Milioni, kontroverze, optužbe i singapurski biznismen!

Bekam, Gigs, Bat i braća Nevil gledali njihov „£alford City“ kako juri u Ligu 2! I to na Vembliju!

Fudbal 11.05.2019 | 20:50
Milioni, kontroverze, optužbe i singapurski biznismen!
Istorija se danas pisala na Vembliju!

Salford Siti, klub u vlasništvu čuvene „Generacije 1992“ Mančester junajteda i kontroverznog biznismena Petera Lima, obezbedio je mesto u četvrtom rangu engleskog fudbala prvi put u klupskoj istoriji! Klub čiju vlasničku strukturu čine Dejvid Bekam, Rajan Gigs, Niki Bat i braća Nevil, Geri i Fil, zajedno sa prvim čovekom Valensije, savladao je da Fajld rezultatom 3:0 pred gotovo skroz praznim tribinama velelepnog stadiona. Prema zvaničnim podacima u gledalištu Vemblija bilo je tek nešto više od 8.000 duša, od čega samo „šačica“ Salfordovih pristalica (negde oko 1.000), ali oni najvažniji posmatrali su celu akciju iz svečane lože i veliki klupski uspeh znali da proslave kako valja. 

Već posle jednog časa igre Geri Nevil više nije mogao da zadrži emocije u sebi, pa je zagrlio Dejvida Bekama i Nikija Bata i gotovo euforično počeo da slavi pobedu koja u tom momentu još nije bila zvanično upisana. Ipak, u tom momentu Salford je imao dva gola prednosti. Već posle 15 minuta Emanuel Dieseruve je lansirao tim iz predgrađa Mančestera u nebesa, pre nego što je Karl Pjerđani duplirao vođstvo posle nebeskog skoka i udarca glavom u ranoj fazi drugog poluvremena. Tačku na ubedljivu i najznačajniju pobedu u Salfordovoj istoriji stavio je Ibu Turajposle lude akcije u kojoj je i sreća imala određeni faktor. Članovi legendarne „Generacije 1992“tada su mogli da otvore šampanjac, koji je već bio na ledu.

Salford je tako ostvario četvrtu promociju u poslednjih pet godina, tačnije od momenta kada su u klub ušli Gigs, Bat i braća Nevil sa po 10 odsto vlasničkog udela, dok je Peter Lim kupio ostatak akcija. Krajem januara ove godine klub je pojačao i Dejvid Bekam pošto je od kontroverznog singapurskog biznismena kupio 10 odsto akcija. Klupska poseta je, na primer, zbog toga povećana s proseka od 200, na oko 1.500 ljudi. 

Veliki plan kluba bio je da u četvrti rang takmičenja uđe najkasnije do 2022. godine, što je godina koja je prišivena i na dresove. Uspeh je stigao znatno ranije! 

Salford je danas igrao bez najvećeg pojačanja Adama Runija. Iskusni napadač koji je u klub stigao prošlog leta iz škotskog Aberdina za platu od 5.000 evra sedmično nije uspeo da se oporavi od povrede butnog mišića, ali kako su njegovi saigrači igrali, nije im mnogo ni nedostajao. Ipak, Runijev transfer je i dalje predmet spora, pošto je u Salford došao u dosad nerazjašnjenim okolnostima, zbog čega se čak povela i hajka protiv kluba. Vlasnik trećeligaša Akrington Stenlija Endi Holt optužio je Salford da kupuje mesto u Ligi 2, pošto takva plata nije viđena u okvirima petog ranga, gde su neki klubovi profesionalni, a neki poluprofesionalni, a prosek plata u takmičenju tek negde oko 1.000 evra...

Holt je tada ušao otkrio da njegov tim ima budžet od 1.300.000 evra, ali i optužio Salford da ima više novca na raspolaganju! Zbog toga je ušao u žučnu raspravu s Gerijem Nevilom, gde je nekadašnji reprezentativac Engleske istakao da se ne radi ni o kakvoj „krađi“, već da su u klub uloženi milioni evra i da je dolazak Runija logična posledica toga.

“Uložili smo ogroman novac u ovaj projekat i nije me sramota da to kažem“, poručio je tada Nevil.

Klub je tokom proteklih meseci zbog toga dobio nekoliko pogrdnih nadimaka – od Soulless City (Bezdušni), £alford City, Man United’s playthings (igračka Mančester junajteda)... i zaslužio etiketu jednog od najkontroverznijih ekipa poslednjoj deceniji...



Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar