Ф!: Хамилтон преузео врх, Мерцедес 5/5!

Енглез освојио максималних 26 бодова у Барселони.  Макс Верстапен "шпијунирао" Мерцедес! Холанђанин се "бранио" речима да "само гледа".  

Остали спортови 12.05.2019 | 22:05
Ф!: Хамилтон преузео врх, Мерцедес 5/5!
Хамилтон освојио Шпанију, Мерцедес поново неухватљив! Сребрна стрела славила и на петој трци у сезони Формуле 1.

Возач Мерцедеса, Луис Хамилтон, победио је у трци Формуле 1 за Велику награду Шпаније у Барселони и преузео прво место у генералном пласману.

Хамилтон је остварио трећу победу у сезони, а 76. у каријери. Уз све то, освојио је и додатни бод за најбржи круг трке, односно укупно - максималних 26 бодова.

Друго место заузео је Валтери Ботас из Мерцедеса, а трећи је био Макс Вестапен из Ред Була.

Ово је пети пут ове године, у пет трка, да су возачи Мерцедеса освојили прва два места. Хамилтон сада има седам бодова предности над Ботасом у генералном пласману.

Четврто и пето место заузели су возачи Ферарија Себастијан Фетел и Шарл Леклер, а шести је био Пјер Гасли из Ред Була. Возач Хаса, Кевин Магнусен, заузео је седмо место, осми је био Карлос Саинц из Мекларена, девети је био Данил Квјат из екипе Торо Росо, а десети Роман Грожан из Хаса.

Мерцедес пет од пет! Пет победа, пет других места! Уводни део нове сезоне у Формули 1 потпуно пролази у знаку Сребрне стреле. А, овог пута, у трци за Велику награду Шпаније, победнички пехар подигао је Луис Хамилтон.

Актуелни шампион света уписао је 75. победу у каријери, којом се вратио на прво место генералног пласмана. Сменио је са чела клупског колегу Валтерија Ботаса, који ће му до краја сезоне бити највећи ривал за нову шампионску круну.

Треће место припало је Максу Ферштапену, возачу Ред Була, који је с тим бодовима преузео треће место у укупном поретку, испред Себастијана Фетела.

Ферари је имао још један очајан дан. Фетел је заузео тек четврто место у Шпанији, док је Леклер био пети. Екипа Црног коња је малтене већ после пет трка у сезони изгубила шампионску трку са Мерцедесом.

Домаћин наредне трке, 26. маја, је Монте Карло.

Поредак возача и конструктора у генералном пласману Формуле 1 после трке за Велику награду Шпаније:

возачи

1. Луис Хамилтон (Велика Британија) 112 бодова
2. Валтери Ботас (Финска) 105
3. Макс Верстапен (Холандија) 66
4. Себастијан Фетел (Немачка) 64
5. Шарл Леклер (Монако) 57
6. Пјер Гасли (Француска) 21
7. Кевин Магнусен (Данска) 14
8. Серхио Перес (Мексико) 13
9. Кими Раиконен (Финска) 13
10. Ландо Норис (Велика Британија) 12
11. Карлос Саинц (Шпанија) 10
12. Данијел Рикардо (Аустралија) 6
13. Нико Хулкенберг (Немачка) 6
14. Ленс Строл (Канада) 4
15. Александар Албон (Тајланд) 3
16. Данил Квјат (Русија) 3
17. Роман Грожан (Француска) 1

конструктори

1. Мерцедес 217 
2. Ферари 121
3. Ред Бул 87
4. Мекларен 22
5. Рејсинг Поинт 17
6. Хас 15
7. Алфа Ромео 13
8. Рено 12
9. Торо Росо 6

Макс Верстапен "шпијунирао" Мерцедес! Холанђанин се "бранио" речима да "само гледа".

Возач Мерцедеса, Луис Хамилтон, после победе у трци за Велику награду Шпаније истакао је да учествује у писању историје Формуле 1.

"Морам да похвалим овај невероватни тим. Пишемо историју, имамо пет двоструких победа, поносан сам на то и на напоран рад сваког члана тима. Било је тешко у прве четири трке, ово је сјајан болид, ми се увек слажемо, успели смо да решимо све разлике и добро изађемо из прве кривине", рекао је Хамилтон после трке.

Хамилтон је ове недеље, трећи пут узастопно, победио на стази у Барселони и преузео прво место у генералном пласману од тимског колеге Валтерија Ботаса, који је кренуо са пол позиције али ју је изгубио већ у првом кругу.

"Старт је био занимљив, било је близу, видео сам да црвени болид иде иза Валтерија и мене и нисам тачно знао где су, али сам и знао да Валтери може да прође и морао сам да пазим. На поновљеном старту (после безбедносног возила), имали смо један одлазак у бокс и покушавао сам да одржим гуме топлим и да забележим најбржи круг на свежим гумама - целе сезоне нисам имао најбржи круг", навео је Хамилтон, ком је овај пут то успели, па је добио додатан бод и у Барселони освојио максималних 26.

Ботас је оценио да је трку изгубио када га је Хамилтон престигао.

"Било је прилично тесно, али изгубио сам на старту, било је чудно на почетку. За екипу је ово невероватно, пета двострука победа је заиста добра ствар. Освојио сам бодове и то је важно, сваки бод ће се рачунати, али морам да откријем шта се догодило на старту", рекао је Ботас.

Треће место заузео је Макс Верстапен из Ред Була.

"Била је незгодна прва кривина и мало сам се повукао, што ми је омогућило добру позицију за наредне три кривине. Али, Мерцедеси су били сувише брзи. Задовољан сам пласманом на подијум", рекао је Верстапен.

Упитан због чега током изјава стоји пред Мерцедесовог болида 44, који вози Хамилтон, Холанђанин је рекао: 

"Само гледам, желим да видим шта је другачије од мог болида". 

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар