Moto GP: Markes je kralj Francuske!

Mark Markes je ostvario novu pobedu na trci za Veliku nagradu Francuske u Le Manu i iza sebe je ostavio Andreu Dovicioza i Danila Petrućija.

Ostali sportovi 19.05.2019 | 15:59
Moto GP: Markes je kralj Francuske!
Žoan Mir i Karel Abraham u krugu za zagrevanje doživeli su incident i izleteli sa staze pa nisu ni počeli trku, a ista stvar se dogodila i Mirovom imenjaku – Zarku.

Danilo petrući je prvom prilikom napao Marka Markesa. Izvršio je pritisak u jednoj od krivina, ali je Markes bio dovoljno pribran da odbije taj napad, što je Džek Miler iskoristio i pritiskao Petrućija kako bi mu preoteo poziciju dva.

Petrući nije dugo izdržao, pošto su ga obišli i Miler i Rosi, koji se čak probio i do pozicije broj tri iako njegov tempo nije bio sjajan.

Sjajna vožnja Džeka Milera koji je na 23 kruga pre kraja uhvatio Markesa nespremnog i preoteo mu poziciju broj jedan, dok je "Dovi" uspeo da se progura na mesto broj tri i od njega se očekivala kvalitetna vožnja kako bi ostao konkurentan u trci za šampionsku titulu.

Samo dva kruga kasnije Markes pojačava tempo i pretiče Džeka Milera, pa je ponovo postao lider u Le Manu. Markes, Miler, Doviciozo i Rosi su svi bili "u sekundi" i to je bilo sve što su fanovi dvotočkaša želeli da vide.

Katastrofalna sezona za Maverika Vinjalesa se nastavlja, pošto je Frančesko Banjaja izbacio sa staze i sebe i Vinjalesa na 20 krugova pre kraja.

Ni njegov timski kolega Valentino Rosi nije briljirao čak i četvrtu poziciju izgubio od Danila Petrućija koji je bio mnogo brži, pa je popularna "četrdesetšestica" mogla samo da prepusti poziciju mlađem zemljaku.

Markes je uspeo na vreme da se odvoji od svojih "pratilaca", tako da je svima bilo jasno da će Markes ispustiti pobedu jedino ako sam pogreši. Ono što je bilo jako lepo za videti, jeste najbrži krug trke koji je postavio Fabio Kvartararo, inače jedna od senzacija ove sezone.

U poslednjem krugu smo imali veoma interesantnu bitku za drugu, treću i četvrtu poziciju, videli smo nekoliko kasnih kočenja sve zbog velike želje za većim brojem poena, ali nije bilo promene u poretku i Markes bez većih problema pobeđuje ispred Andree Dovicioza i Danila Petrućija.

Dukati je ipak imao dva vozača na pobedničkom postolju, što je bio veliki uspeh za Dukati, koji će ipak imati težak posao u nastavku sezone, jer Markes vozi fantastično i ređa pobede sa velikom razlikom.

Moto 2: Baldasari bez svesti, mnogo odustajanja i pobeda Markesa u Le Manu! Španski motociklista Aleks Markes sjajnom vožnjom u Le Manu odneo je veliku pobedu na trci za Veliku nagradu Francuske u Moto 2 klasi.

Početak Moto 2 trke je u mnogo čemu ličio na početak "Moto trojke", pošto smo vrlo brzo videli pad Andree Lokatelija preko upravljača i to prvom krugu u jednoj od prvih krivina, pa je šepajući uz pomoć redarske službe napustio stazu.

Nedugo potom je usledio jedan jeziv incident. Lorenco Baldasari i Matija Pasini na 24 kruga pre kraja izleteli su sa staze i tokom tog pada je Baldasari udario glavom o asfalt i ostao bez svesti, pa je na nosilima iznet sa piste, dok se Pasini svesno sklonio i pritom se držao za zglob leve ruke.

Tom Luti se u tim momentima popeo na mesto broj jedan, činilo se da ima jako dobar temo i trka je za njegove fanove bila obećavajuća, ali je tada usledila greška i pao je na sedmo mesto, da bi ga Aleks Markes pretekao.

Nije prošlo mnogo od prethodnog incidenta da bi Sem Lous ispao u krivini broj šest. U tim momentima je Simone Korsi vozio najbrži krug trke, bio je prilično ozbiljan rival Markesu, ali je nažalost u 13. krivini izleteo i završio trku pre vremena. Prebrzo je ušao u krivinu, bilo je to preširoko i Korsi ostaje bez bodova.

Remi Gardner je takođe imao dobru trku, vozio je dosta dobro sve do momenta kada je na 12 krugova pre kraja napravio grešku pri izlasku iz krivine broj tri i ulasku u krivinu broj četiri, pa je pre vremena završio trku. Bendsnajder se takođe povukao.

Za to vreme grešaka, Aleks Markes vozio je perfektno i nizao sve brže i brže krugove, pa je tako došao i do najbržeg kruga trke u periodu mnogobrojnih incidenata i odustajanja.

Španac je dosta dobro vozio do kraja trke, nije mu koncentracija opadala pa je sasvim zasluženo trijumfovao u trci za Veliku nagradu Francuske isrped Augusta Fernandesa i Horhea Navara. Ovo je bila prva pobeda za Markesa nakon skoro dve godine i njegova sreća je bila više nego očigledna.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar