Дугују 90 милиона КМ за пензије

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ФОНД ПИО) РС потраживао је на крају прошле године 90,6 милиона КМ од фирми у стечају, а досадашња искуства су показала да је наплата дуга од ових фирми изузетно мала.

Република Српска 10.05.2019 | 17:58
Дугују 90 милиона КМ за пензије
Према евиденцијама Фонда укупна потраживања по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. су износила 462 милиона КМ. Највећа дуговања за доприносе за ПИО имају здравствене установе у РС које су и лани наставиле да гомилају дуг, али велики дуг имају и пропале фирме.

Подаци Фонда показују да је дуг фирми у стечају и ликвидацији у прошлој години смањен, али разлог за то је отпис након што дуг није могао бити наплаћен.

"Потраживања Фонда од предузећа над чијом имовином је покренут стечајни или ликвидациони поступак износила су 90,6 милиона КМ и мања су за 11,7 милиона него 2017. године. Смањењу ових потраживања у великој мјери је допринијело поступање Фонда по рјешењима Пореске управе о отпису стечајних потраживања у дијелу који се односи на камате", наведено је у извјештају.

Пореска управа РС, на основу рјешења судова, сваке године отписује милионске дугове фирмама код којих је закључен стечај. Само у прошлој години ПУРС је, након окончања стечаја, овим фирмама отписала 63,1 милион потраживања.

Када су у питању здравствене установе РС, подаци Фонда показују је њихов дуг у прошлој години наставио да расте и премашио је 128 милиона.

"Дуговања здравствених установа по основу неплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. године износила су 128,4 милиона КМ и већа су за седам милиона КМ у односу на годину раније. Од 69 здравствених установа за само њих 19 се може рећи да редовно измирују своје обавезе", наводи се у извјештају.

Извјештај Фонда открива и да чак половина локалних заједница у Српској не уплаћује доприносе редовно.

"Укупна дуговања 32 локалне заједнице по основу неплаћених доприноса за пензијско и инвалидско осигурање на крају 2018. године износила су 2,6 милиона КМ и већа су за 38.885 КМ у односу на 2017. годину, док 31 локална заједница редовно измирује своје обавезе", додаје се у извјештају.

Потраживања Фонда друштава са ограниченом одговорношћу износе 112,9 милиона КМ, од самосталних предузетника 86,3 милиона, док потраживања од предузећа којима је одобрено одгођено плаћање износе 110 милиона КМ.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Доп

10.05.2019 17:36

КОЛАПС

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВЕЋ ВИДЈЕНО

11.05.2019 06:33

Не замајавајте народ него отписујтеи и ова потраживања.Није се смјело дозволити да неки субјект дугује више од два мјесеца него одмах реаговати.Ни за ово нико неће одговарати.

Name

ВЕЋ ВИДЈЕНО

11.05.2019 06:33

Не замајавајте народ него отписујтеи и ова потраживања.Није се смјело дозволити да неки субјект дугује више од два мјесеца него одмах реаговати.Ни за ово нико неће одговарати.

Name

Два црна гаврана

12.05.2019 07:44

Ненаплатива потраживања која се евидентно не могу наплатити, отписују се. Воде их на том конту да замагле слику, истину о стварној дубини и ширини финансијске провалије. Да би се персонално одржали на површини, подупиру лажни привид о подношљивом стању. Пливати и дурати до ММФ-а, јер од Русије хаира нема, Кина не дијели готовинске кредите већ у роби, инфраструктури и радовима. Индија незаинтересована.

ОДГОВОРИТЕ