Креће ЛН: Подмлађена Србија напада нову круну!

На старту такмичења европске и светске шампионке играју у Београду против Холанђанки. Капитен је Бранкица Михајловић. Првог викенда нема Маје Огњеновић, Милене Рашић, Јоване Стевановић, Силвије Поповић. . .

Остали спортови 21.05.2019 | 13:21
Креће ЛН: Подмлађена Србија напада нову круну!
Клупска сезона код одбојкашица завршена је у суботу у Берлину финалним сусретом Лиге шампиона између италијанских клубова Новаре и Конељана, али нема паузе – креће репрезентативна сезона. У уторак почиње Лига нација. Прошле сезоне ово такмичење под окриљем Светске одбојкашке федерације (ФИВБ) имало је премијеру. Славиле су Американке у финалу после пет сетова против Турске.

Ове сезоне, правила нису мењана. Учествоваће 16 најбољих светских селекција који ће играти пет викенда по три сусрета. Домаћин „фајнал сикса“ и ове године биће кинески град Нанђинг од 3. до 7. јула. Олимпијске шампионке из Рија Кинескиње и ове године као домаћини завршног турнира обезбедиле су директан пласман, а осталих пет најбољих репрезентацја то право ће да оствари после 15 кола.

Последње две године, Србија влада светском женском одбојком. Изабранице Зорана Терзића шампионке су Европе и света, а сада нападају и трећу преосталу круну у другом издању Лиге нација (наследник некадашњег Гран прија). Прошле сезоне Србија је изборила пласман на завршни турнир Лиге нација, али у Нанђингу српске одбојкашице нису се прославиле. Нису успеле да стигну до полуфинала.

Шампионке света почињу нову сезону пред својим навијачима у Београду у дворани Александар Николић, а противници наредне три дана биће Холандија, Јужна Кореја и Турска.

На старту такмичења Српкиње чека стари знанац – Холандија (уторак, 20 часова). Селектор Терзић због напорне сезоне не може да рачуна на најјачи састав. Очекује се да ће свих пет викенда наш златни стручњак да комбинује, да шансу пружи и млађим играчицама. За ово такмичење нису пријављене ТијанаМалешевић и Бојана Живковић, које су освојиле злато прошле године у Јапану. Првог викенда у Београду, Српкиње ће играти и без носилаца игре Маје Огњеновић, Милене Рашић, Јоване Стевановић и Силвије Поповић.

САСТАВ СРБИЈЕ ЗА ПРВИ ВИКЕНД У БЕОГРАДУ
Тијана предводи шампионке света
За прве три утакмице Лиге нација у Београду селектор Терзић рачуна на 14 одбојкашица, а то су:
ТЕХНИЧАРИ: Слађана Мирковић (Хемик Полице), Емилија Антанасијевић (Јединство Стара Пазова).
КОРЕКТОРИ: Ана Бјелица (Волеро Ле Кане), Тијана Бошковић (Езачибаши) и Сара Лозо (Жетису).
ЛИБЕРА: Теодора Пушић (Тарговиште) и Бојана Гочанин (Таково).
БЛОКЕРИ: Стефана Вељковић (Новара), Маја Алексић (Алба Блаж), Мина Поповић (Фиренца) и Маја Савић (Железничар Лајковац).
ПРИМАЧИ СЕРВИСА: Бранкица Михајловић (Фенербахче), Јелена Благојевић (Жешув) и Бјанка Буша (Хемик Полице).

Капитенску траку у Београду понеће нова одбојкашица Фенербахчеа Бранкица Михајловић. Она се радује коначном игрању у српској престоници.

„Драго ми је што ћемо имати прилику да играмо у Београду после четири, пет година. Надам се да ће београдска публика доћи да нас подржи. Ове године смо у нешто измењеном саставу, биће доста млађих играчица и надам се да ће им ово бити добра прилика да стекну искуство“, рекла је Михајловићева.

Селектора европских и светских шампионки Зорана Терзића нимало не радује згуснут календар такмичења.

„Лига нација је такмичење које нас условљава са свих страна буквално, везано и за термине, путовања, везано за то да играчице немају никакав одмор, нема времена за тренинг. Прави нам ситуацију да морамо да комбинујемо, да играмо с неким другим саставима јер овај распоред који је направљен је једноствано неиздржив и није могуће да сви играчи играју током целе сезоне. Биће нових играчица, сигурно да то неће бити она постава која је освојила Светско првенство, али мислим да ће домаћа публика бити довољан мотив да и ове млађе играчице одраде то на прави начин и стекну неопходно искуство за даља такмичења“, рекао је Терзић.

Ни Холанђанке у Београд нису дошле у најјачем саставу. Против Лала Србија има одличан скор последњих година. У два велика меча, изабранице Зорана Терзића су изашле као победнице. Пре две године у финалу Европског првенства било је 3:1, а истим резултатом Србија је победила Холандију и прошле године у полуфиналу Светског првенства у Јапану.

У првом мечу дана у Београду, Турска, која је вицешампион Лиге нација, фаворит је против Јужне Кореје. Туркиње предводи трофејни италијански стручњак Ђовани Гвидети, тренер истанбулског гиганта Вакифбанка.

Дерби првог кола игра се у Бразилију где Бразил дочекује Кину. Олимпијски шампион је растрећен, као домаћин је обезбедио учешће на завршном турниру па треба очекивати лаку победу домаћина.

Занимљиво ће бити и у Ополеу где Пољска дочекује Италију. За домаћина ће играти одбојкашица шампиона Италије Конељана Јоана Волож. Она се придружила саиграчицама после финалног меча Лиге шампиона у суботу у Берлину. С друге стране, Италијанке ће биит ослабљене неиграњем најбољих играчица које одмарају после напроне сезоне. За светске вицешампионке из Јапана првог викенда у Пољској неће играти једна од најбољих одбојкашица данашњице Паола Егону, коректорка шампиона Европе Новаре. Капитен тима биће техничар Офелија Малинова.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар