Proglašeno stanje prirodne nesreće

Obilne kišne padavine u Bosanskoj Krupi uzrokovale su nagli porast Une i Krušnice i izlijevanje vode u pojedinim dijelovima opštine, kao i nekoliko klizišta.

Bosna i Hercegovina 13.05.2019 | 18:03
Proglašeno stanje prirodne nesreće
Od juče vodostaji imaju tendenciju ubrzanog rasta, za 24 sata Una je porasla za više od metar. Voda se izlila na više lokacija, ali je trenutno najteža situacija u Svetinji i Kajtezima gdje je poplavljeno nekoliko kuća, ali i poljoprivredna gazdinstva.

Zbog svega toga Opštinski štab civilne zaštite u Bosanskoj Krupi je na vanrednoj sjednici proglasio stanje prirodne nesreće.

Vodostaj Une u Bosanskoj Krupi juče u 12.00 sati je bio 81 cm i od tada je u naglom porastu. Jutros u 8.00 sati je iznosio 193 cm, u 16.00 sati 238 cm, a odbrana od poplava je na 290 cm. Šteta je evidentna, ali je još uvijek stanje pod kontrolom. Najvažnije je, kako se moglo čuti na sjednici, da nisu ugroženi životi ljudi.

"Od ranih jutarnji sati smo na terenu, obišli smo sve i upoznali se sa stanjem. S obzirom na to i na apele građana, bilo da se radi o javnoj ili privatnoj infrastrukturi, na Štabu CZ smo se jednoglasno odlučili da proglasimo stanje prirodne nesreće na području Bosanske Krupe uzrokovano poplavama kao i velikim brojem klizišta koja su se pojavila usljed obilnih padavina. Očekujemo još klizišta u narednim danima i moramo biti spremni da odgovorimo na sve te zahtjeve", kazao je komandant Štaba CZ Armin Halitović.

Rijeka Krušnica plavi obradive površine i polja, a prijeti stambenim i pratećim objektima poput garaža, štala i hambara. Ista je situacija i sa ostalim vodotocima druge kategorije poput Bukovske, Baštre. Možda najveći problem trenutno predstavljaju klizišta, od četiri koliko ih je evidentirano najkritičniji su na Crkvini i u Prvomajskoj ulici.

"Na vrijeme smo poduzeli određene aktivnosti, imamo dovoljne zalihe i vreća i pijeska. Angažovane su dodatno i privatne firme koje nam pomažu u razvoženju. Uradili smo sve ono što smo mogli, protiv nekih stvari se ne možemo boriti, nadamo se da padavine neće mnogo potrajati. Apelovali smo na građane, dobar dio se odazvao, ali su se neki i oglušili na te naše pozive i zbog toga su danas možda u lošijem stanju nego što bi bili da su na vrijeme reagovali i pružili pruženu ruku Štaba CZ Bosanska Krupa", dodao je komandant Halitović.

Sve raspoložive snage su u pripravnosti, sve do prestanka opasnosti. Ekipe komunalnog preduzeća, vatrogasne jedinice i vatrogasnih društava su na terenu i prate stanje u naseljima koja su najviše izložena poplavama a to su Uzune, Mašići, Svetinja, Baštra, Voloder i Redžića ulica.

(Nezavisne)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Don

13.05.2019 20:53

A gdje je Vojska,zasto se ona ne angazuje

ODGOVORITE
Name

Direkt

14.05.2019 11:15

Nije prirodna nesreca. Covjek svojim postupcima utice na prirodu.

ODGOVORITE