Поплаве: Поврће само у смеће

Поплављено поврће као што су салата, шпинат, блитва, млади купус, млади лук и јагоде, без обзира на дужину плављења, не смије се користити у исхрани из здравствених разлога и те усјеве треба заорати или затањирати, поручили су пољопривредницима у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Република Српска 20.05.2019 | 20:03
Поплаве: Поврће само у смеће
Са друге стране, плодовито, корјенасто и кртоласто поврће, као што су паприка, парадајз, патлиџан, краставац, лубеница, диња, кромпир, мрква, першун и слично, а који се налазе у почетној фази развоја и уколико су преживјели поплаву и сада настављају с развојем, могу се по приспијећу плодова користити у исхрани и продавати, с тим да их, без чекања кише, треба опрати.

"На поплављеном подручју идентификована су три основна облика деградације пољопривредног, односно повртног земљишта, и то испирање земљишта, односно одношење хранива, те је потребно по повлачењу воде извршити површинску припрему и обилније ђубрење земљиште НПК ђубривом, а након тога засновати нову производњу", савјетују у ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Произвођачима поплављених усјева кукуруза савјетују да у случају да је бујица однијела сјетвени слој, земљиште потањирају и поново изврше сјетву. Ако се вода на засијаним парцелама кратко задржала, а сјеме није никло након повлачења воде, потребно је извршити разбијање покорице како би се побољшало ницање биљака, а затим даље наставити с уобичајеном агротехником. Оцјењују како ће жита пшенице која су још у води вјероватно бити уништена па препоручују да се засијане површине заору и сачека прољећна или јесења сјетва.

"Гдје се вода мање задржала и тамо гдје клас није био у води, жита могу до краја периода зрења да донесу какав-такав принос", кажу у овом ресору.

Нешто боље процјене су када је у питању воће. Проблеми у воћњацима настају због повећања влажности, која доводи до повећаног напада биљних болести и већег притиска штеточина па треба водити рачуна о томе и редовно вршити прегледе и заштиту засада.

Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС, каже како све указује да ће обим производње у овој години бити смањен.

"Ово је прољеће с натпросјечним падавинама и нижим температурама, што је узроковало каснију сјетву и лошије успијевање исте, стварање покорице, оболијевање усјева. Имамо поља пшенице која су обољела и која је потребно третирати, али људи не могу ући у парцеле од воде, тако да остаје упитан принос и квалитет производа", каже Маринковић и додаје како је ситуација лоша и у воћарству и у повртарској производњи.

Примјера ради, на подручју општине Шамац, због лоших временских услова, није засијано 30 одсто пољопривредних површина планираних прољећном сјетвом, првенствено сојом и кукурузом.

Пољопривредници су ове године почели сјетву кукуруза нешто раније, крајем марта, јер су временски услови то дозвољавали, иако је оптимално вријеме за сјетву ове пољопривредне културе од 10. до 30. априла.

Велибор Ђокић, стручни сарадник за пољопривреду у општини Шамац, рекао је Срни да ситуација није задовољавајућа, с обзиром на обилне кише, велику влажност земљишта и ниску температуру. Он је додао да ће преостале површине бити засијане када то дозволе временски услови.

Оно што може колико-толико да орасположи потрошаче је да до поскупљења пекарских производа неће доћи. Саша Тривић, предсједник Удружења пекара РС, каже да пецива сигурно неће поскупјети, јер се житарице увозе из Мађарске, у којој је њихова цијена тренутно пала.

"То нису значајна смањења, тако да неће доћи до снижења цијена производа", казао је он.

Иначе, прошле године обим пољопривредне производње у РС је био за 17 одсто већи него 2017. првенствено због великог раста биљне производње од 42,6%.

МОГУ СЕ КОРИСТИТИ У ИСХРАНИ

Паприка
Парадајз
Патлиџан
Краставац
Лубеница
Диња
Кромпир
Мрква
Першун

НЕ МОГУ СЕ КОРИСТИТИ У ИСХРАНИ

Салата
Шпинат
Блитва
Млади купус
Млади лук
Јагоде

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Раде

20.05.2019 18:29

А ста елита снсд и тајкуна репубике српске једе бифтек

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.05.2019 10:42

то је климатаски рат који је са харпом републичка власт против наорда организовала и систематски га спроводи.

Name

куку нама са нама

20.05.2019 21:41

Сад ово иде намештаљка да се мора увозити...и да це бити скупо,а будале вјерују

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

20.05.2019 23:41

Све ће то свјетина покркати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

21.05.2019 09:37

ПА гдјесе здједосе насипи И одбрана од поплава ти насипи од снсд И зељке

ОДГОВОРИТЕ