ЕЛ: ЦСКА је шампион! Реал је трећи!

ЦСКА је нови шампион! "Армејци" на Фајнал фору у Виторији осми пут стигли до европског трона. У финалу против Ефеса убацили су 14 тројки и све време контролисали резултат. Клајбурн МВП турнира.  Част Мицићевом Ефесу, али ЦСКА је најбољи тим у Европи! Армејци су славили у финалу Евролиге - 91:83.

Кошарка 19.05.2019 | 23:28
ЕЛ: ЦСКА је шампион! Реал је трећи!
Фајнал фор Евролиге традиционално је "полигон" за изненађења. Најчешће до титуле долази екипа коју многи не сматрају главним фаворитом за титулу, а тако је било и ове године.

Тим ЦСКА прво је отписао актуелног шампиона, Реал Мадрид, надокнадивши 13 поена "минуса" у последњих 11 минута, а затим сигурном игром у финалу савладао и Ефес, који је први пут у историји био учесник завршне представе елитног континенталног такмичења.

На крају, ЦСКА - Ефес 91:83 (29:20, 15:22, 24:20, 23:21)!

Руски гигант овим се учврстио на позицији другог најтрофејнијег клуба, после Реала. Московљани су освојили укупно осму титулу првака Европе, а четврту из чак 16 наступа на Фајнал фору у последњих 17 година.

Претходно је ЦСКА био шампион 2006. и 2008. под вођством Италијана Етореа Месине, па пре три године у Берлину, када их је са клупе предводио актуелни шеф струке, грчки тренер Димитрис Итудис.

За најкориснијег играча турнира проглашен је Вил Клајбурн, који је у финалу предводио екипу са 20 постигнутих поена, "барабар" са земљаком Коријем Хигинсом.

Њих двојица већ у првој четвртини су серијом тројки донели "армејцима" двоцифрену предност (29:17) и вођство које су испустили само једном, на почетку другог полувремена, када је Василије Мицић погодио за 44:45 и крунисао серију од 17:3.

Нандо Де Коло прилично неприметно је стигао до другог индекса корисности у ЦСКА, са 15 поена, четири скока и четири асистенције, уз само један промашај.

На другој страни 29 поена Шејна Ларкина није било довољно за тријумф. Ефес је и за два и за три поена гађао испод 40 одсто, што за екипу која се у великој мери ослања на шут и учинак у нападу, није довољно добро.

Ларкин је из игре шутирао 7/17, Василије Мицић тројке 2/9, Круно Симон за два поена 2/10... Максимално рационалан био је само центар Брајант Данстон са 13 поена и 10 скокова (пет офанзивних), док Моермана, Бубое и Плајса није било нигде, као ни Андерсона, ако се изузме сам почетак финала.

Не може се рећи да је Ефес одиграо неискусно и под тремом. Просто се намерио на противника који је много пута лако решио његову одбрамбену поставку, креирао отворене шутеве и погађао их у заиста високом проценту.

Тим Ергина Атамана успео је да се у првом полувремену потпуно врати из "минус 14" (34:20 у 13. минуту), док је у другом полувремену, после 68:54 у 29. минуту, Ефес неколико пута смањио на четири поена разлике.

Да приђе још ближе и створи још већу неизвесност, није му дозволио ЦСКА, чији искусни играчи су у тим ситуацијама имали прави одговор на постављени изазов. Када их је коначно "стао" шут за три, који је у 31. минуту био на нестварних 72 одсто (13/18), умели су да дођу до поена из продора, после офанзивног скока или са линије за слободна бацања.

Треба истаћи да је ЦСКА имао укупан шут из игре од 57 одсто, што се у утакмици оволиког значаја и притиска ретко дешава!

ЦСКА је шампион Европе! Други пут у последње четири сезоне, осми пут у историји клуба. Велики успех за Армејце! Посебно имајући у виду како је ова сезона била изједначена. И нова европска титула за Димитриса Итудиса.

Да би дошли до успеха морали су Армејци да прекину бајку Анадолу Ефеса и успели су у томе победом од - 91:83. Пре свега добром одбраном на бековским позицијама, те добрим шутем за три поена. Играо је ЦСКА зрелије, искусније, паметније и заслужено се попео на кров Европе.

Нису хтеле тројке Василија Мицића, а српски кошаркаш је утакмицу завршио са 10 датих поена (2/9 за три поена). Имао је Ефес шансу да притисне ЦСКА у последњој деоници да преокрене, али је Нандо Де Колоодрадио велики посао, а кочило је Анадолу доста и то што је Ергин Атаман добио техничку на око пет минута до краја. Мицић је потом дао тројку за нову шансу турског тима да припрети Армејцима. Међутим, све је остало на претњи иако је Ларкин дао 29 поена и одиграо још један меч за историју јер је дао највише поена у финалу Евролиге у историји. 

Све је то постало небитно јер је ЦСКА постао нови владар Европе! Давид није успео да убије Голијата. Пре свега јер су Хигинс и Клајбурн дали по 20 поена и решили ово финале.

Многи су пред ово финале дали предност ЦСКА пре свега због знантно већег искуства играча у оваквим утакмицама. И то се управо видело на старту дуела. Армејци су добро отворили меч шутем са дистанце, а ВилКлајбурн и Кори Хигинс су добро одрадили посао и дали замајац тиму Димитриса Итудиса.

Најављиван је овај сусрет као судар Давида и Голијата, а ЦСКА после тешког полуфинала није имао проблем да се избори са бременом фаворита. Пеглали су добро одбрану, а Ефес није толико погађао споља као против Фенербахчеа. Шејн Ларкин је поново почео добро, али Василије Мицић није у толикој мери као у претходном дуелу.

Анадолу се држао колико толико у игри поенима Ларкина и Андерсона, али је и Адријан Моерман недостајао у тим моментима и то је све довело до чињенице да је ЦСКА водио са 12 поена на крају прве четвртине, и 13 поена у току друге деонице.

Ту је екипа Ергина Атамана успела да амортизује атаке руског састава, па је на полувреме отишла са заостатком од само два поена (44:42) услед пет везаних поена Крунослава Симона и тројки Васе Мицића, те фаула над Ларкином при шуту за три. Појачао је турски тим одбрану и себи купио шансу да нападне титулу првака Европе. Како је изгледало, Анадолу је могао да буде презадовољан резултатом после 20 минута, могао је лагано да губи двоцифреном разликом због одличног шута за три поена ЦСКА.

Ефес је повео на почетку другог полувремена тројком Симона и то је била директна рукавица у главу Армејцима. Добили смо право финале, а Симон је био икс фактор у тим моментима када је Данстон ушао у проблем са фауловима.

ЦСКА је баш тада преузео иницијативу, мало по мало дизао предност и стигао до шест разлике пред улазак у последњу деоницу, а могло је да буде и 14. За све је била заслужна добра игра Мицића у нападу, али и одбрани. Био је то последњи воз за турски тим после тројке Ларкина, иако је ЦСКА шутирао 12/17 за три у тим моментима…

Ипак је на крају славио објективно бољи тим. Честитке Армејцима.

ЦСКА: Де Коло 15 (за два 3/3, тројке 2/3, 4ск, 4ас), Боломбој, Питерс, Ухов, Родригез 6, Воронцевич, Клајбурн 20 (тројке 4/6, 5ск, 2ас), Хигинс 20 (тројке 4/5, 3ск), Хекет 7 (3ск, 5ас), Курбанов 7 (5ск, 3ас, 2укр), Хајнс 9 (5ск, 2ас), Хантер 7.

ЕФЕС: Ларкин 29 (за два 3/7, тројке 4/10, бацања 11/12), Бубоа 3, Балбај, Мотум 4, Шанли, Моерман 2, Тунчер, Плајс, Мицић 10 (тројке 2/9, 5ас), Андерсон 7, Данстон 13 (за два 3/5, бацања 7/8, 10ск, 2ас), Симон 15 (за два 2/10, тројке 3/6, 10ск, 2ас).

Реал серијом 26:2 до трећег места у Европи. Фенербахче крајем треће четвртине водио, па у наредних девет минута доживео потпуни слом.

Прошле године финалисти, сада актери "утешне" утакмице за треће место на Фајнал фору Евролиге, Реал Мадрид и Фенербахче пружили су публици у Виторији добру кошаркашку представу, а превагнуо је већи избор квалитетних играча који је имао Пабло Ласо.

Реал - Фенербахче 94:75 (24:16, 14:24, 31:23, 25:12)!

"Краљевићи" су, као и у полуфиналу против ЦСКА, почели одлично, водили су 22:9, али изабраници Жељка Обрадовића брзо су ухватили прикључак. Половином друге деонице прешли су у вођство и дуго се чинило да ће то бити изједначена утакмица, у којој се победник неће знати до последњег секунда.

Оба тима имала су периоде у којима су надиграли ривала, рецимо у 25. минуту било је 56:50 за Реал, па је Фенер узвратио серијом од 10:0, уз једну тројку Марка Гудурића и две Костаса Слукаса - 56:60.

У 28. минуту је Гудурић погодио прво и промашио друго слободно бацање и првак Турске водио је 61:58. На другој страни је Факундо Кампацо на истеку напада убацио невероватну тројку и тиме започео велики, уједно и одлучујући преокрет Мадриђана.

Серијом од 9:0 стекли су обећавајућих "плус шест" (67:61), Синан Гулер и Густаво Ајон поентирали су за 69:63 на крају треће четвртине, да би четврта донела Реалову доминацију и чак 14 поена заредом момака у белим дресовима.

Пре него што је у 37. минуту Ерик Грин "отворио рачун" Фенербахчеа у последњем кварталу, Реал је већ имао недостижно вођство од 84:63, а његова серија након оног Гудурићевог бацања износила је невероватних 26:2!

Као да тако убедљив пораз ослабљеног тима није био довољан за крај овог викенда, Обрадовић и Фенер су после Ловерња и Датомеа можда изгубили и Грина за финиш сезоне. Амерички бек сам се повредио приликом једне кретње у одбрани, након чега је тек уз помоћ физиотерапеута напустио терен...

Ово је други пут откако је Жељко Обрадовић тренер Фенербахчеа да је екипа завршила Фајнал фор као последња. То се десило у Мадриду 2015, а потом су три сезоне заредом играли финале, освојивши једну титулу, у Истанбулу 2017.

Реал је само једно од претходних пет учешћа на Фајнал фору завршио утакмицом за треће место, пре две године у Истанбулу. У четири финала у периоду 2013-2018 имао је учинак 2-2.

Губио је мечеве за титулу у Лондону 2013. и Милану 2014, а шампион постао у Мадриду 2015. и Београду прошле године. Овог пута, у финалу су Ефес и ЦСКА...

Меч за треће место на Фајнал фору Евролиге у Виторији припао је Реал Мадриду. Шпански тим се боље опоравио од пораза у полуфиналу и успео је да надигра смушени Фенер који није могао да рачуна на Ђиђија Датомеа и Жофрија Ловерња - 94:75. Меч је обележила и повреда Ерика Грина који је на носилима изнет са паркета на три минута пре краја утакмице. Како несрећна сезона за Фенер са повредама.

Можемо да кажемо да је Марко Гудурић био сасвим добар на овом дуелу постигавши 11 поена за Фенер, а имао је и три украдене лопте. Никола Калинић је дао осам поена уз три скока. Код Реала се највише истакао Густаво Ајон са 23 поена, а за Фенер је Костас Слукас убацио 17. Факундо Кампацо је био фантастичан са 15 асистенција.

Реал Мадрид је много боље почео дуел и деловало је да је Краљевски клуб много боље преживео пораз у полуфиналу. Видело се да је пораз теже пао Фенербахчеу. Међутим, када се ушло у дуел, тим Жељка Обрадовића је био све бољи па је до полувремена успео да сустигне Реал и врати у другој четвртини истом мером.

Осетило се било да Фенербахче игра мало слабије у одбрани, а Реал је то искористио у трећој деоници и постигао чак 31 поен што је екипу Пабла Ласа довело до ситуације да у последњој деоници има предност од 11 поена.

Мирисало је да ће Реал изаћи као победник. И то се и догодило. Неће сигурно Реал Мадрид бити презадовољан овим учинком, али ето, после титуле из Београда прошле године, Реал је успео да настави континуитет и да дође до треће позиције ове сезоне.

За Реал је то мало, али је Ласов тим стигао барем до једне победе на завршном турниру, што Фенербахчеу није пошло за руком. Добро ће се замислити у редовима Канаринаца после још једне прилично лоше партије. Обрадовића предстојећег лета очекује велики посао. И вероватно нас чека доста промена у играчком кадру.

РЕАЛ: Козер 13, Фернандез 6 (5ас), Кампацо 12 (3ск, 15ас, 3укр), Рејес 6, Ајон 23 (за два 11/11, бацања 1/4, 11ск, 3ас), Јуста 2, Керол 8, Таварес 2 (4ск), Љуљ 4, Дек 3, Препелич 3, Томпкинс 12 (5ск, 2ас, 3изг).

ФЕНЕРБАХЧЕ: Грин 4, Мели 7 (5ск), Херсек, Махмутоглу 14 (тројке 3/5, 3ас), Калинић 8 (тројке 2/4, 3ск), Биберовић, Слукас 17 (6ас, 4изг), Арна, Гудурић 11 (тројке 2/6, 3укр), Весели 6 (3укр), Гулер 4, Дувериоглу 4 (9ск, 2ас, 3изг).

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар