca prilika na jugoistoku Balkana, podsjeća da je u proteklih 16 godina, Brisel obećavao zemljama zapadnog Balkana, najranjivijem regionu i najnestabilnijem regionu, da je "budućnost Balkana u Evropskoj uniji".

Prošle godine, međutim, Brisel je oštro zaokrenuo svoju politiku i sasvim je ugasio ideju daljeg proširenja.     

"Ako zapadni Balkan izmakne evroatlantskoj zajednici, evropski lideri će morati da krive samo sebe. Potpuno iznevjerene zbog neispunjenog obećanja o integraciji, balkanske zemlje će brzo postati očajne, ali i opasne - posebno za samu EU", navodi list.

Ukazuje se istovremeno da još nije kasno da EU preokrene svoj kurs.

EU bi, tumači se, morala formalno da započne pregovore o članstvu sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i barem da dodijeli status kandidata Bosni i Hercegovini.

"To će na trenutak stabilizovati brod", a zadatak koji slijedi je stvaranje održivog, dugoročnog plana za region koji će podrazumevati ne samo vjerodostojnu predanost liberalno-demokratskim normama i praksama, nego i teško odvraćanje od takvih kao što je Rusija", navodi se.

Jednostavno reći "ne" zemljama zapadnog Bakana moglo bi se protumatičiti i kao igranje sa tradicionalnim biračkim tijelom, ali to nije strategija već samo odložena kriza, konstatuje autor.

Iako je EU 2018. godine nevoljno iznijela ideju o 2025. godini kao najranijem datumu za proširenje, Makron je bio eksplicitan: neće biti proširenja, bar ne u predvidivoj budućnosti, a čak i u Berlinu koji važi za najotvorenijeg igrača za pitanje proširenja, ta ideja je postala "politički otrovna".    

U analizi se podsjeća da je s približavanjem izbora za Evropski parlament proširenje nestalo s dnevnog reda i da nikoga više nisu zanimale preostale države regiona koje nisu članice EU - Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Kosovo*, Sjeverna Makedonija i Albanija.

A obećanje "evropske perspektive" bilo je sastavni dio briselske strategije za zadržavanje zapadnog Balkana na putu političkih i ekonomskih reformi i za zaustavljanje Rusije, Kine, Turske..., kao političkih rivala.

Konstatuje se da ovaj potez nije mogao doći u gorem trenutku s obzirom na to da su Skoplje i Atina tek u januaru ove godine okonačali svoj skoro tri decenije dug spor oko "pitanja makedonskog imena".

Podsjećajući na privilegiju integrisanja u člastvo zemalja bivških članica Varšavskog pakta, ukazuje se da zemlje zapadnog Balkana nisu isto što i zemlje Istočne Evrope, čije članstvo u EU je bio presedan.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

e moj Dodik

22.05.2019 20:52

Jasmin Mujanovic pise za Wasington Post , dzaba pare od sirotinje saljes za lobiranje po Americi , bolje da si te pare dao penzionerima da svjet vidi da se u Srpskoj dostojno zivi .

ODGOVORITE
Name

Skupina pedera

22.05.2019 22:37

Ta Evropaka unija je skupina pedercina i nista vise.

Name

Ovi Nasi

22.05.2019 23:30

su podskup skupa pedera....kosto oni kazu ...matematika.

Name

Evropa nikada nije bila slabija

22.05.2019 21:01

EU je izdala samu sebe. Toliko su migranata uselili da im Scenario Kosovo negine. Jedino je mogu spasiti desnicari . Pola zemalja Koje su usle u Eu nisu ispunile osnovne uslove . Znaci kako se kome svidjelo i zato danas je tu . To jest bori se za opstanak. Sve karike popucale a nama na balkanu govore kako je prd nama svijetla buducnost.

ODGOVORITE
Name

Re

22.05.2019 22:08

Suti molim te,Bugar i Rumun nikad ne bi Mercedesa vozio da nije u EU,dok su bili u savezu sa Rusima nisu nikad bananu vidjeli,evo preolavili su Zapadnu Evropu pa ljudi misle sve Sirijci zato sto su slicnog izgleda.EU je ekonomski najjaca,zato Rusima i Amerima ne pase jaka Evropa.Zalosno je da imaju saveznike ,osnosno izdajnike u Evropi koji rade protiv Evrope a to su upravo desne radikalne stranke koje bi i vlastitu guzu dali za interes,svjez primjer Strahe,prodaje drzavu za licnu korist a navodno glumi patriotu.

Name

pa da

22.05.2019 23:19

Re, slazem se. Svaka cast svakome, ali Evropa je Evropa.

Name

EU

22.05.2019 21:49

Pa koda mi trebamo Uniji a ne ona nama.Kad ovi banditi sto glasamo za njih izvrse reforme u koje se deklaratuvno kunu tad cemo i uci u EU,a sto znaci nikad.Ne palamudi o slabosti EU oni su sebi dobri i mogu bez nas.

ODGOVORITE
Name

jo

23.05.2019 08:03

Istina

Name

Hana

22.05.2019 22:14

Pa ko bi se jos bavio Bosnom? Pogledajte domace politicare kokosare koji hoce u Europu! Zona sumraka se pretvara lagano u vojni poligon, pa zasto bi neko iz Europe ronio suze zbog toga? Pa to je djelo nasih ruku!

ODGOVORITE
Name

jo

23.05.2019 08:02

Svi mrzite EU a svi bi u evropu da radite a mozda vec i radite Sramota

ODGOVORITE