Милиони, контроверзе, оптужбе и сингапурски бизнисмен!

Бекам, Гигс, Бат и браћа Невил гледали њихов „£алфорд Цитy“ како јури у Лигу 2! И то на Вемблију!

Фудбал 11.05.2019 | 20:50
Милиони, контроверзе, оптужбе и сингапурски бизнисмен!
Историја се данас писала на Вемблију!

Салфорд Сити, клуб у власништву чувене „Генерације 1992“ Манчестер јунајтеда и контроверзног бизнисмена Петера Лима, обезбедио је место у четвртом рангу енглеског фудбала први пут у клупској историји! Клуб чију власничку структуру чине Дејвид Бекам, Рајан Гигс, Ники Бат и браћа Невил, Гери и Фил, заједно са првим човеком Валенсије, савладао је да Фајлд резултатом 3:0 пред готово скроз празним трибинама велелепног стадиона. Према званичним подацима у гледалишту Вемблија било је тек нешто више од 8.000 душа, од чега само „шачица“ Салфордових присталица (негде око 1.000), али они најважнији посматрали су целу акцију из свечане ложе и велики клупски успех знали да прославе како ваља. 

Већ после једног часа игре Гери Невил више није могао да задржи емоције у себи, па је загрлио Дејвида Бекама и Никија Бата и готово еуфорично почео да слави победу која у том моменту још није била званично уписана. Ипак, у том моменту Салфорд је имао два гола предности. Већ после 15 минута Емануел Диесеруве је лансирао тим из предграђа Манчестера у небеса, пре него што је Карл Пјерђани дуплирао вођство после небеског скока и ударца главом у раној фази другог полувремена. Тачку на убедљиву и најзначајнију победу у Салфордовој историји ставио је Ибу Турајпосле луде акције у којој је и срећа имала одређени фактор. Чланови легендарне „Генерације 1992“тада су могли да отворе шампањац, који је већ био на леду.

Салфорд је тако остварио четврту промоцију у последњих пет година, тачније од момента када су у клуб ушли Гигс, Бат и браћа Невил са по 10 одсто власничког удела, док је Петер Лим купио остатак акција. Крајем јануара ове године клуб је појачао и Дејвид Бекам пошто је од контроверзног сингапурског бизнисмена купио 10 одсто акција. Клупска посета је, на пример, због тога повећана с просека од 200, на око 1.500 људи. 

Велики план клуба био је да у четврти ранг такмичења уђе најкасније до 2022. године, што је година која је пришивена и на дресове. Успех је стигао знатно раније! 

Салфорд је данас играо без највећег појачања Адама Рунија. Искусни нападач који је у клуб стигао прошлог лета из шкотског Абердина за плату од 5.000 евра седмично није успео да се опорави од повреде бутног мишића, али како су његови саиграчи играли, није им много ни недостајао. Ипак, Рунијев трансфер је и даље предмет спора, пошто је у Салфорд дошао у досад неразјашњеним околностима, због чега се чак повела и хајка против клуба. Власник трећелигаша Акрингтон Стенлија Енди Холт оптужио је Салфорд да купује место у Лиги 2, пошто таква плата није виђена у оквирима петог ранга, где су неки клубови професионални, а неки полупрофесионални, а просек плата у такмичењу тек негде око 1.000 евра...

Холт је тада ушао открио да његов тим има буџет од 1.300.000 евра, али и оптужио Салфорд да има више новца на располагању! Због тога је ушао у жучну расправу с Геријем Невилом, где је некадашњи репрезентативац Енглеске истакао да се не ради ни о каквој „крађи“, већ да су у клуб уложени милиони евра и да је долазак Рунија логична последица тога.

“Уложили смо огроман новац у овај пројекат и није ме срамота да то кажем“, поручио је тада Невил.

Клуб је током протеклих месеци због тога добио неколико погрдних надимака – од Соуллесс Цитy (Бездушни), £алфорд Цитy, Ман Унитед’с плаyтхингс (играчка Манчестер јунајтеда)... и заслужио етикету једног од најконтроверзнијих екипа последњој деценији...



Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар