Plej-of: Lids i Aston Vila se približili Vembliju!

Fudbaleri Lidsa pobedili su na gostovanju Derbi sa 1:0, u prvom meču plej-ofa Čempionišipa.  Lampard je, ipak, trenersko pile za Bijelsu: Lids blizu Vembija! Tim iz Jorkšira slavio na gostovanju Derbi Kauntiju – 1:0.  Aston Vila otela pobedu, Bijelsa bolji od Lamparda! Prve utakmice doigravanja za ulazak u najjaču ligu Engleske donela su dva zanimljiva duela. Preokret u Birmingemu za prednost domaćih, Bijelsa rešava nosi prednost u Jorkšir.

Fudbal 11.05.2019 | 20:40
Plej-of: Lids i Aston Vila se približili Vembliju!
Izabranici Marselinja Bijelse do velikog trijumfa došli su pogotkom Kenija Rufa u 55. minutu utakmice.

Lids je bio bolji protivnik i zasluženo je došao do pobede pred oko 30 hiljada gledalaca na "Prajd Parku".

Revanš utakmica igra se četiri dana na "Eland Roudu".

Ranije u toku dana Aston Vila je pred domaćom publikom savladala Vest Bromič sa 2:1. Vila je gubila na poluvremenu, pošto je Dvajt Gejl u 16. minutu doveo goste u prednost.

Ekipa iz Birmingema čuvala je prednost do 75. minuta, kada je domaći sastav uspeo da izjednači. Harihejn je poravnao rezultat, a samo četiri minuta kasnije "Vila Park" je eksplodirao usled gola Tonija Abrahama s penala.

Revanš između ove dve ekipe igra se za četiri dana u Birmingemu.

Pobednici ovih dvomeča igraće u velikom finalu na Vembliju 27. maja.

Sve što smo napisali za prvi, važi i za drugi meč polufinalnog baraža za popunu Premijer lige. Nije viđen lepršav fudbal, nije viđeno mnogo šansi, ali je Lids odradio posao na gostovanju Derbi Kantiju (0.1). Trener Jorkširaca Marselo Bijelsa je taktički našpanovao ekipu do te mere da su Ovnovi na svom bunjištu praktično ostali bez opipljive šanse za gol... Da ne računamo onaj detalj iz 77. minutu kada je Krej Pavson zamalo naseo na glumu jednog od domaćih igrača i dosudio penal. Na sreću ispravio se posle konsultacije sa pomoćnikom.

Trener Derbija, nekadašnji vezista Čelsija Frank Lampard naišao je na tvrdo. Kako su  igrali tokom sezone, takvi su i danas bili Ovnovi. Nekonstantni i nesposobni da igraju dobro u kontinuitetu.

Mnogo bolje je u polju delovao Lids. Imali su mnogo više pasova i kroz igru želeli da dođu do trijumfa. Ipak, bolju partiju su naplatili tek u nastavku. Sve je tada odradio krilni fudbaler gostiju Džek Harison. U prijemu lopte se oslobodio čuvara, odigrao dupli pas, a potom loptom pored cele odbrane pronašao Rufa... Usledila je lagana egzekucija.

Da će teško ići protiv Bijelsinog tima, videlo se po licima navijača Derbi Kauntija. Fanovi domaćeg tima kao da nisu verovali danjihovi miljenici mogu da „uhvate“ bar remi koji bi im povećao šanse uoči revanša u Lidsu.

Naravno, nagledali smo se prethodnih dana svakakvih čuda u fudbalu. Međutim, Lids je danas pokazao da je mnogo pismeniji od rivala. Kada se tome doda prednost iz večerašnjeg meča i domaći teren... Jasno je da je Lids baš blizu Vemblija.

Ovog popodneva odigrani su prvi susreti polufinala plej-ofa Čempionšipa za ulazak u Premijer ligu u kojima je Aston Vila nakon preokreta pobedila Vest Bromvič Albion rezultatom 2:1, dok su je Lids pobedio Derbi Kaunti na gostovanju 1:0 za prednost pred drugi duel.

U derbiju Birmingema koji je igran od 13:30, domaći su uspeli da dođu do trijumfa u uzbudljivoj utakmici uz preokret nakon zaostatka na poluvremenu.

Od samog početka "vilani" su bili bolji rival, kontrolisali su situaciju na terenu tokom čitavog meča, ali nisu uspeli da realizuju svoje šanse iz prvog dela igre. Suprotno njima, Vest Brom je prilike čekao iz kontra-napada i dočekao jednu koju je pretvorio u pogodak, koji je od velikog značaja u ovom formatu takmičenja.

Iskusni Dvajt Gejl je u 16. minutu iskoristio veliku grešku štopera domaćih, presekao loptu i sjajno pogodio dalji ugao gola sa ivice kaznenog prostora.

Posle primljenog gola ekipa Dina Smita je nastavila sa napadima, ali nisu uspeli da materijalizuju inicijativu sve do poslednjih 15. minuta susreta. 

A onda, potpuni preokret i uzbuđenja...

Prvo je Konor Hurihejn u 75. minutu sjajnim pogotkom sa dvadesetak metara udaljenosti doneo poravnanje svom timu, da bi samo četiri minuta kasnije rezultat potpuno prešao u korist Aston Vile.

Levi bek gostiju Kiran Gibs je u 78. minutu startovao sa zakašnjenjem na Džeka Griliša u svom kaznenom prostoru, sudija je pokazao na penal, a siguran izvođač bio je najbolji strelac tima Tami Abraham.

Nakon toga usledile su tenzije na terenu, derbi je pokazao zbog čega ga tako zovu, a kulminirao je isključenjem u završnim minutima regularnog dela.

VBA u revanšu neće moći da računa upravo na strelca svog jedinog pogotka jer je Gejl u 88. minutu zaradio drugi žuti karton nakon izuzetno neopreznog uklizavanja u golmana domaćih.

Vila sada će u sledeći susret tako ući sa golom prednosti i činjenicom da rivali neće moći da računaju na svog prvog špica. Gostima nadu pred drugi meč čuva postignut pogodak, koji bi u slučaju minimalne pobede mogao da im znači prolazak u finale baraža.

U utakmici odigranoj od 18:15, Lids je uspeo da odnese veliku pobedu sa gostovanja Derbi Kauntiju. Bijelsini izabranici su slavili rezultatom 1:0 i došli korak bliže "Vembliju" i Premijer ligi nego njihovi rivali.

Gosti su bili bolji rival tokom većeg dela utakmice iako su fudbaleri Frenka Lamparda imali svojih dobrih perioda.

Prvo poluvreme proteklo je u bokserskom "opipavanju pulsa", igralo se čvrsto i bez mnogo izglednih šansi za promenu rezultata. Domaći su bolje otvorili meč, dok je njihov rival nešto kasnije preuzeo inicijativu, koju nije ispuštao sve dok nije postigao gol početkom drugog poluvremena.

Od samog početka drugog dela igre, Lids je delovao odlučno u nameri da žele da dođu do pogotka koji bi im mnogo značio. U tim trenucima su napokon u potpunosti uspostavili svoju igru, iz koje su na kraju i uspeli da dođu do prednosti.

Do odlučujućeg pogotka došli su preko Kemara Rufa u 55. minu, nakon što je napadač iskoristio lepu asistenciju Džeka Herisona i krunisao sjajnu akciju svog tima.

Posle gola nastavili su Bijelsini igrači sa napadima u kraćem periodu, a nakon toga je Derbi preuzeo inicijativu i propustio nekoliko prilika da vrati rezultat u egal. Sudija Kreg Poson je u jednom momentu čak signalizirao penal za domaće, ali je nakon konsultacije sa pomoćnikom promenio odluku i povećao stepen nervoze u redovima tima koji je bio u zaostatku.

Strasti su bile uzburkane do kraja susreta, viđeno je nekoliko prepirki i nešto grubljih duela, ali nije došlo do većih prilika i promene rezultata.

Lids sledeći susret usled ovog trijumfa čeka u boljoj poziciji, dobar rezultat na gostovanju mnogo im znači u plej-of takmičenju. "Ovnovima" preostaje da se uzdaju u to da je ovo period preokreta, pa da će stoga u narednom duelu napraviti poduhvat sličan onima koji su se desili sredinom nedelje u Ligi šampiona.  

Revanš utakmice polufinala plej-ofa Čempionšipa na programu su u utorak i sredu. Aston Vila će gostovati Vest Bromu u prvom duelu u utorak od 21:00, dok će Lids će dočekati Derbi narednog dana od 20:45.

Rezultati:

Aston Vila - VBA 2:1 (0:1)
/Hurihejn 75, Abraham 79. p - Gejl 16/

Derbi Kaunti - Lids 0:1 (0:0)
/Ruf 55/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar