F!: Hamilton preuzeo vrh, Mercedes 5/5!

Englez osvojio maksimalnih 26 bodova u Barseloni.  Maks Verstapen "špijunirao" Mercedes! Holanđanin se "branio" rečima da "samo gleda".  

Ostali sportovi 12.05.2019 | 22:05
F!: Hamilton preuzeo vrh, Mercedes 5/5!
Hamilton osvojio Španiju, Mercedes ponovo neuhvatljiv! Srebrna strela slavila i na petoj trci u sezoni Formule 1.

Vozač Mercedesa, Luis Hamilton, pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Španije u Barseloni i preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu.

Hamilton je ostvario treću pobedu u sezoni, a 76. u karijeri. Uz sve to, osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke, odnosno ukupno - maksimalnih 26 bodova.

Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas iz Mercedesa, a treći je bio Maks Vestapen iz Red Bula.

Ovo je peti put ove godine, u pet trka, da su vozači Mercedesa osvojili prva dva mesta. Hamilton sada ima sedam bodova prednosti nad Botasom u generalnom plasmanu.

Četvrto i peto mesto zauzeli su vozači Ferarija Sebastijan Fetel i Šarl Lekler, a šesti je bio Pjer Gasli iz Red Bula. Vozač Hasa, Kevin Magnusen, zauzeo je sedmo mesto, osmi je bio Karlos Sainc iz Meklarena, deveti je bio Danil Kvjat iz ekipe Toro Roso, a deseti Roman Grožan iz Hasa.

Mercedes pet od pet! Pet pobeda, pet drugih mesta! Uvodni deo nove sezone u Formuli 1 potpuno prolazi u znaku Srebrne strele. A, ovog puta, u trci za Veliku nagradu Španije, pobednički pehar podigao je Luis Hamilton.

Aktuelni šampion sveta upisao je 75. pobedu u karijeri, kojom se vratio na prvo mesto generalnog plasmana. Smenio je sa čela klupskog kolegu Valterija Botasa, koji će mu do kraja sezone biti najveći rival za novu šampionsku krunu.

Treće mesto pripalo je Maksu Ferštapenu, vozaču Red Bula, koji je s tim bodovima preuzeo treće mesto u ukupnom poretku, ispred Sebastijana Fetela.

Ferari je imao još jedan očajan dan. Fetel je zauzeo tek četvrto mesto u Španiji, dok je Lekler bio peti. Ekipa Crnog konja je maltene već posle pet trka u sezoni izgubila šampionsku trku sa Mercedesom.

Domaćin naredne trke, 26. maja, je Monte Karlo.

Poredak vozača i konstruktora u generalnom plasmanu Formule 1 posle trke za Veliku nagradu Španije:

vozači

1. Luis Hamilton (Velika Britanija) 112 bodova
2. Valteri Botas (Finska) 105
3. Maks Verstapen (Holandija) 66
4. Sebastijan Fetel (Nemačka) 64
5. Šarl Lekler (Monako) 57
6. Pjer Gasli (Francuska) 21
7. Kevin Magnusen (Danska) 14
8. Serhio Peres (Meksiko) 13
9. Kimi Raikonen (Finska) 13
10. Lando Noris (Velika Britanija) 12
11. Karlos Sainc (Španija) 10
12. Danijel Rikardo (Australija) 6
13. Niko Hulkenberg (Nemačka) 6
14. Lens Strol (Kanada) 4
15. Aleksandar Albon (Tajland) 3
16. Danil Kvjat (Rusija) 3
17. Roman Grožan (Francuska) 1

konstruktori

1. Mercedes 217 
2. Ferari 121
3. Red Bul 87
4. Meklaren 22
5. Rejsing Point 17
6. Has 15
7. Alfa Romeo 13
8. Reno 12
9. Toro Roso 6

Maks Verstapen "špijunirao" Mercedes! Holanđanin se "branio" rečima da "samo gleda".

Vozač Mercedesa, Luis Hamilton, posle pobede u trci za Veliku nagradu Španije istakao je da učestvuje u pisanju istorije Formule 1.

"Moram da pohvalim ovaj neverovatni tim. Pišemo istoriju, imamo pet dvostrukih pobeda, ponosan sam na to i na naporan rad svakog člana tima. Bilo je teško u prve četiri trke, ovo je sjajan bolid, mi se uvek slažemo, uspeli smo da rešimo sve razlike i dobro izađemo iz prve krivine", rekao je Hamilton posle trke.

Hamilton je ove nedelje, treći put uzastopno, pobedio na stazi u Barseloni i preuzeo prvo mesto u generalnom plasmanu od timskog kolege Valterija Botasa, koji je krenuo sa pol pozicije ali ju je izgubio već u prvom krugu.

"Start je bio zanimljiv, bilo je blizu, video sam da crveni bolid ide iza Valterija i mene i nisam tačno znao gde su, ali sam i znao da Valteri može da prođe i morao sam da pazim. Na ponovljenom startu (posle bezbednosnog vozila), imali smo jedan odlazak u boks i pokušavao sam da održim gume toplim i da zabeležim najbrži krug na svežim gumama - cele sezone nisam imao najbrži krug", naveo je Hamilton, kom je ovaj put to uspeli, pa je dobio dodatan bod i u Barseloni osvojio maksimalnih 26.

Botas je ocenio da je trku izgubio kada ga je Hamilton prestigao.

"Bilo je prilično tesno, ali izgubio sam na startu, bilo je čudno na početku. Za ekipu je ovo neverovatno, peta dvostruka pobeda je zaista dobra stvar. Osvojio sam bodove i to je važno, svaki bod će se računati, ali moram da otkrijem šta se dogodilo na startu", rekao je Botas.

Treće mesto zauzeo je Maks Verstapen iz Red Bula.

"Bila je nezgodna prva krivina i malo sam se povukao, što mi je omogućilo dobru poziciju za naredne tri krivine. Ali, Mercedesi su bili suviše brzi. Zadovoljan sam plasmanom na podijum", rekao je Verstapen.

Upitan zbog čega tokom izjava stoji pred Mercedesovog bolida 44, koji vozi Hamilton, Holanđanin je rekao: 

"Samo gledam, želim da vidim šta je drugačije od mog bolida". 

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar