Fudbal - politika 0:1!

Arsenal ne sme da vodi Mhitarjana na finale Lige Evrope! Azerbejdžan kao država ne može da garantuje bezbednost reprezentativcu Jermenije. . . !

Fudbal 21.05.2019 | 19:28
Fudbal - politika 0:1!
Arsenal je potvrdio da Henrik Mhitarjan neće moći da igra u finalu Lige Evrope 29. maja u Bakuu! Razlog su, kako je ranije najavljeno, bezbednosna pitanja, odnosno nemogućnost domaćina da garantuje sigurnost kapitenu jermenskog nacionalnog tima. Pre nekoliko dana iz UEFA su stigla uveravanja da neće biti nikakve prepreke da Mhitarjan otputuje sa ekipom u Azerbejdžan, ali očito da je politika na kraju ipak trijumfovala. 

Podsetimo, između Jermenije i Azerbejdžana postoje političke tenzije oko Karabakskog regiona još od 1994, a Mhitarjanov dolazak u Baku mogao bi da ugrozi bezbednost čitavog tima Arsenala, pa je klub iz Londona odlučio da jednog od svojih najvažnijih igrača ne vodi na ovo finale. 

"Temeljno smo istražili sve opcije. Ali nakon što smo razgovarali o tome sa Mikijem i njegovom porodicom doneli smo odluku da ne putuje sa ekipom. Pisali smo Uefi izražavajući zabrinutost zbog ove situacije, jer Miki je bio naš ključni igrač na putu do finala. Ovo je veliki gubitak za nas", stoji u saopštenju Arsenala. 

Podsetimo, Mhitarjan je već propustio Arsenalovo gostovanje Karabagu u okviru grupne faze Lige Evrope ove sezone. Arsenal tada nije želeo ni da aplicira za vizu kod azerbejdžanske Vlade. 

"Henrik ne može na ovo putovanje. Moj posao je fudbal i želim samo njime da se bavim", kazao je tom prilikom Unai Emeri. 

I 2015. godine Miki je trebalo da igra utakmicu u Azerbejdžanu, tada sa Dortmundom. Uprkos tome što je UEFA Nemcima obećala vizu, od puta se odustalo iz bezbednosnih razloga. 

Azeri se brane činjenicom da su svi sportisti koji dolaze iz Jermenije do sada bili bezbedni. Radilo se međutim uglavnom o malim sportovima, anonimnim atletičarima pre svega. Svima je jasno koliko pažnje fudbal i fudbaleri privlače, tako da su te dve stvari neuporedive. 

Poznato je da su Azerbejdžan, zemlja domaćin finala Lige Evrope u lošim odnosima zbog ratne prošlosti i dugogodišnjih sukoba.

Tenzije su eskalirale raspadom Sovijetskog saveza 1991. Kada su bivše sovijetske republike stekle nezavisnost, izbio je rat u zoni Nagorno Karabaha koji je trajao do 1994.

Međutim, ovo je još jedan primer gde je politika, nažalost pobedila sport, a jednom igraču je uskraćeno pravo da igra u meču koji bi mogao pamtiti celog života.

"Pažljivo smo razmotrili sve opcije kako bi Miki bio deo ekipe, ali posle razgovora sa njim i njegovom porodicom, složili smo se jednoglasno da on ipak ne putuje na finale".

"Poslali smo dopis UEFA u kojem smo izrazili našu duboku zabrinutost zbog ove situacije. Miki je bio naš ključni igrač na putu ka finalu i ovo će biti veliki gubitak za naš tim. Takođe, žao nam je što će takav igrač propustiti veliko evropsko finale pod ovakvim okolnostima, jer se ne dešava tako često da igrač ima priliku da se bori za neki evropski trofej", navodi se u saopštenju Arsenala.

Mhtarijan se takođe oglasio porukom na društvenim mrežema.

"Razmotrivši sve opcije, doneli smo tešku odluku da ne putujem sa ekipom na finale. To je meč koji se ne igra tako čestoi moram da priznam da mi je teško što ću morati da propustim duel. Navijaću od kuće za saigrače", napisao je Mhtarijan.

Sve ovo dolazi iako je generalni sekretar FS Azerbejdžana Elkan Mamedov ranije potvrdio da igrač Arsenala neće imati nikakvih problema i da može da dođe da igra bez ikakvih problema.

Mhtarijan je pre dve godine imao ključnu ulogu u osvajanju pehara Lige Evrope u timu Mančester junajteda. On je bio jedan od strelaca u velikom finalu u Geteborgu gde je Junajted pobedio ekipu Ajaksa sa 2:0.

Izvor: mozzartsport/B92

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar