Evo šta je rekao patrijarh Pavle

Vladika diseldorfski i njemački Grigorije izjavio je da mu je blaženopčivši patrijarh Pavle svojevremeno govorio da je sudbina Кosova u rukama Amerikanaca, koji su u razgovorima sa delegacijom Srpske pravoslavne crkve /SPC/ još 2004. godine rekli da će Кosovo biti nezavisno.

Srbija 11.05.2019 | 09:34
Evo šta je rekao patrijarh Pavle
Vladika Grigorije je u intervju za "Srpsku ekonomiju", koji prenosi Srna, podsjetio da je 2004. i 2005. godine predvodio delegaciju SPC u razgovorima o Кosovu u Vašingtonu.

"Dobro se sjećam tog vremena i kratkog razgovora sa izvjesnim gospodinom Fridom. On je tada razgovor započeo otprilike ovako - `Кosovo će biti nezavisno i o tome nema diskusije`. Odgovor naše delegacije na takav njegov stav bio je - `O tome ćete razgovarati sa državom Srbijom, a mi smo ovdje da razgovaramo o zaštiti ljudi, manastira i crkava`. Negdje baš u to vrijeme dogodio se i martovski pogrom", prisjeća se vladika Grigorije.

On ističe da su tada, tokom tri godine neprestanih susreta sa zvaničnicima u Americi, u kojima su učestvovali i vladika Irinej, koji je sadašnji vladika istočnoamerički, vladika raško-prizrenski Teodosije, kao i profesor Bogoljub Šijaković, ostvarene izvanredne veze i da su američki sagovornici sve češće pažljivo slušali SPC.

Vladika Grigorije dodaje da je Sinod, poslije tri godine, umjesto njega na čelo delegacije koja je zastupala stavove SPC u Americi, postavio episkopa šumadijskog Jovana, a potom je, ta misija i sasvim obustavljena.

Episkop Grigorije kaže da je pred svaki odlazak u SAD dugo razgovarao sa patrijarhom Pavlom o svemu, a naročito o Кosovu.

"Bezbroj puta mi je u to vrijeme ponovio - `Pokušajte da popravite tamo sliku o nama`, pa bi potom dodao da je `sudbina Кosova u rukama tih ljudi`. Sam patrijarh Pavle bio je crkven čovjek, koji je živio i svakim damarom osjećao problem Кosova. Nerijetko bi me podsjećao na razliku između nas i političara, odnosno da su oni spremni na kompromise i da se nerijetko opredjeljuju za politiku koja ih održava na vlasti, a da je nama, Crkvi, sveštenstvu i vjerujućem narodu, važna prije svega Božja pravda", istakao je vladika Grigorije.

Govoreći o odnosu države i Crkve, vladika Grigorije kaže da mu se danas nažalost, ipak čini da su elementi slobode, za koje smatra da su najveća snaga Crkve, na najrazličitije načine prigušeni kako materijalnim tako i ideološkim stegama.

Кomentarišući situaciju na Balkanu, vladika Grigorije naglašava da se mora razmišljati o socijalnoj i ekonomskoj pravdi i obrazovanju, ukoliko se želi da na tom prostoru, pa i šire, ne bude rata. 

BN TV

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

re

11.05.2019 07:54

Upravo je to najveci problem sto oni sve cine i donose tj najcesce ne donose odluke zbog straha da ne izgube vlast. Takve odluke ili neodluke najvise stete narodu..Oni koji gledaju dalje od nosa su okarekterisani kao izdajnici i oni nemaju nikakvu moc.Sve se svodi na ukazivanje.Dok drugi ne talasaju i ostaju na vlasti

ODGOVORITE
Name

Мирослав

11.05.2019 13:15

Осјетио пропаст РС па ион побјего у мрску Њемачку.

Name

Neđo.11.5.2019

11.05.2019 19:25

Miroslav--nije on pobegao nego patriašija Srbije ga tamo rasporedila da služi vernicima.

Name

re Miroslav

12.05.2019 08:41

N.Vukanovic je na facu kod Hadjifejzovica tvrdio da je on otjerao Vladiku Grigorija iz Trebinja.

Name

TITO

12.05.2019 12:38

PATRIJAH PAVLE BIO ZIVI SVETAC ANE KAO VI SADA IDETE NA MITINGE POLITICKI PARTIJA ZAT UZMETE PARE MOLIM SVESTENSTVO DASE VRATE U CRKVU I OKUPE NAROD OKO SRBSKE IDEJE

Name

Gacko

11.05.2019 07:58

Živio nam 100 godina!!!

ODGOVORITE
Name

Ре Неђо

12.05.2019 10:53

Он служи Додику и режиму а не вјерницима .

Name

Vjera u politici

11.05.2019 08:07

Vareski Vrac, ima najjaci lanac od svih ,ima smisla za privatizaciju samim tim I za ekonomiju,ima smisla za gradnju mostarske crkve koju srusi greskom hvo zalutalil dinamitom,ima smisla za fudbal I menadzerstvo ,ima najjacu nacionalnost u europi,ima najjaceg jarana iz Banja Luke poboznog predsednika ,ima jake racune u bankama,ima,ima,ima.....ima svega toga i vise nego se da zamisliti

ODGOVORITE
Name

RE

11.05.2019 08:54

POŠTOVANI VLADIKO ZAR VAS NIJE KAO DUHOVNIKA SRAMOTA SVOGA DOUŠNIKA POPA U MOSTARU RADIVOJA KRULJ. KOJI NEZNA GDJE UDARA, U RIMOKTOLIČKU CRKVU, PETROVCIMA, FRANJEVCIMA A IZ MEDŽLISA NE IZLAZI. EZAH MU SE ČUJE SVAKO VEČE. NJEGOVA ŽENA JE LIČNOST KOJA NAJVIŠE PONIŽIAVA SIROTINJU. PET CRKAVA STE MOGLI NAPRAVITI U MOSTARU KOLIKO SI UZEO TI, KRULJEVA PORODICA, VANJA PEŠUT I TVOJI DRUGOVI DSS TADIĆ, JEREMIĆ, PONOŠ, DINKIĆ.

Name

Jeca

11.05.2019 08:08

Neizgovaraj Sveto ime upokojenog, narodnog, Patrijarha Pavla, sa tim svojim poganim jezikom. Suti tamo gdje jesi imamo mi ovdje takvih i previse.

ODGOVORITE
Name

Dragi vladika

11.05.2019 08:18

Dragi pa zasto vi niste u Trebinju izjavili Ovaj obrazovni sistem nije dobar i vodi u propast dajte mjenjajte to.Ili.U ovoj zemlji nema socijalne pravde radnici se pljackaju.Sad te izjave zvuce izlizano malo.

ODGOVORITE
Name

Christian

11.05.2019 09:41

On je kriminalac koji pljacka vlastiti narod, i politicar koji laze i sebe kad treba. Njebove izjave su sukladne najgorim poliiticarima, gorije od Ngerijskih takzvanih Bozijih proroka

Name

BL

11.05.2019 08:39

“ Nerijetko bi me podsjećao na razliku između nas i političara.” Vidjela se razlika između Grigorija i političara...... Zato su ga i poslali u Njemačku, da ga narod ne gleda...

ODGOVORITE
Name

Osvit

11.05.2019 09:01

Odrekao se uvazeni Vladika onoga u sto je izmedu ostalih preobrazio svog prijatelja .Pametni se kad tad dozovu pameti budale nikad.

ODGOVORITE
Name

Christian

11.05.2019 09:43

Vladika izjavljuje samo ono sto je DODO napisao, da ne bi slucajno mu Dodo imovinu oduzeo. Nije on dodikov kriticar vec je on obicni manipulator , kako kaze naorod... da se turci ne sjete (ne odnosi se na MUslimane u BiH)

Name

komentator

11.05.2019 09:33

Kako sam ja nekada naivno vjerovao ovom liku. Ostavljao je utisak školovanog, razumnog, poštenog... I vremenom sam shvatio da su mu ovozemaljski užici i srebroljublje ipak najveći prioritet. A kad se uvezao sa Kusturicom i Dodikom, tad je već svima bilo sve jasno.

ODGOVORITE
Name

Christian Sweden

11.05.2019 09:39

Niko tu nije cist. Kosovo je nezavisno ima i granice i vojsku i policiju i jezik i sve. Ja sam siguran da niko u BG ne zeli da mu sad albanci dodju u parlament i kazu pa i mi smo dio srbije. Prema tome svi muljaju i lazu , nevjerujem ni njemu ni Dodikovcu nikom. Kosovo je nezavisno, a bilo je nemad Srpsko, ali bila je i Armenija pa je turci rasturili nema vise armna na prste i moze prebrojat. Nikom nije u cilju srbija vise, EU sad ima svojih problema, a Rusi su racunali unovciti Srbiju od EU ali ne ide.

ODGOVORITE
Name

rer

11.05.2019 09:54

Vladika diseldorfski i njemački Grigorije je otisao za Njemacku da otvori put za raseljavanje Srba .

Name

RE rer

12.05.2019 08:45

Toliko si bistar da si i transparentan.Transparentan si na glavi.

Name

Vanja

11.05.2019 09:53

Kada se crkva distancira od politike, stane istinski uz svoj narod i pomogne mu da izađe iz lažnog obruča patriotizama vladajućih političkih stranaka,onda ćemo moći da gledamo svjetlije u budućnost.

ODGOVORITE
Name

Пишите ћирилицом

11.05.2019 10:00

Овај владика, а нажалост колико се може видјети и већина њих, више се оглашавају као политичари а не као свештена лица. Када се сјетимо какав је био однос владике Григорија према патријарху Павлу док је био жив, и његов живот наспрам живота нашег Павла, да и мало образа има не би требао спомињати његово име. За Григорија тада су били битнији Миле Ронхил и Емир-Немања Кустурица.

ODGOVORITE
Name

Re:

11.05.2019 11:47

Тачно! И, писао је писма Синоду да треба преко живог Павла да се бира патријарх и то неко од млађих (читај: Мене, мене, мене бирајте!). Али, руља к'о руља, заборавља шта је јуче било! О лизању с Додиком је и сувишно причати, али руља и то заборавља. Ако, овако нам и треба!

Name

!!!

12.05.2019 04:31

Tacno je da je od svih obicnom vjrniku nerazumljivih poteza trazio izbor Pavlovog naslednika. Bit ce veoma interesantno sad kad se ocekuju napadi na saboru SPC na vladiku Maksima koliko sam shvatio zbog toga sto u sukobu stavova izmedju Vaseljenske i Ruske patrijarsije vladika Maksim zelio neutralnost SPC. sto mi je kao vjerniku veoma razumljivo. Cinjenica da preosveceni vladika Maksim govori 4 strana jezika i da ga svrstavaju u sam vrh po obrazovanju medju vladikama, onda mi postaje kristalno jasno kome i zasto bi on mogao da bude smetnja? Bit ce interesantno drzanje Grigorijevo ako Vladika Irinej Bulovic nametne to oko Maksimovih stavova kao problem za SPC tim prije sto se dobro sjecam nekih Grigorijevih izjava prilikom izbora Maksima za vikara Dabrobosanske mitropolije.

Name

re RE

12.05.2019 08:49

Pa Patrijarh Pavle kao svetac koji hoda i nije bio za nikakvog posla.Da on nesto predvodi,negdje nareduje,nekog izgrdi...

Name

Јад и чемер

11.05.2019 11:20

Григорије-додик-кустурица-пејова унука бисерка жељка.О срби,срби,ниђе везе свезом.сјутра нам не гине кајање

ODGOVORITE
Name

Psihologija -Teologija

11.05.2019 13:26

Sociologija-Ekonomija Pope ,ko koga treba ,ti mene ili ja tebe . Kako bjese ono ja sam ........,i nema drugog .... Malo oladi , ima nas i nepismenih , a hvala Bogu nismo ni maloumni .

ODGOVORITE
Name

AU...

11.05.2019 15:00

TI DODIKOVAC MATERIJALISTA DA CITIRAS PATRIJRHA PAVLA...CUTI PREBACILI STE PARE I SAD UZIVAJ

ODGOVORITE
Name

Direkt

11.05.2019 15:40

Nikada mi nece biti jasna SPC. Ima na stotine hiljada clanova, cak i milione gradjana i to samo u Americi, a cak smo u jako losem polozaju, da ne moze biti losiji sto se tice Kosova.

ODGOVORITE
Name

PRAVDA

11.05.2019 16:18

--------SVESTENICI-HODZE I POPOVI----------NAJVECI LOPOVI------------------------------------------------------------------------------------------------

ODGOVORITE
Name

A,

11.05.2019 17:56

ni ovim vjernicima koji su postali vjernici zadnjih tridesetak godina nemanjka u lopovluku , Kakoces prepoznati vRAGA ? Pretvara se u SVE !

Name

MonARH

11.05.2019 19:59

Jedino čega se sjećam po povratku episkopa Grigorija s prvog odlaska u Ameriku na razgovore je da je rekao kako se Radovan Karadžić sam treba predati Haškom tribunalu jer je to mjesto gdje se danas čovjek suočava s pravdom i istinom... On je jedan najobičniji maneken i srebroljubac, inače da nije tako ne bi javno govorio da ne gleda cijenu kada kupuje cipele već gleda da budu udobne. A da ne pričamo o tužbama za duševnu bol. Jadnik je stvarno zalutao u monaštvo.

ODGOVORITE
Name

re

12.05.2019 08:47

Da li je on odbio Moniku Beluci? Tako tvrde dobro obavjesteni.

Name

BOBA

13.05.2019 12:49

JA SE LIČNO SJEĆAM SAMO JEDNE RIJEČI BUDIMO LJUDI A NE NE LJUDI.ALI NAŽALOST TO JE OBRNUTO.NJEGOVIH PAMETNIH PORUKA NIKO SE NE PRIDRŽAVA .SVAKI DAN SVE VIŠE DOKAZUJEMO KO SMO, ŠTA SMO I ODAKLE SMO.TO SE NE MOŽE SAKRITI.SVAKO POKAZUJE SVOJE PRAVO LICE.UŽIVAJTE U LJEPOTI.

ODGOVORITE