Narod ne pamti ovakvu poplavu

Nabujalu Usoru i poplavu koja je pogodila Kaloševiće u opštini Tešanj, gdje je voda probila do 20 kuća, ne pamte ni najstariji mještani ovog naselja.

Bosna i Hercegovina 14.05.2019 | 13:19
Narod ne pamti ovakvu poplavu
Usora je sinoć pokazala svoju snagu, pričaju, kako je nije pokazala ni 2014. godine kada su Bosnu i Hercegovinu pogodile nezapamćene poplave. Nasip koji se nalazi iznad Kaloševića kod Tešnja sinoć je popustio, a nabujala Usora prodrla je do kuća. Iako se danas povukla, na kućama su vidljivi tragovi visine vodostaja od protekle noći.

U Kaloševićima sinoć niko nije spavao. Zahir Bobarić jedan jed od mnogih koji se borio s vodenom bujicom i spašavanjem stvari.

"Usora je probila nasip i u roku od pet minuta došla je do kuća. Narod nije bio spreman na ono što ih je pogodilo. Desilo se što se desilo. Ovo je sedam puta već da ovo područje biva poplavljeno, ali nikada u ovolikoj mjeri. Niko ništa ne poduzima", rekao je Bobarić za portal "Klix.ba", te dodao:

"Načelnik je danas došao, obilazi, a trebao je sinoć doći i zagaziti u vodu. Sinoć nisam spavao, a jutros smo počeli sve to čistiti."

Danas u Kaloševićima mještani ispumpavaju vodu iz domaćinstava i dvorišta, a mnogi od njih ostali su zatočeni u svojim kućama.

Mještani su ogorčeni na vlast koja nije na vrijeme reagovala. Očekivali su da će nadležni već biti spremni na najgori scenario, ali aktivnosti na sprečavanju štete preduzete su tek sinoć kada je nasip probijen.

Načelnik Tešnja Suad Huskić rekao je da se Usora povukla u korito i da se ispumpavaju vode iz stambenih i pomoćnih objekata. Situaciju otežava prekid vodosnabdijevanja.

"Tokom dana ćemo ispumpati vodu iz objekata i nastavit ćemo sa sanacijom štete. U ovom slučaju vreće s pijeskom ništa ne bi mogle spriječiti. Ovdje je voda bila visine dva metra i sigurno je da s tim vrećama ništa ne bi riješili. Ovo je prva lokacija gdje se Usora sinoć izlila iz korita. Nasip nije probijen 2014. godine, jučer smo ga ojačavali, ali visina Usore je bila veća nego 2014. godine", kazao je Huskić.

Najteža situacija u Opštini Tešanj je upravo u Kaloševićima gdje je poplavljeno 20 objekata.(Klix)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

BOBA

14.05.2019 14:21

NAROD DA NEŠTO PAMTI DRUGAČIJE BI SE PONAŠAO NARODU JE BITNO ŠTA JE SADA, ŠTA JE BILO TO NIKOG NE ZANIMA.SAMO MLAĆENJE PRAZNE SLAME.UŽIVAJTE.

ODGOVORITE
Name

Re

14.05.2019 15:21

Ama ne pričajte gluposti, poplava 2014 je bila sto puta gora, pa zar nije cijeli Doboj bio pod vodom a rebrovački most u Banjaluci za dlaku.

ODGOVORITE
Name

Milan

14.05.2019 18:19

Slaze li se Viskovic da se ne pamte vece poplave ?

ODGOVORITE
Name

No1

14.05.2019 19:33

šta oće narod.dobio je što je tražio.