Privrednici RS o izvozu u Rusiju

U Banjaluci je danas održan sastanak domaćih proizvođača prehrambenih proizvoda i robe široke potrošnje sa predstavnicima kompanije „Nojman partners“ i njihovim glavnim klijentom i partnerom, „O`key grupom“, jednom od vodećih kompanija kada je riječ o maloprodaji na ruskom tržištu. Cilj sastanka koji su organizovali predstavnici Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom energetike i rudarstva jeste plasman domaćih proizvoda visokog kvaliteta na rusko tržište.

Republika Srpska 10.05.2019 | 16:38
Privrednici RS o izvozu u Rusiju
Predstavnici 24 privredna društva iz Republike Srpske predstavili su gostima iz Rusije svoje proizvode i proizvodne kapacitete, u nadi da će njihova roba u skorijoj budućnosti biti na ruskom tržištu. Radi se o svim oblicima saradnje, uključujući uvoz gotovih proizvoda, do proizvoda koje bi radili domaći proizvođači za trgovački lanac „O`key grupe“.

"Posebnih standarda za određene vrste proizvoda nema, tako da je dovoljno da je proizvod sertifikovala neka evropska kuća, i već je prihvatljiv i na samom ruskom tržištu. Ono što smo danas čuli jeste da se može krenuti sa nekim manjim količinama, da budu izložene na trgovačkim rafama samo određenog regiona ili određene oblasti pa da se postepeno širi ta ponuda, ukoliko je saradnja moguća nakon prvih koraka", rekao je Dragan Kokot iz Odjeljenja za ekonomsko-pravne poslove pri Privrednoj komori Republike Srpske.

Ono što traži rusko tržište jesu prehrambeni i alkoholni proizvodi visokog kvaliteta. „O`key“ grupa jedan je od najvećih maloprodajnih trgovačkih lanaca u Rusiji. Prema tome, tržište je veliko i radi se o stotinama hiljada tona.

"Mi svake godine širimo naš lanac, širimo naše poslovanje. To je negdje oko 20 odsto rasta na godišnjem nivou. Tako da će ti poslodavci sa kojima sarađujemo imati priliku da rastu sa nama i da šire poslovanje i da se te količine o kojima ste pričali povećavaju", rekao je Armin Burger iz „O`key grupe“. 

Današnjim sastankom naročito su bili zadovoljni privredni subjekti iz Republike Srpske i smatraju da će, upkos izazovnom tržištu, moći odgovoriti na njegove potrebe. Neki od njih unazad nekoliko godina uspješno rade na ruskom tržištu.

"Dvije godine sarađujemo sa ruskim tržištem, gdje oko 300 - 400 tona godišnje izvozimo na to tržište. Imamo pozitivnu saradnju, tako da se nadamo da će i ovdje, sa ovim kupcem imati dobru i pozitivnu saradnju", izjavio je Aleksandar Kojović iz Prehrambene industrije "Svislajon" iz Trebinja. 

"Mi iz Banjalučke pivare zainteresovani smo za izlazak na rusko tržište. Ako je riječ o Rusiji, veoma malo možemo pokriti teren. Ali ako je konkretno riječ o lancu 'O`key', koji gospodin predstavlja, možemo da ga podmirimo kompletno. Riječ je o stotinama hiljada hektolitara", kaže Dejan Ćato iz "Banjalučke pivare".

U sklopu posjete, predstavnici „Okej“ grupe sastali su se i sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem. 

Ministar Đokić razgovarao je sa generalnim direktorom ruske kompanije "O`key grupa" Arminom Burgerom o mogućnostima saradnje u oblasti prerađivačke i prehrambene industrije i mogućnostima investiranja u Srpsku.

Na sastanku je istaknuto da je cilj "O`key grupe" da dodatno razvije privrednu saradnju Rusije i Republike Srpske i omogući proširenje međusobne trgovinske razmjene.

Predstavnici ove ruske kompanije izrazili su spremnost da investiraju i u proširenje kapaciteta proizvodnih pogona razvijenih privrednih grana u Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra poljoprivede Republike Srpske Miroslav Bojić, savjetnik za međunarodno poslovanje i strane investicije Draško Aćimović i Mladen Kasagić - generalni direktor kompanije "Nojmanpartners konsalting", koja se bavi investiranjem u oblasti industrije i energetike.

"O`key grupa" je četvrta trgovinska mreža u Rusiji, koja u svom vlasništvu ima 85 supermarketa i 75 hipermarketa, zapošljava 25.000 radnika i ostvaruje promet od tri milijarde evra godišnje. 



BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

milan

10.05.2019 14:54

Šta će biti sa Rafinerijom Brod?

ODGOVORITE
Name

Re

10.05.2019 16:14

Potonuo Brod a ovo je samo pompa.

Name

Re

10.05.2019 16:18

Zasto ovo nije po sistemu izvoza u Tursku?

Name

Re

10.05.2019 17:31

Zato sto Rusi oce da zarade na nama

Name

Re Milan

10.05.2019 17:45

Brod ide u staro zeljezo.Budi siguran.Poslije toga negdje u Afriku.Dakle klasican.model privatizacije u RS.Ovde prica zastarjela oprema a onda to prodaju vani domaci mafijasi.

Name

srpsko sarajevo

10.05.2019 21:30

Mazanje očiju narodu ruskim investicijama.

ODGOVORITE