Фудбал - политика 0:1!

Арсенал не сме да води Мхитарјана на финале Лиге Европе! Азербејџан као држава не може да гарантује безбедност репрезентативцу Јерменије. . . !

Фудбал 21.05.2019 | 19:28
Фудбал - политика 0:1!
Арсенал је потврдио да Хенрик Мхитарјан неће моћи да игра у финалу Лиге Европе 29. маја у Бакуу! Разлог су, како је раније најављено, безбедносна питања, односно немогућност домаћина да гарантује сигурност капитену јерменског националног тима. Пре неколико дана из УЕФА су стигла уверавања да неће бити никакве препреке да Мхитарјан отпутује са екипом у Азербејџан, али очито да је политика на крају ипак тријумфовала. 

Подсетимо, између Јерменије и Азербејџана постоје политичке тензије око Карабакског региона још од 1994, а Мхитарјанов долазак у Баку могао би да угрози безбедност читавог тима Арсенала, па је клуб из Лондона одлучио да једног од својих најважнијих играча не води на ово финале. 

"Темељно смо истражили све опције. Али након што смо разговарали о томе са Микијем и његовом породицом донели смо одлуку да не путује са екипом. Писали смо Уефи изражавајући забринутост због ове ситуације, јер Мики је био наш кључни играч на путу до финала. Ово је велики губитак за нас", стоји у саопштењу Арсенала. 

Подсетимо, Мхитарјан је већ пропустио Арсеналово гостовање Карабагу у оквиру групне фазе Лиге Европе ове сезоне. Арсенал тада није желео ни да аплицира за визу код азербејџанске Владе. 

"Хенрик не може на ово путовање. Мој посао је фудбал и желим само њиме да се бавим", казао је том приликом Унаи Емери. 

И 2015. године Мики је требало да игра утакмицу у Азербејџану, тада са Дортмундом. Упркос томе што је УЕФА Немцима обећала визу, од пута се одустало из безбедносних разлога. 

Азери се бране чињеницом да су сви спортисти који долазе из Јерменије до сада били безбедни. Радило се међутим углавном о малим спортовима, анонимним атлетичарима пре свега. Свима је јасно колико пажње фудбал и фудбалери привлаче, тако да су те две ствари неупоредиве. 

Познато је да су Азербејџан, земља домаћин финала Лиге Европе у лошим односима због ратне прошлости и дугогодишњих сукоба.

Тензије су ескалирале распадом Совијетског савеза 1991. Када су бивше совијетске републике стекле независност, избио је рат у зони Нагорно Карабаха који је трајао до 1994.

Међутим, ово је још један пример где је политика, нажалост победила спорт, а једном играчу је ускраћено право да игра у мечу који би могао памтити целог живота.

"Пажљиво смо размотрили све опције како би Мики био део екипе, али после разговора са њим и његовом породицом, сложили смо се једногласно да он ипак не путује на финале".

"Послали смо допис УЕФА у којем смо изразили нашу дубоку забринутост због ове ситуације. Мики је био наш кључни играч на путу ка финалу и ово ће бити велики губитак за наш тим. Такође, жао нам је што ће такав играч пропустити велико европско финале под оваквим околностима, јер се не дешава тако често да играч има прилику да се бори за неки европски трофеј", наводи се у саопштењу Арсенала.

Мхтаријан се такође огласио поруком на друштвеним мрежема.

"Размотривши све опције, донели смо тешку одлуку да не путујем са екипом на финале. То је меч који се не игра тако честои морам да признам да ми је тешко што ћу морати да пропустим дуел. Навијаћу од куће за саиграче", написао је Мхтаријан.

Све ово долази иако је генерални секретар ФС Азербејџана Елкан Мамедов раније потврдио да играч Арсенала неће имати никаквих проблема и да може да дође да игра без икаквих проблема.

Мхтаријан је пре две године имао кључну улогу у освајању пехара Лиге Европе у тиму Манчестер јунајтеда. Он је био један од стрелаца у великом финалу у Гетеборгу где је Јунајтед победио екипу Ајакса са 2:0.

Извор: моззартспорт/Б92

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар