Градић који има више локација на листи свјетске баштине него Рим и Париз

Чак четири локације са Унескове листе светске баштине налазе се у шпанском граду Кордоби, што је више но што имају Рим или Париз. То тај град чини јединим на свету са толиким бројем локалитета под заштитом те организације.

Путовања 22.05.2019 | 12:26
Градић који има више локација на листи свјетске баштине него Рим и Париз
Кордоба се налази у Андалузији, на око два и по сата вожње возом од туристима много привлачнијег Мадрида или 45 минута од једнако популарне Севиље. Има око 330.000 становника, а прошле године ју је посетило око милион туриста, што је ништа у поређењу са готово девет милиона оних који су посетили Барселону. 

Места која ће се наћи на листи Светске баштине одабира Одбор светске баштине, у чијем раду учествују представници разних земаља. Такво место мора да има универзалну вредност и да задовољи макар један од 10 критеријума Одбора, какав је онај да мора да представља ремек-дело људске креативне генијалности. 

Локације су углавном налазе у близини центра града, па је зато Кордобу најбоље обићи пешке. Идеално би било за обилазак одвојити бар два дана. 

Локације које се налазе на Унесковој листи Светске културне баштине су:

1. Катедрала-џамија 

То је прво место у Кордоби које је доспело на листу светске баштине, још 1984. године. Изграђена је између 784. и 786. године као џамија, а у катедралу је претворена када су град заузели хришћани у 13. веку. 

Здање има око 250.000 квадратних метара, неколико капелица и 850 стубова израђених од гранита, оникса и мермера. Улаз се плаћа 10 евра. 

2. Историјски центар града 

Средиште Кордобе је лавиринт уских улица са споменицима који датирају још из времена римских, арапских и хришћанских владара града. 

Центар је омеђен катедралом-џамијом и средњовековном тврђавом Алказар. Проглашен је делом Светске баштине 1994. године.

3. Фестивал дворишта 

Традицију отварања својих украшених дворишта за туристе и комшије Кордобљани су почели још давне 1918. године. Сваког пролећа, током прве две недеље маја, педесетак мештана показује своје окућнице на такав начин, такмичећи се у томе ко има лепше двориште. 

Овај обичај уврштен је на листу Светске баштине 2012. године, а разгледавање дворишта се не плаћа. 

4. Медина Азахара 

Последње место у Кордоби које је уврштено на листу Светске културне баштине је Медина Азахара, коју су на ободу града, између 936. и 976. године, изградили тадашњи муслимански владари. 

Иако је већи део Медине уништен током грађанских ратова у 11. веку, рушевине и даље подсећају на величанствени стил градње и вештину људи који су га изградили.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар