Доста је било чуда: Сити шампион Премијер лиге!

Манчестер сити није дозволио ново чудо Ливерпула - "грађани" су заузели прво место на крају сезоне 2018/19 након победе у Брајтону, епска борба је завршена спектакуларно, за бод су "редси" остали иза! Крај најжешће трке у историји Премијер лиге, Сити је морао да освоји 98 бодова за титулу! Само један минут је Ливерпул осећао шампионску сласт.  Тотенхем је Лига шампиона, Арсенал има последњу шансу. . .  Лондон ће имати два, а можда и три представника у најјачем такмичењу.

Фудбал 12.05.2019 | 22:45
Доста је било чуда: Сити шампион Премијер лиге!
Ливерпулова сезона је била невероватна, али Манчестер сити је шампион!

За бод!

Деловало је да ћемо имати драму у последњем колу Премијер лиге пошто ништа није било решено до последњег кола сезоне, али је она потрајала тек двадесетак минута у којима је Ливерпул "држао" прво место на табели, да би се Манчестер сити пробудио на време.

Можда је управо Мареј у 27. минуту, док је Ливерпул увелико водио против Вулверхемптона голом Садија Манеа, натерао да им се "одвежу ноге" и да крену одлучније...

Тако су "грађани" за само 60 секунди преко Агуера изједначили, па повели у 38. минуту након скока Лапорта, када му је асистирао Махрез, да би Алжирац и дефинитивно "обезбедио титулу" сјајним ударцем са дистанце у 62. минуту.

Тиме је оправдао Пепово поверење који га је неочекивано бирао за овај меч, док је претходних пет гледао с клупе, да би резултат у финишу додатно увећао Гундоган у 72. минуту.

Ливерпул је за то време постигао и други гол на мечу против Вулверхемптона, такође преко Садија Манеа, али овога пута није се "десило чудо" као у току недеље када су избацили Барселону за финале Лиге шампиона, па ни ово нија та сезона у којој ће дочекати титулу коју чекају (предуго) од 1990. године.

"Грађани" су одбранили титулу у Премијер лиги и донели укупно шести пехар првака Енглеске у просторије на "Етихаду", четврту у новој ери клуба од промене власништва...

БРАЈТОН - МАНЧЕСТЕР СИТИ 1:4 (1:2)
/Мареј 27 - Агуеро 28, Лапорт 38, Махрез 64, Гундоган 72/

Занимљиво је да је Ливерпул дуже ове сезоне био први на табели од Ситија, али није и на крају; "грађани" су на чело табеле сели у октобру, испустили су је у децембру, па је Ливерпул држао "престо" све до почетка марта.

Распоред је диктирао то да се две екипе често смењују на лидерском месту, али је заправо Сити ниједног тренутка није испуштао јер је везао 14 победа за титулу.

На само шест утакмица ове сезоне Сити није победио, ремизирали су са Вулверхемптоном и Ливерпулом, док су били поражени од Челсија, Кристал Паласа, Лестером и Њукаслом, али последњи пут још крајем јануара откако су се "наоштрили" на славље.

Оно где је Ливерпул можда испустио титулу јесте реми против Манчестер јунајтеда, који су обележиле повреде, а када је Јирген Клоп критикован због мањка амбициозности.

Манчестер сити је на крају био бољи за један бод у једној од најлуђих сезона Премијер лиге, додуше само удвоје, док им преостаје и борба за ФА Куп, што је шанса и за триплу круну.

"Грађанима" је Лига шампиона покварила славље где су завршили само у четвртфиналу од Тотенхема који ће се управо са Ливерпулом борити за трофеј овог такмичења, док су у другом "еврофиналу" Челси и Арсенал, коме је то једина шанса да поново игра у елити.

За ову сезону Манчестер ситија вреди честитати и Пепу Гвардиоли коме је ово друга шампионска титула у Енглеској, након што их је освајао по три у Шпанији и Немачкој. 

Судећи по реакцији на крају, ово му је можда и најдража!

Борио се Манчестер сити током читаве сезоне с повредом најбољег играча Кевина де Брујнеа, који је више пута морао на паузу, али су гол Венсана Компанија у прошлом колу против Лестера и "клач" моменти Агуера и Махреза били довољни за титулу.

СЕЗОНА 2019/20

Из Премијер лиге су испали Кардиф, Хадерсфилд и Фулам, и то одавно, док ће њих заменити Шефилд јунајтед и Норич, док је име треће екипе и даље неизвесно. У току су плеј-оф полуфинала Чемпионшипа између Астон Виле и ВБА (први меч 2:1) и Лидса и Дербија (први меч 1:0), а тек након реванша и потом финала на "Вемблију" сазнаћемо ко иде у елиту.

Вреди истаћи и невероватно Емерика Лапорта који је бриљирао целе сезоне, као и вероватно најбољег играча тима у овој такмичарској години - Бернарда Силве.

Серхију Агуеру је измакла награда за најбољег стрелца такмичења иако је данас погодио једном мрежу Брајтона (21), пошто су за погодак били успешнији Мохамед Салах, Садио Мане и Пјер Емерик Обамејанг (22).

Ко ће скинути Сити са трона и да ли ико може, не знамо, али радујемо се идућој сезони која почиње већ за три месеца...

Чудо на крају чудесне сезоне се ипак није догодило – Манчестер Сити је за прса истрчао најжешћу шампионску трку у историји Премијер лиге. Ливерпул није дочекао кикс Грађана у последњем колу у Брајтону, па му победа над Вулвсима није много значила. За бод је остао из шампиона којем је било потребно 14 узастопних победа и чак 98 бодова да би за длаку први прошао кроз циљ. Сити је одбранио титулу у Енгелској, али није направио корак напред у Лиги шампиона што је био главни циљ. Ливерпул је поражен у трци у Енгелској, али има шансу за титулу у Лиги шампиона. Нешто нам говори да би већина њихових навијача волела да је ситуација обрнута... 

Само један минут је трајала шампионска нада Ливерпула и вера у чудо. Брајтон је повео против Ситија, Ливерпул је већ водио против Вулвса, али Гвардиолина машинерија је изједначила после само минут и убрзо преокренула. На крају је Сити славио са убелдјивих 4:1, а Ливерпул је победио 2:0 против Вулверхемптона.

Каква је ово шампионска трка била говори податак да никада ниједан ранији шампионски тим у историји Премијер лиге није освојио више бодова од овог Ливерпула којем то није било довољно за круну. Када са 97 бодова останете други, онда не можете, а да не честитате боље. А Сити је по свему био бољи. Имао је више победа, више датих голова, бољу гол-разлику, бољи међусобни скор са четири од могучих шест бодова против Ливерпуал. Све то даје посбену тежину коначном тријумфу Гвардиолиног тима. У јануару су заостајали седам бодова за Редсима, али нису одустајали. Победили су највећег ривала у дербију и од тада је све било отворено. Ливерпул је последњиу шансу прокоцкао ремијем на Олд Трафорду и изгубио је предност, а потом је безуспешно јурио Грађане који су ушли у серију и закључно са данашњом победом су нанизали невероватних 14 победа.

Иако је Брајтон дао све од себе да закува шампионску трку и помогне Ливерпулу, само десетак минута је успевао да држи Сити испод Редса на табели. Ливерпул је први урадио оно што је до њега. Понајбољи играч Ливерпула ове сезоне Садио Мане је у 17. минуту донео вођство Ливерпулу ротив Вулверхемптона и од тог момента је сва пажња била усмерана у дешавања на Брајтону.

Трибине Енфилда су одјекнуле десетак минута после Манеовог гола. Из Брајтона је стигла невероватна вест да Брајтон води! Стари лисац Глен Мари је у свом стилу, ударцем главом после прекида, начео мрежу шампиона.

Мирисало је на драму. Само један минут... Док су усхићени навијачи Ливерпула покушавали да се приберу, стигао је хладан туш. Само минут после водећег гола Брајтона, Серхио Агуеро је изједначио. Десет минута касније, нада Редса је умрла када је Лапорт преокренуо на 2:1 за Грађане.

Још једном се Гвардиолин тим сјајно изборио са притиском и у наставку одиграо много лакше. Мајсторски лажњак Мареза је донео трећи и преломни гол после чега је и дефинитивно све било готово.

Гундоганов четврти гол је био круна на на убедљиву победу, а Манеов други на Енфилду је више значио Сенегалцу на индивидуалном плану. Мане се са данашња два гола изједначио са Салахом и Обамејаном на челу листе стрелаца. Постигли су по 22 гола и поделили титулу најбољег стрелца Премијер лиге. Агуеро је остао на 21, али њему је припала много слађа титула – шампионска.

Сити је на крају заслужено одбранио титулу. Играо је најбољи фудбал, побеђивао најубедљивије и издржао притисак какав није никада нико у историји Премијер лиге. Тешко да ће се оваква сезона и трка за титулу поновити у будућности. Ливерпул је био близу да прекине шампионски пост који траје 29 година. Остаје му да покуша на округлу годишњицу следеће сезоне. 

Уз Сити и Ливерпул, у Лигу шампиона иду Челси и Тотенхем који су после европских пражњења током недеље, данас одиграли скоро па ревијалне мечеве иако су Сари и Покетино извели скоро најјаче поставе. Плавци су одиграли 0:0 на гостовању Лестеру, Тотенхем код куће 2:2 са Евертоном. Мајсторија Кристијана Ериксена из слободњака у 75. минуту је спречила пораз Спурса код куће од Карамела. Иако је Дајер после прекида дао гол за 1:0, Волкот и Тосун су у другом полувремену преокренули, да би Данац голчином са 20 метара поставио коначних 2:2. 

Арсенал је победио у Барнлију 3:1, али му то ништа не значи. За Лигу шампиона ће морати да победи Челси у финалу Лиге Европе. Више је данашњи меч значио Пјеру Емерику Обамејану који је јурио титулу првог стрелца. За сат времена постигао два гола за 2:0, а у надокнади времена је млади Нкетијамогао да му асистира. Ипак, шутирао је из мртвог угла и погодио. Реакција Обамејана све говори. Погледајте...

У квалификације за Лигу Европе иде шестопласирани Манчестер Јунајтед који је тачку на очајну сезону ставио срамотним поразом на свом терену од отписаног Кардифа - 0:2. Јунајтед је сезону завршио са чак 32 бода мање од шампиона што је најгори заостатак откако су се вратили у лигу 1975. године. Најбољи показатељ колико је тим са Олд Трафорда далеко од шампионског калибра. Немања Матић није био у протоколу утакмице која би многима попут Де Хее, Погбе, Марсијала, Јанга и још неких могла да буде последња у дресу Црвених ђавола. Јунак Кардиифове победе је био двоструки стрелац Натанијел Мендез Лајнг. Први је дао из пенала који је скривио Далот, а други на празан гол после асистенције Марфија. 

Највише голова је виђено у окршају Кристал Паласа и Борнмута који су одиграли за навијаче, а Палас је славио 5:3. Миши Батшуаји је са два гола у првом полувремену послао поруку управи Паласа да би требало да уради све да га откупи од Челсија. Заха је изнудио аутогол за 3:0, али су гости евроголом Лерме и срећним поготком Ајба смањили на гол заостатка. Потом је Ван Анхолт крунисао асистенцију Захе, а Кинг опет смањио на гол дефицита голом после корнера. Коначно, расположени Заха је сјајним продором и асистенцијом наместио гол Таунзенду за коначних 5:3. Погледајте еврогол Лерме... 

Фулам је катастрофалну сезону у Премијер лиги окончао баш тако - катастрофалним поразом од 0:4 против Њукасла. Голчина Шелвија је отворила серију, а онда су погађали Перез, Шари Рондон. 

Тотенхем је Лига шампиона, Арсенал има последњу шансу. Лондон ће имати два, а можда и три представника у најјачем такмичењу.

Тотенхем, финалиста Лиге шампиона, путоваће крајем маја на мадридски меч за титулу првака Европе са већ обезбеђеном картом за најјаче такмичење у сезони 2019/20!

Екипа Маурисија Покетина одиграла је нерешено против Евертона у последњем колу Премијер лиге (2:2) и дефинитивно заузела четврто место на табели, које сигурно води у Лигу шампиона наредне такмичарске године.

Петопласирани Арсенал имао је ове недеље тешко остварив задатак да сачека победу Евертона на Вајт харт лејну, а да уз то победи Барнли са седам голова већом разликом од виђене. На крају је било коначних 3:1 за "тобџије", које ће у финалу Лиге Европе 29. маја у Бакуу имати последњу шансу да се тријумфом домогну Лиге шампиона након две године.

Ако Челси буде победио у том финалу, Енглеска НЕЋЕ добити пето место у Лиги шампиона, већ ће "погурати" трећепласираног из француске Лиге 1, који неће играти у квалификацијама већ ће директно ући у групну фазу најјачег такмичења.

То је расплет завршне рунде Премијер лиге, у којој је Евертон "закувавао" ситуацију на стадиону Тотенхема, али не до те мере да угрози пласман Покетиновог тима.

Везиста "певаца" Ерик Дајер погодио је ногом после гужве у петерцу за 1:0 и трећем минуту, а затим су играчи Евертона преокренули, јер је Тео Волкот шутирао у 69. минуту у паду и изједначио (1:1), а Ченк Тосунуклизао на гол црту да у 72. минуту постави изједначујућих 1:2.

Да се Тотенхем, ипак, не врати на "мала врата" у Лигу шампиона побринуо се сјајни Кристијан Ериксен, ударцем из "слободњака" са око 20 метара, којим је поставио коначних 2:2 и дефинитивно поставио "певце" на место број четири, последње које води у друштво најбољих.

Арсенал је урадио шта је данас било до њега, победио на гостовању Барнлију 3:1 погоцима распуцаног Пјера Емерика Обамејанга (зицер у 52. минуту, волеј у 63) и младог Едија Нкетије (кроз ноге голмана Тома Хитона у 94), чиме је бар у теорији до краја задржао корак за Тотенхемом у борби за четврто место.

Реалне трке, ипак, није ни било, као што није било ни мирног краја сезоне за навијаче Манчестер јунајтеда, приморане да гледају све друге велике енглеске тимове како играју за трофеје.

Да ситуација за присталице "црвених ђавола" буде још тежа побринуо се Кардиф, који је победио на Олд Трафорду 2:0 и оставио Јунајтед на шестом месту табеле, са четири бода мање од Арсенала. Први гол за Велшане постигао је везиста Натанијел Мендез Ленг из пенала у 23. минуту, а исти играч је у 54. минуту испратио трк Џоша Марфија и на одлично додавање само спровео лопту иза леђа Давида Де Хее.

Српски везиста Немања Матић није био у комбинацији за екипу Јунајтеда, па је могуће да је у прошлом колу против Хадерсфилда (1:1) у гостима одиграо последњу утакмицу за "црвене ђаволе". Иако има уговор и за следећу сезону, остаје да се види да ли ће и овог лета остати на Олд Трафорду, где је стигао пре две године.

Неславан растанак са својим тимом вероватно је имао и Александар Митровић, јер је Фулам код кућа изгубио од Њукасла 4:0. Српски шпиц завршио је такмичарску годину са 11 премијерлигашких голова и биће интересантно пратити да ли ће се са тимом са Крејвен Котиџа вратити у Чемпионшип или ће наставити даље у другој средини. 

И Митровић, попут Матића, има уговор за следећу сезону, као и за три године након тога.

За разлику од њих двојице, Лука Миливојевић одлази на одмор задовољан учинком екипе, јер је његов Кристал Палас у последњем колу победио Борнмут 5:3 и завршио сезону на 12. позицији. Српски везиста је био стандардан, капитен и поново најбољи стрелац екипе, са 12 постигнутих погодака.

Његов уговор са Паласом важиће до лета 2020. и чини се да је Крагујевчанин у овом тренутку једини српски играч у Енглеској који ће сигурно бити на истом месту и од августа, када почне следећа сезона Премијер лиге, у којој неће бити Кардифа, Фулама и Хадерсфилда, док ће се вратити Шефилд јунајтед, Норич и још један тим, победник баража Чемпионшипа.

РЕЗУЛТАТИ ПОСЛЕДЊЕГ КОЛА ПРЕМИЈЕР ЛИГЕ:

Ливерпул - Вулверхемптон 2:0 (1:0)
/Мане 17, 82/

Брајтон - Манчестер сити 1:4 (1:2)
/Мареј 27 - Агуеро 28, Лапорт 38, Махрез 64, Гундоган 72/

Лестер - Челси 0:0

Тотенхем - Евертон 2:2 (1:0)
/Дајер 3, Ериксен 75 - Волкот 69, Тосун 72/

Кристал Палас - Борнмут 5:3 (3:1)
/Батшуаји 25, 33, Симпсон аг 38, Ван Анхолт 65, Таунсенд 81 - Лерма 45, Ајб 57, Кинг 73/

Фулам - Њукасл 0:4 (0:2)
/Шелви 9, Перез 12, Шер 61, Рондон 90+1/

Саутемптон - Хадерсфилд 1:1 (1:0)
/Редмонд 41 - Причард 55/

Вотфорд - Вест Хем 1:4 (0:2)
/Делофеу 46 - Нобл 16, 80, Ланзини 40, Арнаутовић 72/

Барнли - Арсенал 1:3 (0:0)
/Барнс 65 - Обамејанг 52, Обамејанг 63, Нкетија 90+4/

Манчестер јунајтед - Кардиф 0:2 (0:1)
/Мендез-Лаинг 23п, 54/

ТАБЕЛА: Манчестер сити 98, Ливерпул 97, Челси 72, Тотенхем 71, Арсенал 70, Манчестер јунајтед 66, Вулвс 57, Евертон 54, Лестер 52, Вест Хем 52, Вотфорд 50, Кристал Палас 49, Борнмут 45, Њукасл 45, Барнли 40, Саутемптон 39, Брајтон 36, Кардиф 34, Фулам 26, Хадерсфилд 16.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар