Posao gube koji nisu podobni?

Nezadovoljni radnici u "Žjeleznicama RS" ukazuju na protekciju u preraspodjeli radnih mesta. Sa spiska raspoloživih železničara izostavljeni oni za koje se smatra da nisu odani Upravi

  • Vijesti
  • Republika Srpska


"Željeznice Srpske" zbog dobrovoljnog ili odlaska željezničara u penziju, ostale su bez neophodnog broja i mašinovođa, ali za njihov prijem nije tražena saglasnost Svjetske banke, koja inače finansira proces restrukturiranja preduzeća, (kao prije za 11 radnika u saobraćajnoj delatnosti ŽRS), već je rađena preraspodjela postojećih radnih mjesta.

Upravo u tom dijelu je, prema pritužbama radnika, koji su se obratili našem listu, došlo do nekorektnosti rukovodstva ŽRS, nepotizma, pa i osvetničkog ponašanja prema članovima "neposlušnih" sindikalnih organizacija u preduzeću.- Od šest aktivnih sindikalnih organizacija, upravo su na udaru bili članovi Sindikata, čiji je predsednik Simo Cvjetković, najoštriji kritičar Uprave.

Zoran Ilinčić, v. d. generalnog direktora, i direktor poslova operacija u ŽRS Dragan Zelenković traže krivce u sindikatu zbog ranijih kritika rukovodstva. Njima u tome pomažu rukovodioci Sekcije vuče vozova - Predrag Pecikoza, Zoran Vasiljević i Goran Koso. Oni nisu poslali cjelokupan spisak raspoloživih mašinovođa, već su izostavili one za koje smatraju da im nisu odani - tvrde radnici.

U Upravi ŽRS negiraju te navode, potvrđujući da je tražena saglasnost za prijem novih radnika od Svjetske banke.

- Zbog potrebe posla i povećanog obima prevoza pokrenuta je procedura privremene popune radnih mjesta mašinovođa, radnicima raspoređenim na druga radna mjesta, a prije toga su bili sposobni da obavljaju poslove mašinovođe. Kako se ne bi ugrozio proces rada u Sekciji vuče vozova, sukcesivno se šalju radnici na ljekarske preglede i taj proces još uvijek traje - kaže šef Službe za informisanje Nada Savić Stevanović.

U ŽRS tvrde da cijeli postupak preraspodjele neće ugroziti bezbjednost željezničkog saobraćaja. Na navode nezadovoljnih radnika da su ŽRS platile 270.000 maraka remontovanje četiri motora za dizel lokomotive, ali da one nisu u funkciji, već da su u upotrebi motori u lokomotivama koji nisu remontovani. U Upravi ŽRS kažu da nisu upoznati sa tim navodima i da na prugama ŽRS saobraćaju isključivo lokomotive, koje se održavaju u skladu sa utvrđenim pravilnikom.

- Nisam upoznat sa tim tvrdnjama, niti o kojoj se seriji lokomotiva radi, ali smo podnijeli više krivičnih prijava protiv odgovornih za razne malverzacije u ŽRS - kaže predsjednik Sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

OŠTETIO ŽRS ZA POLA MILIONA

Optužnicom protiv bivšeg izvršnog direktora Dušana Spreme je precizirano da je on prilikom zaključivanja ugovora između ŽRS i fabrike alatnih mašina "Rafamet" iz Poljske u kupovini prese postupio nesavjesno i time nanio štetu ŽRS od 516.701 marku. On se tereti da je umjesto prese sa dva cilindra od Poljaka kupio jefitiniju presu sa jednim cilindrom, iako je znao da karakteristike takve mašine ne odgovaraju ugovorenim.

Gdje je završila razlika u cijeni, trebalo bi da utvrdi predstojeći sudski proces.

(Novosti)

KOMENTARI24
POŠALJITE PORUKU

Dzoo

22.05.2019 10:23

Nisam zagovornik takvih principa ali svugde je tako ko blize vatri bolje se ogrije!

SVE TO TREBA DOBRO PROCESLJATI AKO SI SAMO U DNS ONDA SI LOJALAN A AKO SI CLAN JOS KOJE STRANKE NAMA ISCERAT. NEDO BOG DA SI RVAT,BOSNJO ILI OSTALI. TOBEJARABI.

SALE SLOVENAC

22.05.2019 11:44

RASPUCHIN

22.05.2019 10:29

Досадиле више и жељезнице и жељезничари. Па сви су они запослени као подобни (част изузецима ако случајно постоје). И шта сад желе од нас који смо неподобни од када су довукли "великог бају" на тенковима СФОР-а? Шта траже од нас? Емпатију? Што се мене тиче , ништа од тога то је ваша унутрашња ствар и борба за превласт између две режимске фракције а "ја са тем немам ништа".

То је борба коће ући као оператор на ЖРС , дали Глиго узданица СНСДи ППД или Саван узданица ДНС, радници само подржавајте такву власт а своја права тражите на суду, сретно.

Ре

22.05.2019 12:50

Jaffa

22.05.2019 10:29

Leglo kriminala i korupcije.

POSTENA PRIVATIZACIJA

22.05.2019 10:38

Nema razloga da se zeljeznica rs ne privatizira samo ne dati rusima I srpskim tajkunima jer ce nestati

Fromirati BiH željeznice sa sjedištem u Sarajevu, sve ostalo je propast, to bi bilo dobro ali mišljenja sam da je sada kasno, federalne željeznice nisu zainteresovane prihvatiti ogorman dug željeznica RS, jedino da Vlada RS preuzme na sebe kompletan dug, jer su ga oni i napravili a da sve ostalo ide u jednu kompaniju.

re

22.05.2019 13:25

ЖРС

22.05.2019 10:59

Симо Цвјетковић, најоштрији критичар управе, машиновођа који неради 15 година свој посао , већ ради друге послове , сад је референт за ништа, ОНО и ДСЗ.

niko na željeznici nije iskoristio istu kao Simo. Nevjerovatno kako se jede hljeb bez rada.Simo=jedinica za nerad!!!

Simo

22.05.2019 11:18

ЖРС

22.05.2019 10:59

Симо Цвјетковић, најоштрији критичар управе, машиновођа који неради 15 година свој посао , већ ради друге послове , сад је референт за ништа, ОНО и ДСЗ.

Osvit

22.05.2019 11:18

Prihodi zeljeznica po najavi pasce za 40 posto.Igre vlastodrzaca koje misle da imaju neke reurse za trgovinu prijete da im prihodi budu manji od onog cire u Visegradu. Sve su prilike da ce i zeljeznice Srpske zavrsiti kao Hrvatska brodogradilista a infrastuktura zbog medunarodnih obaveza u vlasnistvu BiH.

pcpc

22.05.2019 11:23

Ugasite željeznice i onako nisu ni za šta.

Mene sramota kad vidim ove lokomotive i onakve vagone.Jos malo ko u kaubojskom filmu.

kimi

22.05.2019 12:17

Direkt

22.05.2019 11:24

Kako doslo tako i otislo. Zaposljavani po partijskoj liniji i na osnovu drugih varijanti, a sad noga po diktatu kreditora.

Pravedan

22.05.2019 11:41

Zasto veliki direktor nedkine postotak direktorima sektora koji imaju po 30% na platu direktor nabavke i razvoja i investicija gdje im je dao gospodin savanovic koji i dalje vozi skuzbenog audia A6. Uprava je toliko kvalitetna gdje sa otpravnik vozova brzinom svjetlosti dospijes na izvrsnog operacija gdje veoma kompleksno i zahtjevno bitno jecda se samo prijeti prijavama a svaki radnik je dobio tuzbom!! Pomocnik generalnom direktora za pravne poslove je tek smijurija podtavljena jedns balavica koja je polozila pravosudni i time su im puna usta ona sve potpisuje sto dodje od porodice ilincic!!

Далиће правници из ЖРС одгоцарати , машиновође добиле пресуду и за казне које су добили за штрајк, сад слиједе тужбе на основу тога за покретаче дис. поступака и чланова комисије.

Ре

22.05.2019 12:41

Ti si ocigledno iz ere vladavine Petka Stanojevica, Boska Prelica, Bojana Ristica i slicnih "strucnjaka", u cije vrijeme se nerad i neznanje najvise cijenilo?! Obeca vam se novo radno mjesto, prodate kravu za fakultet, pa sa pruge na izmisljenu funkciju. To je glavni razlog zbog cega na ZRS nedostaje izvrsnog osoblja. Kad se konacno pocelo zavoditi reda, obzirom da najveci broj radnika posteno zaradi svoju minimalnu platu i nepravedno su izlozeni kritikama javnosti, prekobrojni su poceli otkrivati svoje tragove...

(NE)PRAVEDAN

22.05.2019 18:59

Bojan

22.05.2019 11:41

"Povećan obim posla" i "šef službe za informisanje" (ŽRS)... floskule svuda.

re

22.05.2019 13:19

Bolje i ljepše su kod Tite izgledali skretničari nego danas sve uniformisano kod ovih kriminalaca u RS.

XXL

22.05.2019 15:50

U ZRS CISTACICE DIJELE PLATNE LISTE.. STOLARI PERU WC OVE..CUVARI NA KAPIJI SU ELEKTRICARI I BRAVARI..ONO MALO STO IH RADI..RADI KRVAVO...OVI DRUGI SU SE UHLJEBILI I HLADOVINA..PRIMAJU PLATE ZA NERAD PUNE KANCELARIJE NEKIH REFERENATA I STA JOS NE..ZRS JE FIRMA PORODICNA I STRANACKA..SVE GO LOPOV DO LOPOVA. POJEDINCI NE DOLAZE NIKAKO NA POSAO AVODE SE KO DA RADE..MA STRASNO...TO TREBA VIDJETI I DOZIVJETI..MALO JE RIJECI DA BI SE TO OPISALO I ISPRICALO..

Само од бившег дир, Нове Панића раде троје укућана.

Ре

22.05.2019 16:55

Што Ново Панић има добар дуван испод тезге у свом киоску на жељ. станици, који је добио као награду што је возио у штрајку машиновођа.

Ре

23.05.2019 18:38

Markan

22.05.2019 16:38

Pune kancelarije neljebovica a i dalje se primaju novi ccccccc

Dobojlija

22.05.2019 19:43

Prica se da im je na celo preduzeca dosao lik koji zna sta radi i odmah frka. Ocekuju povecanje plata a kad treba nesto i raditi, placu po medijima. U Doboju godinama do podne nisi mogao kafu popiti od zeljeznicara, a sad guzva na ulaznim vratima u 10:30h kad im zavrsava pauza.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.