Ево шта је рекао патријарх Павле

Владика диселдорфски и њемачки Григорије изјавио је да му је блаженопчивши патријарх Павле својевремено говорио да је судбина Косова у рукама Американаца, који су у разговорима са делегацијом Српске православне цркве /СПЦ/ још 2004. године рекли да ће Косово бити независно.

Србија 11.05.2019 | 09:34
Ево шта је рекао патријарх Павле
Владика Григорије је у интервју за "Српску економију", који преноси Срна, подсјетио да је 2004. и 2005. године предводио делегацију СПЦ у разговорима о Косову у Вашингтону.

"Добро се сјећам тог времена и кратког разговора са извјесним господином Фридом. Он је тада разговор започео отприлике овако - `Косово ће бити независно и о томе нема дискусије`. Одговор наше делегације на такав његов став био је - `О томе ћете разговарати са државом Србијом, а ми смо овдје да разговарамо о заштити људи, манастира и цркава`. Негдје баш у то вријеме догодио се и мартовски погром", присјећа се владика Григорије.

Он истиче да су тада, током три године непрестаних сусрета са званичницима у Америци, у којима су учествовали и владика Иринеј, који је садашњи владика источноамерички, владика рашко-призренски Теодосије, као и професор Богољуб Шијаковић, остварене изванредне везе и да су амерички саговорници све чешће пажљиво слушали СПЦ.

Владика Григорије додаје да је Синод, послије три године, умјесто њега на чело делегације која је заступала ставове СПЦ у Америци, поставио епископа шумадијског Јована, а потом је, та мисија и сасвим обустављена.

Епископ Григорије каже да је пред сваки одлазак у САД дуго разговарао са патријархом Павлом о свему, а нарочито о Косову.

"Безброј пута ми је у то вријеме поновио - `Покушајте да поправите тамо слику о нама`, па би потом додао да је `судбина Косова у рукама тих људи`. Сам патријарх Павле био је црквен човјек, који је живио и сваким дамаром осјећао проблем Косова. Неријетко би ме подсјећао на разлику између нас и политичара, односно да су они спремни на компромисе и да се неријетко опредјељују за политику која их одржава на власти, а да је нама, Цркви, свештенству и вјерујућем народу, важна прије свега Божја правда", истакао је владика Григорије.

Говорећи о односу државе и Цркве, владика Григорије каже да му се данас нажалост, ипак чини да су елементи слободе, за које сматра да су највећа снага Цркве, на најразличитије начине пригушени како материјалним тако и идеолошким стегама.

Коментаришући ситуацију на Балкану, владика Григорије наглашава да се мора размишљати о социјалној и економској правди и образовању, уколико се жели да на том простору, па и шире, не буде рата. 

БН ТВ

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

ре

11.05.2019 07:54

Управо је то највеци проблем сто они све цине и доносе тј најцесце не доносе одлуке због страха да не изгубе власт. Такве одлуке или неодлуке највисе стете народу..Они који гледају даље од носа су окаректерисани као издајници и они немају никакву моц.Све се своди на указивање.Док други не таласају и остају на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

11.05.2019 13:15

Осјетио пропаст РС па ион побјего у мрску Њемачку.

Name

Неђо.11.5.2019

11.05.2019 19:25

Мирослав--није он побегао него патриашија Србије га тамо распоредила да служи верницима.

Name

ре Мирослав

12.05.2019 08:41

Н.Вукановиц је на фацу код Хадјифејзовица тврдио да је он отјерао Владику Григорија из Требиња.

Name

ТИТО

12.05.2019 12:38

ПАТРИЈАХ ПАВЛЕ БИО ЗИВИ СВЕТАЦ АНЕ КАО ВИ САДА ИДЕТЕ НА МИТИНГЕ ПОЛИТИЦКИ ПАРТИЈА ЗАТ УЗМЕТЕ ПАРЕ МОЛИМ СВЕСТЕНСТВО ДАСЕ ВРАТЕ У ЦРКВУ И ОКУПЕ НАРОД ОКО СРБСКЕ ИДЕЈЕ

Name

Гацко

11.05.2019 07:58

Живио нам 100 година!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неђо

12.05.2019 10:53

Он служи Додику и режиму а не вјерницима .

Name

Вјера у политици

11.05.2019 08:07

Варески Врац, има најјаци ланац од свих ,има смисла за приватизацију самим тим И за економију,има смисла за градњу мостарске цркве коју сруси греском хво залуталил динамитом,има смисла за фудбал И менадзерство ,има најјацу националност у еуропи,има најјацег јарана из Бања Луке побозног председника ,има јаке рацуне у банкама,има,има,има.....има свега тога и висе него се да замислити

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.05.2019 08:54

ПОШТОВАНИ ВЛАДИКО ЗАР ВАС НИЈЕ КАО ДУХОВНИКА СРАМОТА СВОГА ДОУШНИКА ПОПА У МОСТАРУ РАДИВОЈА КРУЉ. КОЈИ НЕЗНА ГДЈЕ УДАРА, У РИМОКТОЛИЧКУ ЦРКВУ, ПЕТРОВЦИМА, ФРАЊЕВЦИМА А ИЗ МЕЏЛИСА НЕ ИЗЛАЗИ. ЕЗАХ МУ СЕ ЧУЈЕ СВАКО ВЕЧЕ. ЊЕГОВА ЖЕНА ЈЕ ЛИЧНОСТ КОЈА НАЈВИШЕ ПОНИЖИАВА СИРОТИЊУ. ПЕТ ЦРКАВА СТЕ МОГЛИ НАПРАВИТИ У МОСТАРУ КОЛИКО СИ УЗЕО ТИ, КРУЉЕВА ПОРОДИЦА, ВАЊА ПЕШУТ И ТВОЈИ ДРУГОВИ ДСС ТАДИЋ, ЈЕРЕМИЋ, ПОНОШ, ДИНКИЋ.

Name

Јеца

11.05.2019 08:08

Неизговарај Свето име упокојеног, народног, Патријарха Павла, са тим својим поганим језиком. Сути тамо гдје јеси имамо ми овдје таквих и превисе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драги владика

11.05.2019 08:18

Драги па засто ви нисте у Требињу изјавили Овај образовни систем није добар и води у пропаст дајте мјењајте то.Или.У овој земљи нема социјалне правде радници се пљацкају.Сад те изјаве звуце излизано мало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан

11.05.2019 09:41

Он је криминалац који пљацка властити народ, и политицар који лазе и себе кад треба. Њебове изјаве су сукладне најгорим полиитицарима, горије од Нгеријских такзваних Бозијих пророка

Name

БЛ

11.05.2019 08:39

“ Неријетко би ме подсјећао на разлику између нас и политичара.” Видјела се разлика између Григорија и политичара...... Зато су га и послали у Њемачку, да га народ не гледа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

11.05.2019 09:01

Одрекао се увазени Владика онога у сто је измеду осталих преобразио свог пријатеља .Паметни се кад тад дозову памети будале никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан

11.05.2019 09:43

Владика изјављује само оно сто је ДОДО написао, да не би слуцајно му Додо имовину одузео. Није он додиков критицар вец је он обицни манипулатор , како казе наород... да се турци не сјете (не односи се на МУслимане у БиХ)

Name

коментатор

11.05.2019 09:33

Како сам ја некада наивно вјеровао овом лику. Остављао је утисак школованог, разумног, поштеног... И временом сам схватио да су му овоземаљски ужици и среброљубље ипак највећи приоритет. А кад се увезао са Кустурицом и Додиком, тад је већ свима било све јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

11.05.2019 09:39

Нико ту није цист. Косово је независно има и границе и војску и полицију и језик и све. Ја сам сигуран да нико у БГ не зели да му сад албанци додју у парламент и казу па и ми смо дио србије. Према томе сви муљају и лазу , невјерујем ни њему ни Додиковцу ником. Косово је независно, а било је немад Српско, али била је и Арменија па је турци растурили нема висе армна на прсте и мозе пребројат. Ником није у циљу србија висе, ЕУ сад има својих проблема, а Руси су рацунали уновцити Србију од ЕУ али не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рер

11.05.2019 09:54

Владика диселдорфски и њемачки Григорије је отисао за Њемацку да отвори пут за расељавање Срба .

Name

РЕ рер

12.05.2019 08:45

Толико си бистар да си и транспарентан.Транспарентан си на глави.

Name

Вања

11.05.2019 09:53

Када се црква дистанцира од политике, стане истински уз свој народ и помогне му да изађе из лажног обруча патриотизама владајућих политичких странака,онда ћемо моћи да гледамо свјетлије у будућност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

11.05.2019 10:00

Овај владика, а нажалост колико се може видјети и већина њих, више се оглашавају као политичари а не као свештена лица. Када се сјетимо какав је био однос владике Григорија према патријарху Павлу док је био жив, и његов живот наспрам живота нашег Павла, да и мало образа има не би требао спомињати његово име. За Григорија тада су били битнији Миле Ронхил и Емир-Немања Кустурица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

11.05.2019 11:47

Тачно! И, писао је писма Синоду да треба преко живог Павла да се бира патријарх и то неко од млађих (читај: Мене, мене, мене бирајте!). Али, руља к'о руља, заборавља шта је јуче било! О лизању с Додиком је и сувишно причати, али руља и то заборавља. Ако, овако нам и треба!

Name

!!!

12.05.2019 04:31

Тацно је да је од свих обицном вјрнику неразумљивих потеза тразио избор Павловог наследника. Бит це веома интересантно сад кад се оцекују напади на сабору СПЦ на владику Максима колико сам схватио због тога сто у сукобу ставова измедју Васељенске и Руске патријарсије владика Максим зелио неутралност СПЦ. сто ми је као вјернику веома разумљиво. Цињеница да преосвецени владика Максим говори 4 страна језика и да га сврставају у сам врх по образовању медју владикама, онда ми постаје кристално јасно коме и засто би он могао да буде сметња? Бит це интересантно дрзање Григоријево ако Владика Иринеј Буловиц наметне то око Максимових ставова као проблем за СПЦ тим прије сто се добро сјецам неких Григоријевих изјава приликом избора Максима за викара Дабробосанске митрополије.

Name

ре РЕ

12.05.2019 08:49

Па Патријарх Павле као светац који хода и није био за никаквог посла.Да он несто предводи,негдје наредује,неког изгрди...

Name

Јад и чемер

11.05.2019 11:20

Григорије-додик-кустурица-пејова унука бисерка жељка.О срби,срби,ниђе везе свезом.сјутра нам не гине кајање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Психологија -Теологија

11.05.2019 13:26

Социологија-Економија Попе ,ко кога треба ,ти мене или ја тебе . Како бјесе оно ја сам ........,и нема другог .... Мало олади , има нас и неписмених , а хвала Богу нисмо ни малоумни .

ОДГОВОРИТЕ
Name

АУ...

11.05.2019 15:00

ТИ ДОДИКОВАЦ МАТЕРИЈАЛИСТА ДА ЦИТИРАС ПАТРИЈРХА ПАВЛА...ЦУТИ ПРЕБАЦИЛИ СТЕ ПАРЕ И САД УЗИВАЈ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.05.2019 15:40

Никада ми неце бити јасна СПЦ. Има на стотине хиљада цланова, цак и милионе градјана и то само у Америци, а цак смо у јако лосем полозају, да не мозе бити лосији сто се тице Косова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

11.05.2019 16:18

--------СВЕСТЕНИЦИ-ХОДЗЕ И ПОПОВИ----------НАЈВЕЦИ ЛОПОВИ------------------------------------------------------------------------------------------------

ОДГОВОРИТЕ
Name

А,

11.05.2019 17:56

ни овим вјерницима који су постали вјерници задњих тридесетак година немањка у лоповлуку , Какоцес препознати вРАГА ? Претвара се у СВЕ !

Name

МонАРХ

11.05.2019 19:59

Једино чега се сјећам по повратку епископа Григорија с првог одласка у Америку на разговоре је да је рекао како се Радован Караџић сам треба предати Хашком трибуналу јер је то мјесто гдје се данас човјек суочава с правдом и истином... Он је један најобичнији манекен и среброљубац, иначе да није тако не би јавно говорио да не гледа цијену када купује ципеле већ гледа да буду удобне. А да не причамо о тужбама за душевну бол. Јадник је стварно залутао у монаштво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

12.05.2019 08:47

Да ли је он одбио Монику Белуци? Тако тврде добро обавјестени.

Name

БОБА

13.05.2019 12:49

ЈА СЕ ЛИЧНО СЈЕЋАМ САМО ЈЕДНЕ РИЈЕЧИ БУДИМО ЉУДИ А НЕ НЕ ЉУДИ.АЛИ НАЖАЛОСТ ТО ЈЕ ОБРНУТО.ЊЕГОВИХ ПАМЕТНИХ ПОРУКА НИКО СЕ НЕ ПРИДРЖАВА .СВАКИ ДАН СВЕ ВИШЕ ДОКАЗУЈЕМО КО СМО, ШТА СМО И ОДАКЛЕ СМО.ТО СЕ НЕ МОЖЕ САКРИТИ.СВАКО ПОКАЗУЈЕ СВОЈЕ ПРАВО ЛИЦЕ.УЖИВАЈТЕ У ЉЕПОТИ.

ОДГОВОРИТЕ