EL: CSKA je šampion! Real je treći!

CSKA je novi šampion! "Armejci" na Fajnal foru u Vitoriji osmi put stigli do evropskog trona. U finalu protiv Efesa ubacili su 14 trojki i sve vreme kontrolisali rezultat. Klajburn MVP turnira.  Čast Micićevom Efesu, ali CSKA je najbolji tim u Evropi! Armejci su slavili u finalu Evrolige - 91:83.

Košarka 19.05.2019 | 23:28
EL: CSKA je šampion! Real je treći!
Fajnal for Evrolige tradicionalno je "poligon" za iznenađenja. Najčešće do titule dolazi ekipa koju mnogi ne smatraju glavnim favoritom za titulu, a tako je bilo i ove godine.

Tim CSKA prvo je otpisao aktuelnog šampiona, Real Madrid, nadoknadivši 13 poena "minusa" u poslednjih 11 minuta, a zatim sigurnom igrom u finalu savladao i Efes, koji je prvi put u istoriji bio učesnik završne predstave elitnog kontinentalnog takmičenja.

Na kraju, CSKA - Efes 91:83 (29:20, 15:22, 24:20, 23:21)!

Ruski gigant ovim se učvrstio na poziciji drugog najtrofejnijeg kluba, posle Reala. Moskovljani su osvojili ukupno osmu titulu prvaka Evrope, a četvrtu iz čak 16 nastupa na Fajnal foru u poslednjih 17 godina.

Prethodno je CSKA bio šampion 2006. i 2008. pod vođstvom Italijana Etorea Mesine, pa pre tri godine u Berlinu, kada ih je sa klupe predvodio aktuelni šef struke, grčki trener Dimitris Itudis.

Za najkorisnijeg igrača turnira proglašen je Vil Klajburn, koji je u finalu predvodio ekipu sa 20 postignutih poena, "barabar" sa zemljakom Korijem Higinsom.

Njih dvojica već u prvoj četvrtini su serijom trojki doneli "armejcima" dvocifrenu prednost (29:17) i vođstvo koje su ispustili samo jednom, na početku drugog poluvremena, kada je Vasilije Micić pogodio za 44:45 i krunisao seriju od 17:3.

Nando De Kolo prilično neprimetno je stigao do drugog indeksa korisnosti u CSKA, sa 15 poena, četiri skoka i četiri asistencije, uz samo jedan promašaj.

Na drugoj strani 29 poena Šejna Larkina nije bilo dovoljno za trijumf. Efes je i za dva i za tri poena gađao ispod 40 odsto, što za ekipu koja se u velikoj meri oslanja na šut i učinak u napadu, nije dovoljno dobro.

Larkin je iz igre šutirao 7/17, Vasilije Micić trojke 2/9, Kruno Simon za dva poena 2/10... Maksimalno racionalan bio je samo centar Brajant Danston sa 13 poena i 10 skokova (pet ofanzivnih), dok Moermana, Buboe i Plajsa nije bilo nigde, kao ni Andersona, ako se izuzme sam početak finala.

Ne može se reći da je Efes odigrao neiskusno i pod tremom. Prosto se namerio na protivnika koji je mnogo puta lako rešio njegovu odbrambenu postavku, kreirao otvorene šuteve i pogađao ih u zaista visokom procentu.

Tim Ergina Atamana uspeo je da se u prvom poluvremenu potpuno vrati iz "minus 14" (34:20 u 13. minutu), dok je u drugom poluvremenu, posle 68:54 u 29. minutu, Efes nekoliko puta smanjio na četiri poena razlike.

Da priđe još bliže i stvori još veću neizvesnost, nije mu dozvolio CSKA, čiji iskusni igrači su u tim situacijama imali pravi odgovor na postavljeni izazov. Kada ih je konačno "stao" šut za tri, koji je u 31. minutu bio na nestvarnih 72 odsto (13/18), umeli su da dođu do poena iz prodora, posle ofanzivnog skoka ili sa linije za slobodna bacanja.

Treba istaći da je CSKA imao ukupan šut iz igre od 57 odsto, što se u utakmici ovolikog značaja i pritiska retko dešava!

CSKA je šampion Evrope! Drugi put u poslednje četiri sezone, osmi put u istoriji kluba. Veliki uspeh za Armejce! Posebno imajući u vidu kako je ova sezona bila izjednačena. I nova evropska titula za Dimitrisa Itudisa.

Da bi došli do uspeha morali su Armejci da prekinu bajku Anadolu Efesa i uspeli su u tome pobedom od - 91:83. Pre svega dobrom odbranom na bekovskim pozicijama, te dobrim šutem za tri poena. Igrao je CSKA zrelije, iskusnije, pametnije i zasluženo se popeo na krov Evrope.

Nisu htele trojke Vasilija Micića, a srpski košarkaš je utakmicu završio sa 10 datih poena (2/9 za tri poena). Imao je Efes šansu da pritisne CSKA u poslednjoj deonici da preokrene, ali je Nando De Koloodradio veliki posao, a kočilo je Anadolu dosta i to što je Ergin Ataman dobio tehničku na oko pet minuta do kraja. Micić je potom dao trojku za novu šansu turskog tima da pripreti Armejcima. Međutim, sve je ostalo na pretnji iako je Larkin dao 29 poena i odigrao još jedan meč za istoriju jer je dao najviše poena u finalu Evrolige u istoriji. 

Sve je to postalo nebitno jer je CSKA postao novi vladar Evrope! David nije uspeo da ubije Golijata. Pre svega jer su Higins i Klajburn dali po 20 poena i rešili ovo finale.

Mnogi su pred ovo finale dali prednost CSKA pre svega zbog znantno većeg iskustva igrača u ovakvim utakmicama. I to se upravo videlo na startu duela. Armejci su dobro otvorili meč šutem sa distance, a VilKlajburn i Kori Higins su dobro odradili posao i dali zamajac timu Dimitrisa Itudisa.

Najavljivan je ovaj susret kao sudar Davida i Golijata, a CSKA posle teškog polufinala nije imao problem da se izbori sa bremenom favorita. Peglali su dobro odbranu, a Efes nije toliko pogađao spolja kao protiv Fenerbahčea. Šejn Larkin je ponovo počeo dobro, ali Vasilije Micić nije u tolikoj meri kao u prethodnom duelu.

Anadolu se držao koliko toliko u igri poenima Larkina i Andersona, ali je i Adrijan Moerman nedostajao u tim momentima i to je sve dovelo do činjenice da je CSKA vodio sa 12 poena na kraju prve četvrtine, i 13 poena u toku druge deonice.

Tu je ekipa Ergina Atamana uspela da amortizuje atake ruskog sastava, pa je na poluvreme otišla sa zaostatkom od samo dva poena (44:42) usled pet vezanih poena Krunoslava Simona i trojki Vase Micića, te faula nad Larkinom pri šutu za tri. Pojačao je turski tim odbranu i sebi kupio šansu da napadne titulu prvaka Evrope. Kako je izgledalo, Anadolu je mogao da bude prezadovoljan rezultatom posle 20 minuta, mogao je lagano da gubi dvocifrenom razlikom zbog odličnog šuta za tri poena CSKA.

Efes je poveo na početku drugog poluvremena trojkom Simona i to je bila direktna rukavica u glavu Armejcima. Dobili smo pravo finale, a Simon je bio iks faktor u tim momentima kada je Danston ušao u problem sa faulovima.

CSKA je baš tada preuzeo inicijativu, malo po malo dizao prednost i stigao do šest razlike pred ulazak u poslednju deonicu, a moglo je da bude i 14. Za sve je bila zaslužna dobra igra Micića u napadu, ali i odbrani. Bio je to poslednji voz za turski tim posle trojke Larkina, iako je CSKA šutirao 12/17 za tri u tim momentima…

Ipak je na kraju slavio objektivno bolji tim. Čestitke Armejcima.

CSKA: De Kolo 15 (za dva 3/3, trojke 2/3, 4sk, 4as), Bolomboj, Piters, Uhov, Rodrigez 6, Voroncevič, Klajburn 20 (trojke 4/6, 5sk, 2as), Higins 20 (trojke 4/5, 3sk), Heket 7 (3sk, 5as), Kurbanov 7 (5sk, 3as, 2ukr), Hajns 9 (5sk, 2as), Hanter 7.

EFES: Larkin 29 (za dva 3/7, trojke 4/10, bacanja 11/12), Buboa 3, Balbaj, Motum 4, Šanli, Moerman 2, Tunčer, Plajs, Micić 10 (trojke 2/9, 5as), Anderson 7, Danston 13 (za dva 3/5, bacanja 7/8, 10sk, 2as), Simon 15 (za dva 2/10, trojke 3/6, 10sk, 2as).

Real serijom 26:2 do trećeg mesta u Evropi. Fenerbahče krajem treće četvrtine vodio, pa u narednih devet minuta doživeo potpuni slom.

Prošle godine finalisti, sada akteri "utešne" utakmice za treće mesto na Fajnal foru Evrolige, Real Madrid i Fenerbahče pružili su publici u Vitoriji dobru košarkašku predstavu, a prevagnuo je veći izbor kvalitetnih igrača koji je imao Pablo Laso.

Real - Fenerbahče 94:75 (24:16, 14:24, 31:23, 25:12)!

"Kraljevići" su, kao i u polufinalu protiv CSKA, počeli odlično, vodili su 22:9, ali izabranici Željka Obradovića brzo su uhvatili priključak. Polovinom druge deonice prešli su u vođstvo i dugo se činilo da će to biti izjednačena utakmica, u kojoj se pobednik neće znati do poslednjeg sekunda.

Oba tima imala su periode u kojima su nadigrali rivala, recimo u 25. minutu bilo je 56:50 za Real, pa je Fener uzvratio serijom od 10:0, uz jednu trojku Marka Gudurića i dve Kostasa Slukasa - 56:60.

U 28. minutu je Gudurić pogodio prvo i promašio drugo slobodno bacanje i prvak Turske vodio je 61:58. Na drugoj strani je Fakundo Kampaco na isteku napada ubacio neverovatnu trojku i time započeo veliki, ujedno i odlučujući preokret Madriđana.

Serijom od 9:0 stekli su obećavajućih "plus šest" (67:61), Sinan Guler i Gustavo Ajon poentirali su za 69:63 na kraju treće četvrtine, da bi četvrta donela Realovu dominaciju i čak 14 poena zaredom momaka u belim dresovima.

Pre nego što je u 37. minutu Erik Grin "otvorio račun" Fenerbahčea u poslednjem kvartalu, Real je već imao nedostižno vođstvo od 84:63, a njegova serija nakon onog Gudurićevog bacanja iznosila je neverovatnih 26:2!

Kao da tako ubedljiv poraz oslabljenog tima nije bio dovoljan za kraj ovog vikenda, Obradović i Fener su posle Lovernja i Datomea možda izgubili i Grina za finiš sezone. Američki bek sam se povredio prilikom jedne kretnje u odbrani, nakon čega je tek uz pomoć fizioterapeuta napustio teren...

Ovo je drugi put otkako je Željko Obradović trener Fenerbahčea da je ekipa završila Fajnal for kao poslednja. To se desilo u Madridu 2015, a potom su tri sezone zaredom igrali finale, osvojivši jednu titulu, u Istanbulu 2017.

Real je samo jedno od prethodnih pet učešća na Fajnal foru završio utakmicom za treće mesto, pre dve godine u Istanbulu. U četiri finala u periodu 2013-2018 imao je učinak 2-2.

Gubio je mečeve za titulu u Londonu 2013. i Milanu 2014, a šampion postao u Madridu 2015. i Beogradu prošle godine. Ovog puta, u finalu su Efes i CSKA...

Meč za treće mesto na Fajnal foru Evrolige u Vitoriji pripao je Real Madridu. Španski tim se bolje oporavio od poraza u polufinalu i uspeo je da nadigra smušeni Fener koji nije mogao da računa na Điđija Datomea i Žofrija Lovernja - 94:75. Meč je obeležila i povreda Erika Grina koji je na nosilima iznet sa parketa na tri minuta pre kraja utakmice. Kako nesrećna sezona za Fener sa povredama.

Možemo da kažemo da je Marko Gudurić bio sasvim dobar na ovom duelu postigavši 11 poena za Fener, a imao je i tri ukradene lopte. Nikola Kalinić je dao osam poena uz tri skoka. Kod Reala se najviše istakao Gustavo Ajon sa 23 poena, a za Fener je Kostas Slukas ubacio 17. Fakundo Kampaco je bio fantastičan sa 15 asistencija.

Real Madrid je mnogo bolje počeo duel i delovalo je da je Kraljevski klub mnogo bolje preživeo poraz u polufinalu. Videlo se da je poraz teže pao Fenerbahčeu. Međutim, kada se ušlo u duel, tim Željka Obradovića je bio sve bolji pa je do poluvremena uspeo da sustigne Real i vrati u drugoj četvrtini istom merom.

Osetilo se bilo da Fenerbahče igra malo slabije u odbrani, a Real je to iskoristio u trećoj deonici i postigao čak 31 poen što je ekipu Pabla Lasa dovelo do situacije da u poslednjoj deonici ima prednost od 11 poena.

Mirisalo je da će Real izaći kao pobednik. I to se i dogodilo. Neće sigurno Real Madrid biti prezadovoljan ovim učinkom, ali eto, posle titule iz Beograda prošle godine, Real je uspeo da nastavi kontinuitet i da dođe do treće pozicije ove sezone.

Za Real je to malo, ali je Lasov tim stigao barem do jedne pobede na završnom turniru, što Fenerbahčeu nije pošlo za rukom. Dobro će se zamisliti u redovima Kanarinaca posle još jedne prilično loše partije. Obradovića predstojećeg leta očekuje veliki posao. I verovatno nas čeka dosta promena u igračkom kadru.

REAL: Kozer 13, Fernandez 6 (5as), Kampaco 12 (3sk, 15as, 3ukr), Rejes 6, Ajon 23 (za dva 11/11, bacanja 1/4, 11sk, 3as), Justa 2, Kerol 8, Tavares 2 (4sk), Ljulj 4, Dek 3, Prepelič 3, Tompkins 12 (5sk, 2as, 3izg).

FENERBAHČE: Grin 4, Meli 7 (5sk), Hersek, Mahmutoglu 14 (trojke 3/5, 3as), Kalinić 8 (trojke 2/4, 3sk), Biberović, Slukas 17 (6as, 4izg), Arna, Gudurić 11 (trojke 2/6, 3ukr), Veseli 6 (3ukr), Guler 4, Duverioglu 4 (9sk, 2as, 3izg).

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar