Народ не памти овакву поплаву

Набујалу Усору и поплаву која је погодила Калошевиће у општини Тешањ, гдје је вода пробила до 20 кућа, не памте ни најстарији мјештани овог насеља.

Босна и Херцеговина 14.05.2019 | 13:19
Народ не памти овакву поплаву
Усора је синоћ показала своју снагу, причају, како је није показала ни 2014. године када су Босну и Херцеговину погодиле незапамћене поплаве. Насип који се налази изнад Калошевића код Тешња синоћ је попустио, а набујала Усора продрла је до кућа. Иако се данас повукла, на кућама су видљиви трагови висине водостаја од протекле ноћи.

У Калошевићима синоћ нико није спавао. Захир Бобарић један јед од многих који се борио с воденом бујицом и спашавањем ствари.

"Усора је пробила насип и у року од пет минута дошла је до кућа. Народ није био спреман на оно што их је погодило. Десило се што се десило. Ово је седам пута већ да ово подручје бива поплављено, али никада у оволикој мјери. Нико ништа не подузима", рекао је Бобарић за портал "Клиx.ба", те додао:

"Начелник је данас дошао, обилази, а требао је синоћ доћи и загазити у воду. Синоћ нисам спавао, а јутрос смо почели све то чистити."

Данас у Калошевићима мјештани испумпавају воду из домаћинстава и дворишта, а многи од њих остали су заточени у својим кућама.

Мјештани су огорчени на власт која није на вријеме реаговала. Очекивали су да ће надлежни већ бити спремни на најгори сценарио, али активности на спречавању штете предузете су тек синоћ када је насип пробијен.

Начелник Тешња Суад Хускић рекао је да се Усора повукла у корито и да се испумпавају воде из стамбених и помоћних објеката. Ситуацију отежава прекид водоснабдијевања.

"Током дана ћемо испумпати воду из објеката и наставит ћемо са санацијом штете. У овом случају вреће с пијеском ништа не би могле спријечити. Овдје је вода била висине два метра и сигурно је да с тим врећама ништа не би ријешили. Ово је прва локација гдје се Усора синоћ излила из корита. Насип није пробијен 2014. године, јучер смо га ојачавали, али висина Усоре је била већа него 2014. године", казао је Хускић.

Најтежа ситуација у Општини Тешањ је управо у Калошевићима гдје је поплављено 20 објеката.(Клиx)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

БОБА

14.05.2019 14:21

НАРОД ДА НЕШТО ПАМТИ ДРУГАЧИЈЕ БИ СЕ ПОНАШАО НАРОДУ ЈЕ БИТНО ШТА ЈЕ САДА, ШТА ЈЕ БИЛО ТО НИКОГ НЕ ЗАНИМА.САМО МЛАЋЕЊЕ ПРАЗНЕ СЛАМЕ.УЖИВАЈТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.05.2019 15:21

Ама не причајте глупости, поплава 2014 је била сто пута гора, па зар није цијели Добој био под водом а ребровачки мост у Бањалуци за длаку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

14.05.2019 18:19

Слазе ли се Висковиц да се не памте веце поплаве ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но1

14.05.2019 19:33

шта оће народ.добио је што је тражио.