Плеј-оф: Лидс и Астон Вила се приближили Вемблију!

Фудбалери Лидса победили су на гостовању Дерби са 1:0, у првом мечу плеј-офа Чемпионишипа.  Лампард је, ипак, тренерско пиле за Бијелсу: Лидс близу Вембија! Тим из Јоркшира славио на гостовању Дерби Каунтију – 1:0.  Астон Вила отела победу, Бијелса бољи од Лампарда! Прве утакмице доигравања за улазак у најјачу лигу Енглеске донела су два занимљива дуела. Преокрет у Бирмингему за предност домаћих, Бијелса решава носи предност у Јоркшир.

Фудбал 11.05.2019 | 20:40
Плеј-оф: Лидс и Астон Вила се приближили Вемблију!
Изабраници Марселиња Бијелсе до великог тријумфа дошли су поготком Кенија Руфа у 55. минуту утакмице.

Лидс је био бољи противник и заслужено је дошао до победе пред око 30 хиљада гледалаца на "Прајд Парку".

Реванш утакмица игра се четири дана на "Еланд Роуду".

Раније у току дана Астон Вила је пред домаћом публиком савладала Вест Бромич са 2:1. Вила је губила на полувремену, пошто је Двајт Гејл у 16. минуту довео госте у предност.

Екипа из Бирмингема чувала је предност до 75. минута, када је домаћи састав успео да изједначи. Харихејн је поравнао резултат, а само четири минута касније "Вила Парк" је експлодирао услед гола Тонија Абрахама с пенала.

Реванш између ове две екипе игра се за четири дана у Бирмингему.

Победници ових двомеча играће у великом финалу на Вемблију 27. маја.

Све што смо написали за први, важи и за други меч полуфиналног баража за попуну Премијер лиге. Није виђен лепршав фудбал, није виђено много шанси, али је Лидс одрадио посао на гостовању Дерби Кантију (0.1). Тренер Јоркшираца Марсело Бијелса је тактички нашпановао екипу до те мере да су Овнови на свом буњишту практично остали без опипљиве шансе за гол... Да не рачунамо онај детаљ из 77. минуту када је Креј Павсон замало насео на глуму једног од домаћих играча и досудио пенал. На срећу исправио се после консултације са помоћником.

Тренер Дербија, некадашњи везиста Челсија Франк Лампард наишао је на тврдо. Како су  играли током сезоне, такви су и данас били Овнови. Неконстантни и неспособни да играју добро у континуитету.

Много боље је у пољу деловао Лидс. Имали су много више пасова и кроз игру желели да дођу до тријумфа. Ипак, бољу партију су наплатили тек у наставку. Све је тада одрадио крилни фудбалер гостију Џек Харисон. У пријему лопте се ослободио чувара, одиграо дупли пас, а потом лоптом поред целе одбране пронашао Руфа... Уследила је лагана егзекуција.

Да ће тешко ићи против Бијелсиног тима, видело се по лицима навијача Дерби Каунтија. Фанови домаћег тима као да нису веровали дањихови миљеници могу да „ухвате“ бар реми који би им повећао шансе уочи реванша у Лидсу.

Наравно, нагледали смо се претходних дана свакаквих чуда у фудбалу. Међутим, Лидс је данас показао да је много писменији од ривала. Када се томе дода предност из вечерашњег меча и домаћи терен... Јасно је да је Лидс баш близу Вемблија.

Овог поподнева одиграни су први сусрети полуфинала плеј-офа Чемпионшипа за улазак у Премијер лигу у којима је Астон Вила након преокрета победила Вест Бромвич Албион резултатом 2:1, док су је Лидс победио Дерби Каунти на гостовању 1:0 за предност пред други дуел.

У дербију Бирмингема који је игран од 13:30, домаћи су успели да дођу до тријумфа у узбудљивој утакмици уз преокрет након заостатка на полувремену.

Од самог почетка "вилани" су били бољи ривал, контролисали су ситуацију на терену током читавог меча, али нису успели да реализују своје шансе из првог дела игре. Супротно њима, Вест Бром је прилике чекао из контра-напада и дочекао једну коју је претворио у погодак, који је од великог значаја у овом формату такмичења.

Искусни Двајт Гејл је у 16. минуту искористио велику грешку штопера домаћих, пресекао лопту и сјајно погодио даљи угао гола са ивице казненог простора.

После примљеног гола екипа Дина Смита је наставила са нападима, али нису успели да материјализују иницијативу све до последњих 15. минута сусрета. 

А онда, потпуни преокрет и узбуђења...

Прво је Конор Хурихејн у 75. минуту сјајним поготком са двадесетак метара удаљености донео поравнање свом тиму, да би само четири минута касније резултат потпуно прешао у корист Астон Виле.

Леви бек гостију Киран Гибс је у 78. минуту стартовао са закашњењем на Џека Грилиша у свом казненом простору, судија је показао на пенал, а сигуран извођач био је најбољи стрелац тима Тами Абрахам.

Након тога уследиле су тензије на терену, дерби је показао због чега га тако зову, а кулминирао је искључењем у завршним минутима регуларног дела.

ВБА у реваншу неће моћи да рачуна управо на стрелца свог јединог поготка јер је Гејл у 88. минуту зарадио други жути картон након изузетно неопрезног уклизавања у голмана домаћих.

Вила сада ће у следећи сусрет тако ући са голом предности и чињеницом да ривали неће моћи да рачунају на свог првог шпица. Гостима наду пред други меч чува постигнут погодак, који би у случају минималне победе могао да им значи пролазак у финале баража.

У утакмици одиграној од 18:15, Лидс је успео да однесе велику победу са гостовања Дерби Каунтију. Бијелсини изабраници су славили резултатом 1:0 и дошли корак ближе "Вемблију" и Премијер лиги него њихови ривали.

Гости су били бољи ривал током већег дела утакмице иако су фудбалери Френка Лампарда имали својих добрих периода.

Прво полувреме протекло је у боксерском "опипавању пулса", играло се чврсто и без много изгледних шанси за промену резултата. Домаћи су боље отворили меч, док је њихов ривал нешто касније преузео иницијативу, коју није испуштао све док није постигао гол почетком другог полувремена.

Од самог почетка другог дела игре, Лидс је деловао одлучно у намери да желе да дођу до поготка који би им много значио. У тим тренуцима су напокон у потпуности успоставили своју игру, из које су на крају и успели да дођу до предности.

До одлучујућег поготка дошли су преко Кемара Руфа у 55. мину, након што је нападач искористио лепу асистенцију Џека Херисона и крунисао сјајну акцију свог тима.

После гола наставили су Бијелсини играчи са нападима у краћем периоду, а након тога је Дерби преузео иницијативу и пропустио неколико прилика да врати резултат у егал. Судија Крег Посон је у једном моменту чак сигнализирао пенал за домаће, али је након консултације са помоћником променио одлуку и повећао степен нервозе у редовима тима који је био у заостатку.

Страсти су биле узбуркане до краја сусрета, виђено је неколико препирки и нешто грубљих дуела, али није дошло до већих прилика и промене резултата.

Лидс следећи сусрет услед овог тријумфа чека у бољој позицији, добар резултат на гостовању много им значи у плеј-оф такмичењу. "Овновима" преостаје да се уздају у то да је ово период преокрета, па да ће стога у наредном дуелу направити подухват сличан онима који су се десили средином недеље у Лиги шампиона.  

Реванш утакмице полуфинала плеј-офа Чемпионшипа на програму су у уторак и среду. Астон Вила ће гостовати Вест Брому у првом дуелу у уторак од 21:00, док ће Лидс ће дочекати Дерби наредног дана од 20:45.

Резултати:

Астон Вила - ВБА 2:1 (0:1)
/Хурихејн 75, Абрахам 79. п - Гејл 16/

Дерби Каунти - Лидс 0:1 (0:0)
/Руф 55/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар