Мото ГП: Маркес је краљ Француске!

Марк Маркес је остварио нову победу на трци за Велику награду Француске у Ле Ману и иза себе је оставио Андреу Довициоза и Данила Петрућија.

Остали спортови 19.05.2019 | 15:59
Мото ГП: Маркес је краљ Француске!
Жоан Мир и Карел Абрахам у кругу за загревање доживели су инцидент и излетели са стазе па нису ни почели трку, а иста ствар се догодила и Мировом имењаку – Зарку.

Данило петрући је првом приликом напао Марка Маркеса. Извршио је притисак у једној од кривина, али је Маркес био довољно прибран да одбије тај напад, што је Џек Милер искористио и притискао Петрућија како би му преотео позицију два.

Петрући није дуго издржао, пошто су га обишли и Милер и Роси, који се чак пробио и до позиције број три иако његов темпо није био сјајан.

Сјајна вожња Џека Милера који је на 23 круга пре краја ухватио Маркеса неспремног и преотео му позицију број један, док је "Дови" успео да се прогура на место број три и од њега се очекивала квалитетна вожња како би остао конкурентан у трци за шампионску титулу.

Само два круга касније Маркес појачава темпо и претиче Џека Милера, па је поново постао лидер у Ле Ману. Маркес, Милер, Довициозо и Роси су сви били "у секунди" и то је било све што су фанови двоточкаша желели да виде.

Катастрофална сезона за Маверика Вињалеса се наставља, пошто је Франческо Бањаја избацио са стазе и себе и Вињалеса на 20 кругова пре краја.

Ни његов тимски колега Валентино Роси није бриљирао чак и четврту позицију изгубио од Данила Петрућија који је био много бржи, па је популарна "четрдесетшестица" могла само да препусти позицију млађем земљаку.

Маркес је успео на време да се одвоји од својих "пратилаца", тако да је свима било јасно да ће Маркес испустити победу једино ако сам погреши. Оно што је било јако лепо за видети, јесте најбржи круг трке који је поставио Фабио Квартараро, иначе једна од сензација ове сезоне.

У последњем кругу смо имали веома интересантну битку за другу, трећу и четврту позицију, видели смо неколико касних кочења све због велике жеље за већим бројем поена, али није било промене у поретку и Маркес без већих проблема побеђује испред Андрее Довициоза и Данила Петрућија.

Дукати је ипак имао два возача на победничком постољу, што је био велики успех за Дукати, који ће ипак имати тежак посао у наставку сезоне, јер Маркес вози фантастично и ређа победе са великом разликом.

Мото 2: Балдасари без свести, много одустајања и победа Маркеса у Ле Ману! Шпански мотоциклиста Алекс Маркес сјајном вожњом у Ле Ману однео је велику победу на трци за Велику награду Француске у Мото 2 класи.

Почетак Мото 2 трке је у много чему личио на почетак "Мото тројке", пошто смо врло брзо видели пад Андрее Локателија преко управљача и то првом кругу у једној од првих кривина, па је шепајући уз помоћ редарске службе напустио стазу.

Недуго потом је уследио један језив инцидент. Лоренцо Балдасари и Матија Пасини на 24 круга пре краја излетели су са стазе и током тог пада је Балдасари ударио главом о асфалт и остао без свести, па је на носилима изнет са писте, док се Пасини свесно склонио и притом се држао за зглоб леве руке.

Том Лути се у тим моментима попео на место број један, чинило се да има јако добар темо и трка је за његове фанове била обећавајућа, али је тада уследила грешка и пао је на седмо место, да би га Алекс Маркес претекао.

Није прошло много од претходног инцидента да би Сем Лоус испао у кривини број шест. У тим моментима је Симоне Корси возио најбржи круг трке, био је прилично озбиљан ривал Маркесу, али је нажалост у 13. кривини излетео и завршио трку пре времена. Пребрзо је ушао у кривину, било је то прешироко и Корси остаје без бодова.

Реми Гарднер је такође имао добру трку, возио је доста добро све до момента када је на 12 кругова пре краја направио грешку при изласку из кривине број три и уласку у кривину број четири, па је пре времена завршио трку. Бендснајдер се такође повукао.

За то време грешака, Алекс Маркес возио је перфектно и низао све брже и брже кругове, па је тако дошао и до најбржег круга трке у периоду многобројних инцидената и одустајања.

Шпанац је доста добро возио до краја трке, није му концентрација опадала па је сасвим заслужено тријумфовао у трци за Велику награду Француске исрпед Аугуста Фернандеса и Хорхеа Навара. Ово је била прва победа за Маркеса након скоро две године и његова срећа је била више него очигледна.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар