Dosta je bilo čuda: Siti šampion Premijer lige!

Mančester siti nije dozvolio novo čudo Liverpula - "građani" su zauzeli prvo mesto na kraju sezone 2018/19 nakon pobede u Brajtonu, epska borba je završena spektakularno, za bod su "redsi" ostali iza! Kraj najžešće trke u istoriji Premijer lige, Siti je morao da osvoji 98 bodova za titulu! Samo jedan minut je Liverpul osećao šampionsku slast.  Totenhem je Liga šampiona, Arsenal ima poslednju šansu. . .  London će imati dva, a možda i tri predstavnika u najjačem takmičenju.

Fudbal 12.05.2019 | 22:45
Dosta je bilo čuda: Siti šampion Premijer lige!
Liverpulova sezona je bila neverovatna, ali Mančester siti je šampion!

Za bod!

Delovalo je da ćemo imati dramu u poslednjem kolu Premijer lige pošto ništa nije bilo rešeno do poslednjeg kola sezone, ali je ona potrajala tek dvadesetak minuta u kojima je Liverpul "držao" prvo mesto na tabeli, da bi se Mančester siti probudio na vreme.

Možda je upravo Marej u 27. minutu, dok je Liverpul uveliko vodio protiv Vulverhemptona golom Sadija Manea, naterao da im se "odvežu noge" i da krenu odlučnije...

Tako su "građani" za samo 60 sekundi preko Aguera izjednačili, pa poveli u 38. minutu nakon skoka Laporta, kada mu je asistirao Mahrez, da bi Alžirac i definitivno "obezbedio titulu" sjajnim udarcem sa distance u 62. minutu.

Time je opravdao Pepovo poverenje koji ga je neočekivano birao za ovaj meč, dok je prethodnih pet gledao s klupe, da bi rezultat u finišu dodatno uvećao Gundogan u 72. minutu.

Liverpul je za to vreme postigao i drugi gol na meču protiv Vulverhemptona, takođe preko Sadija Manea, ali ovoga puta nije se "desilo čudo" kao u toku nedelje kada su izbacili Barselonu za finale Lige šampiona, pa ni ovo nija ta sezona u kojoj će dočekati titulu koju čekaju (predugo) od 1990. godine.

"Građani" su odbranili titulu u Premijer ligi i doneli ukupno šesti pehar prvaka Engleske u prostorije na "Etihadu", četvrtu u novoj eri kluba od promene vlasništva...

BRAJTON - MANČESTER SITI 1:4 (1:2)
/Marej 27 - Aguero 28, Laport 38, Mahrez 64, Gundogan 72/

Zanimljivo je da je Liverpul duže ove sezone bio prvi na tabeli od Sitija, ali nije i na kraju; "građani" su na čelo tabele seli u oktobru, ispustili su je u decembru, pa je Liverpul držao "presto" sve do početka marta.

Raspored je diktirao to da se dve ekipe često smenjuju na liderskom mestu, ali je zapravo Siti nijednog trenutka nije ispuštao jer je vezao 14 pobeda za titulu.

Na samo šest utakmica ove sezone Siti nije pobedio, remizirali su sa Vulverhemptonom i Liverpulom, dok su bili poraženi od Čelsija, Kristal Palasa, Lesterom i Njukaslom, ali poslednji put još krajem januara otkako su se "naoštrili" na slavlje.

Ono gde je Liverpul možda ispustio titulu jeste remi protiv Mančester junajteda, koji su obeležile povrede, a kada je Jirgen Klop kritikovan zbog manjka ambicioznosti.

Mančester siti je na kraju bio bolji za jedan bod u jednoj od najluđih sezona Premijer lige, doduše samo udvoje, dok im preostaje i borba za FA Kup, što je šansa i za triplu krunu.

"Građanima" je Liga šampiona pokvarila slavlje gde su završili samo u četvrtfinalu od Totenhema koji će se upravo sa Liverpulom boriti za trofej ovog takmičenja, dok su u drugom "evrofinalu" Čelsi i Arsenal, kome je to jedina šansa da ponovo igra u eliti.

Za ovu sezonu Mančester sitija vredi čestitati i Pepu Gvardioli kome je ovo druga šampionska titula u Engleskoj, nakon što ih je osvajao po tri u Španiji i Nemačkoj. 

Sudeći po reakciji na kraju, ovo mu je možda i najdraža!

Borio se Mančester siti tokom čitave sezone s povredom najboljeg igrača Kevina de Brujnea, koji je više puta morao na pauzu, ali su gol Vensana Kompanija u prošlom kolu protiv Lestera i "klač" momenti Aguera i Mahreza bili dovoljni za titulu.

SEZONA 2019/20

Iz Premijer lige su ispali Kardif, Hadersfild i Fulam, i to odavno, dok će njih zameniti Šefild junajted i Norič, dok je ime treće ekipe i dalje neizvesno. U toku su plej-of polufinala Čempionšipa između Aston Vile i VBA (prvi meč 2:1) i Lidsa i Derbija (prvi meč 1:0), a tek nakon revanša i potom finala na "Vembliju" saznaćemo ko ide u elitu.

Vredi istaći i neverovatno Emerika Laporta koji je briljirao cele sezone, kao i verovatno najboljeg igrača tima u ovoj takmičarskoj godini - Bernarda Silve.

Serhiju Agueru je izmakla nagrada za najboljeg strelca takmičenja iako je danas pogodio jednom mrežu Brajtona (21), pošto su za pogodak bili uspešniji Mohamed Salah, Sadio Mane i Pjer Emerik Obamejang (22).

Ko će skinuti Siti sa trona i da li iko može, ne znamo, ali radujemo se idućoj sezoni koja počinje već za tri meseca...

Čudo na kraju čudesne sezone se ipak nije dogodilo – Mančester Siti je za prsa istrčao najžešću šampionsku trku u istoriji Premijer lige. Liverpul nije dočekao kiks Građana u poslednjem kolu u Brajtonu, pa mu pobeda nad Vulvsima nije mnogo značila. Za bod je ostao iz šampiona kojem je bilo potrebno 14 uzastopnih pobeda i čak 98 bodova da bi za dlaku prvi prošao kroz cilj. Siti je odbranio titulu u Engelskoj, ali nije napravio korak napred u Ligi šampiona što je bio glavni cilj. Liverpul je poražen u trci u Engelskoj, ali ima šansu za titulu u Ligi šampiona. Nešto nam govori da bi većina njihovih navijača volela da je situacija obrnuta... 

Samo jedan minut je trajala šampionska nada Liverpula i vera u čudo. Brajton je poveo protiv Sitija, Liverpul je već vodio protiv Vulvsa, ali Gvardiolina mašinerija je izjednačila posle samo minut i ubrzo preokrenula. Na kraju je Siti slavio sa ubeldjivih 4:1, a Liverpul je pobedio 2:0 protiv Vulverhemptona.

Kakva je ovo šampionska trka bila govori podatak da nikada nijedan raniji šampionski tim u istoriji Premijer lige nije osvojio više bodova od ovog Liverpula kojem to nije bilo dovoljno za krunu. Kada sa 97 bodova ostanete drugi, onda ne možete, a da ne čestitate bolje. A Siti je po svemu bio bolji. Imao je više pobeda, više datih golova, bolju gol-razliku, bolji međusobni skor sa četiri od mogučih šest bodova protiv Liverpual. Sve to daje posbenu težinu konačnom trijumfu Gvardiolinog tima. U januaru su zaostajali sedam bodova za Redsima, ali nisu odustajali. Pobedili su najvećeg rivala u derbiju i od tada je sve bilo otvoreno. Liverpul je poslednjiu šansu prokockao remijem na Old Trafordu i izgubio je prednost, a potom je bezuspešno jurio Građane koji su ušli u seriju i zaključno sa današnjom pobedom su nanizali neverovatnih 14 pobeda.

Iako je Brajton dao sve od sebe da zakuva šampionsku trku i pomogne Liverpulu, samo desetak minuta je uspevao da drži Siti ispod Redsa na tabeli. Liverpul je prvi uradio ono što je do njega. Ponajbolji igrač Liverpula ove sezone Sadio Mane je u 17. minutu doneo vođstvo Liverpulu rotiv Vulverhemptona i od tog momenta je sva pažnja bila usmerana u dešavanja na Brajtonu.

Tribine Enfilda su odjeknule desetak minuta posle Maneovog gola. Iz Brajtona je stigla neverovatna vest da Brajton vodi! Stari lisac Glen Mari je u svom stilu, udarcem glavom posle prekida, načeo mrežu šampiona.

Mirisalo je na dramu. Samo jedan minut... Dok su ushićeni navijači Liverpula pokušavali da se priberu, stigao je hladan tuš. Samo minut posle vodećeg gola Brajtona, Serhio Aguero je izjednačio. Deset minuta kasnije, nada Redsa je umrla kada je Laport preokrenuo na 2:1 za Građane.

Još jednom se Gvardiolin tim sjajno izborio sa pritiskom i u nastavku odigrao mnogo lakše. Majstorski lažnjak Mareza je doneo treći i prelomni gol posle čega je i definitivno sve bilo gotovo.

Gundoganov četvrti gol je bio kruna na na ubedljivu pobedu, a Maneov drugi na Enfildu je više značio Senegalcu na individualnom planu. Mane se sa današnja dva gola izjednačio sa Salahom i Obamejanom na čelu liste strelaca. Postigli su po 22 gola i podelili titulu najboljeg strelca Premijer lige. Aguero je ostao na 21, ali njemu je pripala mnogo slađa titula – šampionska.

Siti je na kraju zasluženo odbranio titulu. Igrao je najbolji fudbal, pobeđivao najubedljivije i izdržao pritisak kakav nije nikada niko u istoriji Premijer lige. Teško da će se ovakva sezona i trka za titulu ponoviti u budućnosti. Liverpul je bio blizu da prekine šampionski post koji traje 29 godina. Ostaje mu da pokuša na okruglu godišnjicu sledeće sezone. 

Uz Siti i Liverpul, u Ligu šampiona idu Čelsi i Totenhem koji su posle evropskih pražnjenja tokom nedelje, danas odigrali skoro pa revijalne mečeve iako su Sari i Poketino izveli skoro najjače postave. Plavci su odigrali 0:0 na gostovanju Lesteru, Totenhem kod kuće 2:2 sa Evertonom. Majstorija Kristijana Eriksena iz slobodnjaka u 75. minutu je sprečila poraz Spursa kod kuće od Karamela. Iako je Dajer posle prekida dao gol za 1:0, Volkot i Tosun su u drugom poluvremenu preokrenuli, da bi Danac golčinom sa 20 metara postavio konačnih 2:2. 

Arsenal je pobedio u Barnliju 3:1, ali mu to ništa ne znači. Za Ligu šampiona će morati da pobedi Čelsi u finalu Lige Evrope. Više je današnji meč značio Pjeru Emeriku Obamejanu koji je jurio titulu prvog strelca. Za sat vremena postigao dva gola za 2:0, a u nadoknadi vremena je mladi Nketijamogao da mu asistira. Ipak, šutirao je iz mrtvog ugla i pogodio. Reakcija Obamejana sve govori. Pogledajte...

U kvalifikacije za Ligu Evrope ide šestoplasirani Mančester Junajted koji je tačku na očajnu sezonu stavio sramotnim porazom na svom terenu od otpisanog Kardifa - 0:2. Junajted je sezonu završio sa čak 32 boda manje od šampiona što je najgori zaostatak otkako su se vratili u ligu 1975. godine. Najbolji pokazatelj koliko je tim sa Old Traforda daleko od šampionskog kalibra. Nemanja Matić nije bio u protokolu utakmice koja bi mnogima poput De Hee, Pogbe, Marsijala, Janga i još nekih mogla da bude poslednja u dresu Crvenih đavola. Junak Kardiifove pobede je bio dvostruki strelac Natanijel Mendez Lajng. Prvi je dao iz penala koji je skrivio Dalot, a drugi na prazan gol posle asistencije Marfija. 

Najviše golova je viđeno u okršaju Kristal Palasa i Bornmuta koji su odigrali za navijače, a Palas je slavio 5:3. Miši Batšuaji je sa dva gola u prvom poluvremenu poslao poruku upravi Palasa da bi trebalo da uradi sve da ga otkupi od Čelsija. Zaha je iznudio autogol za 3:0, ali su gosti evrogolom Lerme i srećnim pogotkom Ajba smanjili na gol zaostatka. Potom je Van Anholt krunisao asistenciju Zahe, a King opet smanjio na gol deficita golom posle kornera. Konačno, raspoloženi Zaha je sjajnim prodorom i asistencijom namestio gol Taunzendu za konačnih 5:3. Pogledajte evrogol Lerme... 

Fulam je katastrofalnu sezonu u Premijer ligi okončao baš tako - katastrofalnim porazom od 0:4 protiv Njukasla. Golčina Šelvija je otvorila seriju, a onda su pogađali Perez, Šari Rondon. 

Totenhem je Liga šampiona, Arsenal ima poslednju šansu. London će imati dva, a možda i tri predstavnika u najjačem takmičenju.

Totenhem, finalista Lige šampiona, putovaće krajem maja na madridski meč za titulu prvaka Evrope sa već obezbeđenom kartom za najjače takmičenje u sezoni 2019/20!

Ekipa Maurisija Poketina odigrala je nerešeno protiv Evertona u poslednjem kolu Premijer lige (2:2) i definitivno zauzela četvrto mesto na tabeli, koje sigurno vodi u Ligu šampiona naredne takmičarske godine.

Petoplasirani Arsenal imao je ove nedelje teško ostvariv zadatak da sačeka pobedu Evertona na Vajt hart lejnu, a da uz to pobedi Barnli sa sedam golova većom razlikom od viđene. Na kraju je bilo konačnih 3:1 za "tobdžije", koje će u finalu Lige Evrope 29. maja u Bakuu imati poslednju šansu da se trijumfom domognu Lige šampiona nakon dve godine.

Ako Čelsi bude pobedio u tom finalu, Engleska NEĆE dobiti peto mesto u Ligi šampiona, već će "pogurati" trećeplasiranog iz francuske Lige 1, koji neće igrati u kvalifikacijama već će direktno ući u grupnu fazu najjačeg takmičenja.

To je rasplet završne runde Premijer lige, u kojoj je Everton "zakuvavao" situaciju na stadionu Totenhema, ali ne do te mere da ugrozi plasman Poketinovog tima.

Vezista "pevaca" Erik Dajer pogodio je nogom posle gužve u petercu za 1:0 i trećem minutu, a zatim su igrači Evertona preokrenuli, jer je Teo Volkot šutirao u 69. minutu u padu i izjednačio (1:1), a Čenk Tosunuklizao na gol crtu da u 72. minutu postavi izjednačujućih 1:2.

Da se Totenhem, ipak, ne vrati na "mala vrata" u Ligu šampiona pobrinuo se sjajni Kristijan Eriksen, udarcem iz "slobodnjaka" sa oko 20 metara, kojim je postavio konačnih 2:2 i definitivno postavio "pevce" na mesto broj četiri, poslednje koje vodi u društvo najboljih.

Arsenal je uradio šta je danas bilo do njega, pobedio na gostovanju Barnliju 3:1 pogocima raspucanog Pjera Emerika Obamejanga (zicer u 52. minutu, volej u 63) i mladog Edija Nketije (kroz noge golmana Toma Hitona u 94), čime je bar u teoriji do kraja zadržao korak za Totenhemom u borbi za četvrto mesto.

Realne trke, ipak, nije ni bilo, kao što nije bilo ni mirnog kraja sezone za navijače Mančester junajteda, primorane da gledaju sve druge velike engleske timove kako igraju za trofeje.

Da situacija za pristalice "crvenih đavola" bude još teža pobrinuo se Kardif, koji je pobedio na Old Trafordu 2:0 i ostavio Junajted na šestom mestu tabele, sa četiri boda manje od Arsenala. Prvi gol za Velšane postigao je vezista Natanijel Mendez Leng iz penala u 23. minutu, a isti igrač je u 54. minutu ispratio trk Džoša Marfija i na odlično dodavanje samo sproveo loptu iza leđa Davida De Hee.

Srpski vezista Nemanja Matić nije bio u kombinaciji za ekipu Junajteda, pa je moguće da je u prošlom kolu protiv Hadersfilda (1:1) u gostima odigrao poslednju utakmicu za "crvene đavole". Iako ima ugovor i za sledeću sezonu, ostaje da se vidi da li će i ovog leta ostati na Old Trafordu, gde je stigao pre dve godine.

Neslavan rastanak sa svojim timom verovatno je imao i Aleksandar Mitrović, jer je Fulam kod kuća izgubio od Njukasla 4:0. Srpski špic završio je takmičarsku godinu sa 11 premijerligaških golova i biće interesantno pratiti da li će se sa timom sa Krejven Kotidža vratiti u Čempionšip ili će nastaviti dalje u drugoj sredini. 

I Mitrović, poput Matića, ima ugovor za sledeću sezonu, kao i za tri godine nakon toga.

Za razliku od njih dvojice, Luka Milivojević odlazi na odmor zadovoljan učinkom ekipe, jer je njegov Kristal Palas u poslednjem kolu pobedio Bornmut 5:3 i završio sezonu na 12. poziciji. Srpski vezista je bio standardan, kapiten i ponovo najbolji strelac ekipe, sa 12 postignutih pogodaka.

Njegov ugovor sa Palasom važiće do leta 2020. i čini se da je Kragujevčanin u ovom trenutku jedini srpski igrač u Engleskoj koji će sigurno biti na istom mestu i od avgusta, kada počne sledeća sezona Premijer lige, u kojoj neće biti Kardifa, Fulama i Hadersfilda, dok će se vratiti Šefild junajted, Norič i još jedan tim, pobednik baraža Čempionšipa.

REZULTATI POSLEDNJEG KOLA PREMIJER LIGE:

Liverpul - Vulverhempton 2:0 (1:0)
/Mane 17, 82/

Brajton - Mančester siti 1:4 (1:2)
/Marej 27 - Aguero 28, Laport 38, Mahrez 64, Gundogan 72/

Lester - Čelsi 0:0

Totenhem - Everton 2:2 (1:0)
/Dajer 3, Eriksen 75 - Volkot 69, Tosun 72/

Kristal Palas - Bornmut 5:3 (3:1)
/Batšuaji 25, 33, Simpson ag 38, Van Anholt 65, Taunsend 81 - Lerma 45, Ajb 57, King 73/

Fulam - Njukasl 0:4 (0:2)
/Šelvi 9, Perez 12, Šer 61, Rondon 90+1/

Sautempton - Hadersfild 1:1 (1:0)
/Redmond 41 - Pričard 55/

Votford - Vest Hem 1:4 (0:2)
/Delofeu 46 - Nobl 16, 80, Lanzini 40, Arnautović 72/

Barnli - Arsenal 1:3 (0:0)
/Barns 65 - Obamejang 52, Obamejang 63, Nketija 90+4/

Mančester junajted - Kardif 0:2 (0:1)
/Mendez-Laing 23p, 54/

TABELA: Mančester siti 98, Liverpul 97, Čelsi 72, Totenhem 71, Arsenal 70, Mančester junajted 66, Vulvs 57, Everton 54, Lester 52, Vest Hem 52, Votford 50, Kristal Palas 49, Bornmut 45, Njukasl 45, Barnli 40, Sautempton 39, Brajton 36, Kardif 34, Fulam 26, Hadersfild 16.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar