Посао губе који нису подобни?

Незадовољни радници у "Жјелезницама РС" указују на протекцију у прерасподјели радних места. Са списка расположивих железничара изостављени они за које се сматра да нису одани Управи

Република Српска 22.05.2019 | 10:21
Посао губе који нису подобни?
"Жељезнице Српске" због добровољног или одласка жељезничара у пензију, остале су без неопходног броја и машиновођа, али за њихов пријем није тражена сагласност Свјетске банке, која иначе финансира процес реструктурирања предузећа, (као прије за 11 радника у саобраћајној делатности ЖРС), већ је рађена прерасподјела постојећих радних мјеста.

Управо у том дијелу је, према притужбама радника, који су се обратили нашем листу, дошло до некоректности руководства ЖРС, непотизма, па и осветничког понашања према члановима "непослушних" синдикалних организација у предузећу.



- Од шест активних синдикалних организација, управо су на удару били чланови Синдиката, чији је председник Симо Цвјетковић, најоштрији критичар Управе.

Зоран Илинчић, в. д. генералног директора, и директор послова операција у ЖРС Драган Зеленковић траже кривце у синдикату због ранијих критика руководства. Њима у томе помажу руководиоци Секције вуче возова - Предраг Пецикоза, Зоран Васиљевић и Горан Косо. Они нису послали цјелокупан списак расположивих машиновођа, већ су изоставили оне за које сматрају да им нису одани - тврде радници.

У Управи ЖРС негирају те наводе, потврђујући да је тражена сагласност за пријем нових радника од Свјетске банке.

- Због потребе посла и повећаног обима превоза покренута је процедура привремене попуне радних мјеста машиновођа, радницима распоређеним на друга радна мјеста, а прије тога су били способни да обављају послове машиновође. Како се не би угрозио процес рада у Секцији вуче возова, сукцесивно се шаљу радници на љекарске прегледе и тај процес још увијек траје - каже шеф Службе за информисање Нада Савић Стевановић.

У ЖРС тврде да цијели поступак прерасподјеле неће угрозити безбједност жељезничког саобраћаја. На наводе незадовољних радника да су ЖРС платиле 270.000 марака ремонтовање четири мотора за дизел локомотиве, али да оне нису у функцији, већ да су у употреби мотори у локомотивама који нису ремонтовани. У Управи ЖРС кажу да нису упознати са тим наводима и да на пругама ЖРС саобраћају искључиво локомотиве, које се одржавају у складу са утврђеним правилником.

- Нисам упознат са тим тврдњама, нити о којој се серији локомотива ради, али смо поднијели више кривичних пријава против одговорних за разне малверзације у ЖРС - каже предсједник Синдиката машиновођа Симо Цвјетковић.

ОШТЕТИО ЖРС ЗА ПОЛА МИЛИОНА

Оптужницом против бившег извршног директора Душана Спреме је прецизирано да је он приликом закључивања уговора између ЖРС и фабрике алатних машина "Рафамет" из Пољске у куповини пресе поступио несавјесно и тиме нанио штету ЖРС од 516.701 марку. Он се терети да је умјесто пресе са два цилиндра од Пољака купио јефитинију пресу са једним цилиндром, иако је знао да карактеристике такве машине не одговарају уговореним.

Гдје је завршила разлика у цијени, требало би да утврди предстојећи судски процес.

(Новости)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Дзоо

22.05.2019 08:23

Нисам заговорник таквих принципа али свугде је тако ко близе ватри боље се огрије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

САЛЕ СЛОВЕНАЦ

22.05.2019 09:44

СВЕ ТО ТРЕБА ДОБРО ПРОЦЕСЉАТИ АКО СИ САМО У ДНС ОНДА СИ ЛОЈАЛАН А АКО СИ ЦЛАН ЈОС КОЈЕ СТРАНКЕ НАМА ИСЦЕРАТ. НЕДО БОГ ДА СИ РВАТ,БОСЊО ИЛИ ОСТАЛИ. ТОБЕЈАРАБИ.

Name

РАСПУЦХИН

22.05.2019 08:29

Досадиле више и жељезнице и жељезничари. Па сви су они запослени као подобни (част изузецима ако случајно постоје). И шта сад желе од нас који смо неподобни од када су довукли "великог бају" на тенковима СФОР-а? Шта траже од нас? Емпатију? Што се мене тиче , ништа од тога то је ваша унутрашња ствар и борба за превласт између две режимске фракције а "ја са тем немам ништа".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 10:50

То је борба коће ући као оператор на ЖРС , дали Глиго узданица СНСДи ППД или Саван узданица ДНС, радници само подржавајте такву власт а своја права тражите на суду, сретно.

Name

Јаффа

22.05.2019 08:29

Легло криминала и корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСТЕНА ПРИВАТИЗАЦИЈА

22.05.2019 08:38

Нема разлога да се зељезница рс не приватизира само не дати русима И српским тајкунима јер це нестати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.05.2019 11:25

Фромирати БиХ жељезнице са сједиштем у Сарајеву, све остало је пропаст, то би било добро али мишљења сам да је сада касно, федералне жељезнице нису заинтересоване прихватити огорман дуг жељезница РС, једино да Влада РС преузме на себе комплетан дуг, јер су га они и направили а да све остало иде у једну компанију.

Name

ЖРС

22.05.2019 08:59

Симо Цвјетковић, најоштрији критичар управе, машиновођа који неради 15 година свој посао , већ ради друге послове , сад је референт за ништа, ОНО и ДСЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симо

22.05.2019 09:18

нико на жељезници није искористио исту као Симо. Невјероватно како се једе хљеб без рада.Симо=јединица за нерад!!!

Name

ЖРС

22.05.2019 08:59

Симо Цвјетковић, најоштрији критичар управе, машиновођа који неради 15 година свој посао , већ ради друге послове , сад је референт за ништа, ОНО и ДСЗ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

22.05.2019 09:18

Приходи зељезница по најави пасце за 40 посто.Игре властодрзаца које мисле да имају неке реурсе за трговину пријете да им приходи буду мањи од оног цире у Висеграду. Све су прилике да це и зељезнице Српске заврсити као Хрватска бродоградилиста а инфрастуктура због медународних обавеза у власниству БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пцпц

22.05.2019 09:23

Угасите жељезнице и онако нису ни за шта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кими

22.05.2019 10:17

Мене срамота кад видим ове локомотиве и онакве вагоне.Јос мало ко у каубојском филму.

Name

Директ

22.05.2019 09:24

Како досло тако и отисло. Запосљавани по партијској линији и на основу других варијанти, а сад нога по диктату кредитора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведан

22.05.2019 09:41

Засто велики директор недкине постотак директорима сектора који имају по 30% на плату директор набавке и развоја и инвестиција гдје им је дао господин савановиц који и даље вози скузбеног аудиа А6. Управа је толико квалитетна гдје са отправник возова брзином свјетлости доспијес на изврсног операција гдје веома комплексно и захтјевно битно јецда се само пријети пријавама а сваки радник је добио тузбом!! Помоцник генералном директора за правне послове је тек смијурија подтављена једнс балавица која је полозила правосудни и тиме су им пуна уста она све потписује сто додје од породице илинциц!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 10:41

Далиће правници из ЖРС одгоцарати , машиновође добиле пресуду и за казне које су добили за штрајк, сад слиједе тужбе на основу тога за покретаче дис. поступака и чланова комисије.

Name

(НЕ)ПРАВЕДАН

22.05.2019 16:59

Ти си оцигледно из ере владавине Петка Станојевица, Боска Прелица, Бојана Ристица и слицних "струцњака", у ције вријеме се нерад и незнање највисе цијенило?! Обеца вам се ново радно мјесто, продате краву за факултет, па са пруге на измисљену функцију. То је главни разлог због цега на ЗРС недостаје изврсног особља. Кад се конацно поцело заводити реда, обзиром да највеци број радника постено заради своју минималну плату и неправедно су излозени критикама јавности, прекобројни су поцели откривати своје трагове...

Name

Бојан

22.05.2019 09:41

"Повећан обим посла" и "шеф службе за информисање" (ЖРС)... флоскуле свуда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

22.05.2019 11:19

Боље и љепше су код Тите изгледали скретничари него данас све униформисано код ових криминалаца у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

22.05.2019 13:50

У ЗРС ЦИСТАЦИЦЕ ДИЈЕЛЕ ПЛАТНЕ ЛИСТЕ.. СТОЛАРИ ПЕРУ WЦ ОВЕ..ЦУВАРИ НА КАПИЈИ СУ ЕЛЕКТРИЦАРИ И БРАВАРИ..ОНО МАЛО СТО ИХ РАДИ..РАДИ КРВАВО...ОВИ ДРУГИ СУ СЕ УХЉЕБИЛИ И ХЛАДОВИНА..ПРИМАЈУ ПЛАТЕ ЗА НЕРАД ПУНЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ НЕКИХ РЕФЕРЕНАТА И СТА ЈОС НЕ..ЗРС ЈЕ ФИРМА ПОРОДИЦНА И СТРАНАЦКА..СВЕ ГО ЛОПОВ ДО ЛОПОВА. ПОЈЕДИНЦИ НЕ ДОЛАЗЕ НИКАКО НА ПОСАО АВОДЕ СЕ КО ДА РАДЕ..МА СТРАСНО...ТО ТРЕБА ВИДЈЕТИ И ДОЗИВЈЕТИ..МАЛО ЈЕ РИЈЕЦИ ДА БИ СЕ ТО ОПИСАЛО И ИСПРИЦАЛО..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.05.2019 14:55

Само од бившег дир, Нове Панића раде троје укућана.

Name

Ре

23.05.2019 16:38

Што Ново Панић има добар дуван испод тезге у свом киоску на жељ. станици, који је добио као награду што је возио у штрајку машиновођа.

Name

Маркан

22.05.2019 14:38

Пуне канцеларије нељебовица а и даље се примају нови ццццццц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добојлија

22.05.2019 17:43

Прица се да им је на цело предузеца досао лик који зна ста ради и одмах фрка. Оцекују повецање плата а кад треба несто и радити, плацу по медијима. У Добоју годинама до подне ниси могао кафу попити од зељезницара, а сад гузва на улазним вратима у 10:30х кад им заврсава пауза.

ОДГОВОРИТЕ