Gradić koji ima više lokacija na listi svjetske baštine nego Rim i Pariz

Čak četiri lokacije sa Uneskove liste svetske baštine nalaze se u španskom gradu Kordobi, što je više no što imaju Rim ili Pariz. To taj grad čini jedinim na svetu sa tolikim brojem lokaliteta pod zaštitom te organizacije.

Putovanja 22.05.2019 | 12:26
Gradić koji ima više lokacija na listi svjetske baštine nego Rim i Pariz
Kordoba se nalazi u Andaluziji, na oko dva i po sata vožnje vozom od turistima mnogo privlačnijeg Madrida ili 45 minuta od jednako popularne Sevilje. Ima oko 330.000 stanovnika, a prošle godine ju je posetilo oko milion turista, što je ništa u poređenju sa gotovo devet miliona onih koji su posetili Barselonu. 

Mesta koja će se naći na listi Svetske baštine odabira Odbor svetske baštine, u čijem radu učestvuju predstavnici raznih zemalja. Takvo mesto mora da ima univerzalnu vrednost i da zadovolji makar jedan od 10 kriterijuma Odbora, kakav je onaj da mora da predstavlja remek-delo ljudske kreativne genijalnosti. 

Lokacije su uglavnom nalaze u blizini centra grada, pa je zato Kordobu najbolje obići peške. Idealno bi bilo za obilazak odvojiti bar dva dana. 

Lokacije koje se nalaze na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine su:

1. Katedrala-džamija 

To je prvo mesto u Kordobi koje je dospelo na listu svetske baštine, još 1984. godine. Izgrađena je između 784. i 786. godine kao džamija, a u katedralu je pretvorena kada su grad zauzeli hrišćani u 13. veku. 

Zdanje ima oko 250.000 kvadratnih metara, nekoliko kapelica i 850 stubova izrađenih od granita, oniksa i mermera. Ulaz se plaća 10 evra. 

2. Istorijski centar grada 

Središte Kordobe je lavirint uskih ulica sa spomenicima koji datiraju još iz vremena rimskih, arapskih i hrišćanskih vladara grada. 

Centar je omeđen katedralom-džamijom i srednjovekovnom tvrđavom Alkazar. Proglašen je delom Svetske baštine 1994. godine.

3. Festival dvorišta 

Tradiciju otvaranja svojih ukrašenih dvorišta za turiste i komšije Kordobljani su počeli još davne 1918. godine. Svakog proleća, tokom prve dve nedelje maja, pedesetak meštana pokazuje svoje okućnice na takav način, takmičeći se u tome ko ima lepše dvorište. 

Ovaj običaj uvršten je na listu Svetske baštine 2012. godine, a razgledavanje dvorišta se ne plaća. 

4. Medina Azahara 

Poslednje mesto u Kordobi koje je uvršteno na listu Svetske kulturne baštine je Medina Azahara, koju su na obodu grada, između 936. i 976. godine, izgradili tadašnji muslimanski vladari. 

Iako je veći deo Medine uništen tokom građanskih ratova u 11. veku, ruševine i dalje podsećaju na veličanstveni stil gradnje i veštinu ljudi koji su ga izgradili.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar