Привредници РС о извозу у Русију

У Бањалуци је данас одржан састанак домаћих произвођача прехрамбених производа и робе широке потрошње са представницима компаније „Нојман партнерс“ и њиховим главним клијентом и партнером, „О`кеy групом“, једном од водећих компанија када је ријеч о малопродаји на руском тржишту. Циљ састанка који су организовали представници Привредне коморе Републике Српске у сарадњи са Министарством енергетике и рударства јесте пласман домаћих производа високог квалитета на руско тржиште.

Република Српска 10.05.2019 | 16:38
Привредници РС о извозу у Русију
Представници 24 привредна друштва из Републике Српске представили су гостима из Русије своје производе и производне капацитете, у нади да ће њихова роба у скоријој будућности бити на руском тржишту. Ради се о свим облицима сарадње, укључујући увоз готових производа, до производа које би радили домаћи произвођачи за трговачки ланац „О`кеy групе“.

"Посебних стандарда за одређене врсте производа нема, тако да је довољно да је производ сертификовала нека европска кућа, и већ је прихватљив и на самом руском тржишту. Оно што смо данас чули јесте да се може кренути са неким мањим количинама, да буду изложене на трговачким рафама само одређеног региона или одређене области па да се постепено шири та понуда, уколико је сарадња могућа након првих корака", рекао је Драган Кокот из Одјељења за економско-правне послове при Привредној комори Републике Српске.

Оно што тражи руско тржиште јесу прехрамбени и алкохолни производи високог квалитета. „О`кеy“ група један је од највећих малопродајних трговачких ланаца у Русији. Према томе, тржиште је велико и ради се о стотинама хиљада тона.

"Ми сваке године ширимо наш ланац, ширимо наше пословање. То је негдје око 20 одсто раста на годишњем нивоу. Тако да ће ти послодавци са којима сарађујемо имати прилику да расту са нама и да шире пословање и да се те количине о којима сте причали повећавају", рекао је Армин Бургер из „О`кеy групе“. 

Данашњим састанком нарочито су били задовољни привредни субјекти из Републике Српске и сматрају да ће, упкос изазовном тржишту, моћи одговорити на његове потребе. Неки од њих уназад неколико година успјешно раде на руском тржишту.

"Двије године сарађујемо са руским тржиштем, гдје око 300 - 400 тона годишње извозимо на то тржиште. Имамо позитивну сарадњу, тако да се надамо да ће и овдје, са овим купцем имати добру и позитивну сарадњу", изјавио је Александар Којовић из Прехрамбене индустрије "Свислајон" из Требиња. 

"Ми из Бањалучке пиваре заинтересовани смо за излазак на руско тржиште. Ако је ријеч о Русији, веома мало можемо покрити терен. Али ако је конкретно ријеч о ланцу 'О`кеy', који господин представља, можемо да га подмиримо комплетно. Ријеч је о стотинама хиљада хектолитара", каже Дејан Ћато из "Бањалучке пиваре".

У склопу посјете, представници „Океј“ групе састали су се и са министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем. 

Министар Ђокић разговарао је са генералним директором руске компаније "О`кеy група" Армином Бургером о могућностима сарадње у области прерађивачке и прехрамбене индустрије и могућностима инвестирања у Српску.

На састанку је истакнуто да је циљ "О`кеy групе" да додатно развије привредну сарадњу Русије и Републике Српске и омогући проширење међусобне трговинске размјене.

Представници ове руске компаније изразили су спремност да инвестирају и у проширење капацитета производних погона развијених привредних грана у Српској, саопштено је из Министарства енергетике и рударства Српске.

Састанку су присуствовали и помоћник министра пољоприведе Републике Српске Мирослав Бојић, савјетник за међународно пословање и стране инвестиције Драшко Аћимовић и Младен Касагић - генерални директор компаније "Нојманпартнерс консалтинг", која се бави инвестирањем у области индустрије и енергетике.

"О`кеy група" је четврта трговинска мрежа у Русији, која у свом власништву има 85 супермаркета и 75 хипермаркета, запошљава 25.000 радника и остварује промет од три милијарде евра годишње. 



БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

милан

10.05.2019 14:54

Шта ће бити са Рафинеријом Брод?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.05.2019 16:14

Потонуо Брод а ово је само помпа.

Name

Ре

10.05.2019 16:18

Засто ово није по систему извоза у Турску?

Name

Ре

10.05.2019 17:31

Зато сто Руси оце да зараде на нама

Name

Ре Милан

10.05.2019 17:45

Брод иде у старо зељезо.Буди сигуран.Послије тога негдје у Африку.Дакле класицан.модел приватизације у РС.Овде прица застарјела опрема а онда то продају вани домаци мафијаси.

Name

српско сарајево

10.05.2019 21:30

Мазање очију народу руским инвестицијама.

ОДГОВОРИТЕ