Проглашено стање природне несреће

Обилне кишне падавине у Босанској Крупи узроковале су нагли пораст Уне и Крушнице и излијевање воде у појединим дијеловима општине, као и неколико клизишта.

Босна и Херцеговина 13.05.2019 | 18:03
Проглашено стање природне несреће
Од јуче водостаји имају тенденцију убрзаног раста, за 24 сата Уна је порасла за више од метар. Вода се излила на више локација, али је тренутно најтежа ситуација у Светињи и Кајтезима гдје је поплављено неколико кућа, али и пољопривредна газдинства.

Због свега тога Општински штаб цивилне заштите у Босанској Крупи је на ванредној сједници прогласио стање природне несреће.

Водостај Уне у Босанској Крупи јуче у 12.00 сати је био 81 цм и од тада је у наглом порасту. Јутрос у 8.00 сати је износио 193 цм, у 16.00 сати 238 цм, а одбрана од поплава је на 290 цм. Штета је евидентна, али је још увијек стање под контролом. Најважније је, како се могло чути на сједници, да нису угрожени животи људи.

"Од раних јутарњи сати смо на терену, обишли смо све и упознали се са стањем. С обзиром на то и на апеле грађана, било да се ради о јавној или приватној инфраструктури, на Штабу ЦЗ смо се једногласно одлучили да прогласимо стање природне несреће на подручју Босанске Крупе узроковано поплавама као и великим бројем клизишта која су се појавила усљед обилних падавина. Очекујемо још клизишта у наредним данима и морамо бити спремни да одговоримо на све те захтјеве", казао је командант Штаба ЦЗ Армин Халитовић.

Ријека Крушница плави обрадиве површине и поља, а пријети стамбеним и пратећим објектима попут гаража, штала и хамбара. Иста је ситуација и са осталим водотоцима друге категорије попут Буковске, Баштре. Можда највећи проблем тренутно представљају клизишта, од четири колико их је евидентирано најкритичнији су на Црквини и у Првомајској улици.

"На вријеме смо подузели одређене активности, имамо довољне залихе и врећа и пијеска. Ангажоване су додатно и приватне фирме које нам помажу у развожењу. Урадили смо све оно што смо могли, против неких ствари се не можемо борити, надамо се да падавине неће много потрајати. Апеловали смо на грађане, добар дио се одазвао, али су се неки и оглушили на те наше позиве и због тога су данас можда у лошијем стању него што би били да су на вријеме реаговали и пружили пружену руку Штаба ЦЗ Босанска Крупа", додао је командант Халитовић.

Све расположиве снаге су у приправности, све до престанка опасности. Екипе комуналног предузећа, ватрогасне јединице и ватрогасних друштава су на терену и прате стање у насељима која су највише изложена поплавама а то су Узуне, Машићи, Светиња, Баштра, Володер и Реџића улица.

(Независне)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Дон

13.05.2019 20:53

А гдје је Војска,засто се она не ангазује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

14.05.2019 11:15

Није природна несреца. Цовјек својим поступцима утице на природу.

ОДГОВОРИТЕ