Duguju 90 miliona KM za penzije

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (FOND PIO) RS potraživao je na kraju prošle godine 90,6 miliona KM od firmi u stečaju, a dosadašnja iskustva su pokazala da je naplata duga od ovih firmi izuzetno mala.

Republika Srpska 10.05.2019 | 17:58
Duguju 90 miliona KM za penzije
Prema evidencijama Fonda ukupna potraživanja po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. su iznosila 462 miliona КM. Najveća dugovanja za doprinose za PIO imaju zdravstvene ustanove u RS koje su i lani nastavile da gomilaju dug, ali veliki dug imaju i propale firme.

Podaci Fonda pokazuju da je dug firmi u stečaju i likvidaciji u prošloj godini smanjen, ali razlog za to je otpis nakon što dug nije mogao biti naplaćen.

"Potraživanja Fonda od preduzeća nad čijom imovinom je pokrenut stečajni ili likvidacioni postupak iznosila su 90,6 miliona КM i manja su za 11,7 miliona nego 2017. godine. Smanjenju ovih potraživanja u velikoj mjeri je doprinijelo postupanje Fonda po rješenjima Poreske uprave o otpisu stečajnih potraživanja u dijelu koji se odnosi na kamate", navedeno je u izvještaju.

Poreska uprava RS, na osnovu rješenja sudova, svake godine otpisuje milionske dugove firmama kod kojih je zaključen stečaj. Samo u prošloj godini PURS je, nakon okončanja stečaja, ovim firmama otpisala 63,1 milion potraživanja.

Kada su u pitanju zdravstvene ustanove RS, podaci Fonda pokazuju je njihov dug u prošloj godini nastavio da raste i premašio je 128 miliona.

"Dugovanja zdravstvenih ustanova po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. godine iznosila su 128,4 miliona KM i veća su za sedam miliona КM u odnosu na godinu ranije. Od 69 zdravstvenih ustanova za samo njih 19 se može reći da redovno izmiruju svoje obaveze", navodi se u izvještaju.

Izvještaj Fonda otkriva i da čak polovina lokalnih zajednica u Srpskoj ne uplaćuje doprinose redovno.

"Ukupna dugovanja 32 lokalne zajednice po osnovu neplaćenih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje na kraju 2018. godine iznosila su 2,6 miliona KM i veća su za 38.885 КM u odnosu na 2017. godinu, dok 31 lokalna zajednica redovno izmiruje svoje obaveze", dodaje se u izvještaju.

Potraživanja Fonda društava sa ograničenom odgovornošću iznose 112,9 miliona KM, od samostalnih preduzetnika 86,3 miliona, dok potraživanja od preduzeća kojima je odobreno odgođeno plaćanje iznose 110 miliona KM.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dop

10.05.2019 19:36

KOLAPS

ODGOVORITE
Name

VEĆ VIDJENO

11.05.2019 08:33

Ne zamajavajte narod nego otpisujtei i ova potraživanja.Nije se smjelo dozvoliti da neki subjekt duguje više od dva mjeseca nego odmah reagovati.Ni za ovo niko neće odgovarati.

Name

VEĆ VIDJENO

11.05.2019 08:33

Ne zamajavajte narod nego otpisujtei i ova potraživanja.Nije se smjelo dozvoliti da neki subjekt duguje više od dva mjeseca nego odmah reagovati.Ni za ovo niko neće odgovarati.

Name

Dva crna gavrana

12.05.2019 09:44

Nenaplativa potraživanja koja se evidentno ne mogu naplatiti, otpisuju se. Vode ih na tom kontu da zamagle sliku, istinu o stvarnoj dubini i širini finansijske provalije. Da bi se personalno održali na površini, podupiru lažni privid o podnošljivom stanju. Plivati i durati do MMF-a, jer od Rusije haira nema, Kina ne dijeli gotovinske kredite već u robi, infrastrukturi i radovima. Indija nezainteresovana.

ODGOVORITE